- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Vladan Matijević dobitnik nagrade „Beogradski pobednik“

© Tanjug / Vladimir ŠporčićVladan Matijević dobio nagradu "Beogradski pobednik" za roman "Pakrac"
Vladan Matijević dobio nagradu Beogradski pobednik za roman Pakrac - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Pratite nas
Nagrada „Beogradski pobednik“ za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku u 2023. godini, koju dodeljuje Biblioteka grada Beograda, pripala je Vladanu Matijeviću za roman „Pakrac“.
U najužem izboru su bili i romani Devojačka soba“ Stevana Vraneša (Dokaz izdavaštvo), „Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića (Vulkan), „Aperkat“ Maje Iskre (Lom), „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala (Agora) i „Vreme vode“ Bojana Savića Ostojića (Kontrast izdavaštvo).
Na sednici 22. januara, većinom glasova žiri je odabrao roman Vladana Matijevića, za koji su glasali Predrag Petrović, Slađana Ilić, Petar Pijanović i Vesna Trijić, dok je Nataša Anđelković svoj glas dala romanu „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala.

„Roman 'Pakrac' izdvojio se majstorstvom pripovedanja kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta. Udvojena ličnost glavnog junaka, okružena likovima sa margine i bombardovana vestima iz crne hronike, dovodi u vezu savremeni Beograd sa Pakracom s početka ratnih devedesetih“, navedeno je u obrazloženju, koje je pročitao iu Biblioteci grada Beograda Predrag Petrović.

Žiri je primetio da, kritički preispitujući moderno srpsko društvo ovaj roman hrabro, provokativno i precizno otvara pitanja zla, odgovornosti i moći na kraju dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka“.
© Foto : Sputnjiku ustupila Biblioteka grada BeogradaŽiri: Vladan Matijević koristi grotesku i humor kako bi oblikovao višeznačnu i slojevitu viziju današnjeg Beograda
Žiri: Vladan Matijević koristi grotesku i humor kako bi oblikovao višeznačnu i slojevitu viziju današnjeg Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Žiri: Vladan Matijević koristi grotesku i humor kako bi oblikovao višeznačnu i slojevitu viziju današnjeg Beograda
„Poetički se nadovezujući na umetničko iskustvo crnog talasa u srpskoj prozi i filmu, Vladan Matijević koristi grotesku i humor kako bi oblikovao višeznačnu i slojevitu viziju današnjeg Beograda. Suočavajući čitaoca sa različitim manifestacijama nasilja, pripovedač nas vodi ka spoznaji metafizičkog porekla i prirode zla. Nagrađeni roman na tragu je poetike koju je Vladan Matijević zasnovao u prethodnim ostvarenjima, prvenstveno u zbirci pripovedaka 'Prilično mrtvi' i romanu 'Vrlo malo svetlosti'”.
Svečana dodela nagrade biće upriličena u prostorijama Biblioteke grada Beograda u utorak, 30. januara u 12 sati.
Nagrada se sastoji od statue Beogradskog pobednika koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Nagrada „Beogradski pobednik“ ustanovljena je 2021. godine i dodeljuje se jednom godišnje za najbolji roman na srpskom jeziku, odnosno za njegovo prvo izdanje u prethodnoj godini.
Dobitnik nagrade može biti samo jedno lice tj. nagrada se ne može deliti između više lica i može se dobiti samo jednom.
Prvi dobitnik „Beogradskog pobednika“ je Drago Kekanović za roman „Privrženost“ u izdanju „Prosvjete“ iz Zagreba, a prošlogodišnji Goran Petrović za knjigu „Papir sa vodenim znakom“.
Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
KULTURA
Još strašnija tema: Koliko crna hronika unosi mrak u društvo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala