Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ne mogu da čekaju izveštaj jer im se žuri zbog lažne države Kosovo“: Oštra poruka odjeknula u PS SE

© Sputnik / Dominik Buten / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope
Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Pratite nas
Na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) danas je održana debata o izveštaju austrijskog poslanika Štefana Šaneha o posmatranju izbora u Srbiji, a poslanica u Skupštini Srbije Dunja Simonović Bratić tokom rasprave je oštro kritikovala njeno održavanje, pre objave izveštaja ODIHR-a.
Bratić je, tokom debate u Strazburu, rekla da posmatrači PS SE ne mogu da čekaju na izveštaj ODIHR-a jer im se, kako je navela, žuri pošto imaju rokove za svoju agendu za "lažnu državu Kosovo".
Ona je naglasila da o navodnim neregularnostima na izborima u Srbiji govore isti oni koji su jaki zagovornici nezavisnosti takozvanog Kosova i njegovog članstva u Savetu Evrope.
Ukazala je na kršenje ljudskih prava na KiM i poručila da "ako postoji mesto u Evropi gde su ljudska prava umrla i duboko zakopana, to je teritorija lažne države Kosovo".
Ona je istakla da je skoro 6.000 posmatrača učestvovalo na izborima u Srbiji, ali ne i na Kosovu i Metohiji, gde, naglasila je, režim u Prištini nije dozvolio organizovanje izbora zbog čega su Srbi morali da glasaju u drugim gradovima.
""To nije bio problem, i izgleda da niko nije zaokupljen tom činjenicom", navela je Simonović Bratić.
Ocenila je da je održavanje ovakve debate samo primer skretanja pažnje sa teme naoružavanja Prištine američkim projektilima, njene odluke o ukidanju platnog prometa, prisvajanju pravoslavnih crkava i hapšenja ljudi pod lažnim optužbama.
"Kada će početi da poštuju srpska prava", upitala je i poručila da očekuje od kolega u Savetu Evrope da pitaju o održavanju izbora na KiM, o kršenju međunarodnog prava, Povelje UN, Rezolucije UN 1244 i Briselskih sporazuma predsednika skupštine privremenih prištinskih institucija Gljauka Konjufcu kojeg će, kako je istakla, sutra ugostiti bez prethodno uspostavljenog dnevnog reda političkog odbora.
Ona je rekla da su posmatračke misije OEBS-a, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope imale mandat za posmatranje izbora na republičkom, ali ne i lokalnom nivou, i istakla da oni koji su pokrenuli ovu debatu nemaju mandat za svoje tvrdnje i da se, kako je navela, nisu ni žalili na zapisnike posmatrača sa biračkih mesta koje su potpisali.
"Dali su svoj potpis. Nakon nekoliko sati, kada su shvatili da za njihove drugove iz opozicije u Beogradu nema pobede, počeli su da se žale", navela je ona.
A sada, konstatovala je, govori se o navodnim neregularnostima tokom izbora u Srbiji, pre objavljivanja konačnog izveštaja ODIHR-a.

"Gde je izveštaj? Još nije završen. Posmatrači iz PS SE su samo mali deo misije međunarodnog posmatrača. Ali ne možete da čekate. Zašto? Zato što imate rokove za svoju agendu za lažnu državu Kosovo. Zato se toliko žurite", zaključila je ona.

Poslanica iz Srbije Biljana Pantić Pilja istakla je da su izbori u Srbiji organizovani na zahtev opozicionih partija i navela da je reč o najrigoroznije posmatranim izborima u Srbiji, koje je pratilo 5.587 posmatrača.
Pantić Pilja je naglasila da je međunarodna posmatračka misija pozitivno ocenila proces glasanja na 93 odsto od 1.220 posmatranih biračkih mesta, a da su negativne ocene prvenstveno pripisane prenaseljenosti i neadekvatnim merama da se obezbedi tajnost glasanja.
"Ova brojka predstavlja mali deo ukupnog broja biračkih mesta, što ukazuje da ove ozbiljne nepravilnosti nisu bile rasprostranjene", navela je ona.
Ona je navela da je Šenah posmatrao izbore na dva biračka mesta u Sremskoj Mitrovici i opštini Vračan i da u zapisnicima sa oba mesta, koje je on potpisao, nisu dokumentovane nikakve nepravilnosti ili primedbe, a kasnije je, maglasila je, dao izjave za medije koje se kose sa potpisanim zappisnicima.
Poslanica iz BiH Snježana Novaković Bursać odbacila je kao netačne navode iz izveštaja koji se odnose na manipulaciju glasanjem, uključujući dovođenjem birača, posebno iz Republike Srpske.
Ona je istakla da je učešće građana koji žive u inistranstvu široko prihvaćena praksa u mnogim evropskim zemljama i na Balkanu, osim, kako je ocenila, u Srbiji.
Navela je da su nakon izbora organizovani protesti sa ciljem da poništi izborni proces u Beogradu, ali je poručila da "bilo čije preferencije ne bi trebalo da budu osnov za širenje laži, pa čak i mržnje prema građanima koji imaju dvojno državljanstvo i pravo glasa u skladu sa izbornim zakonodavstvom".
Poslanik PSSE iz Mađarske Žolt Nemet rekao je da je saglasan da je bilo neregularnosti, ali je naglasio da je reč o takozvanim normalnim neregularnostima i istakao da je važno preneti poruku da se izbori smatraju legitimnim.
On je izrazio nadu da će prestati preispitivanje izbora u Srbiji samo zato što su, kako je istakao, pobednici izbora sa suprotne pollitičke strane.
Sa druge strane, poslanik socijalista Frank Švabe rekao je da decembarski izbori u Srbiji nisu onakvi kakve bi želeli da vide i zatražio od Srbije da "to uradi bolje".
Poslanik ispred Evropske narodne partije Anastatios Hadživasiliju tvrdio je da postoji konsenzus da su izbori, iako su tehničko dobro izvedeni i iako je postojao pluralizam partija, obeleženi nepravilnostima koje su delimično zasenile politički proces.
On je naglasio da snažno veruje u evropsku budućnost Srbije i pozvao srpske vlasti da pokažu snažnu političku volju za reformama i uslađivanjem sa evropskim demokratskim standardima što je pre moguće.
Predstavnik grupe liberala i demokrata (ALDE) Julijan Bulaji ocenio je da je situacija u Srbiji veoma opasna i naveo da je ta grupa pozvala predstavnike opozicije u Srbiji na razmenu mišljenja.
Na početku debate, poslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Štefan Šenah predstavio je svoj izveštaj o posmatranju vanredniih parlamentarnih izbora u Srbiji, u kojem se navodi da su izbori tehnički dobro sprovedeni i da su ponudili biračima izbor između političkih alternativa, kao i da su sloboda izražavanja i okupljanja generalno poštovane.
U izveštaju se tvrdi da su izbore karakterisali nepravedni uslovi i da su ih obeležile proceduralne nepravilnosti i česte optužbe o organizovanju i prevozu birača kako bi podržali vladajuću stranku na lokalnim izborima, kao i da je dominiralo odlučno učešće predsednika, čime su, dalje se tvrdi, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvoreni nepravedni uslovi, prenosi Tanjug.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala