- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelska zastava u jevrejskom naselju Šilo na palestinskoj Zapadnoj obali - Sputnik Srbija

UŽIVO Izrael odbacio Hamasov zahtev za prekid vatre; Napad dronom na jugu Libana

Pratite nas
Članak se dopunjava
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 107. dan. Palestinski Crveni polumesec objavio je da su četiri osobe poginule u izraelskim udarima istočno od izbegličkog kampa Džabalija u severnom delu Pojasa Gaze. Izrael odobrio da se zamrznuta sredstva za palestinske vlasti prebace u Norvešku. U napadu dronom na vozilo na jugu Libana dve osobe poginule
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš poručio je u subotu da pravo Palestinaca da izgrade sopstvenu državu moraju svi da priznaju. Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir odgovara da Izrael tako nešto nikada neće prihvatiti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
18:44 21.01.2024
Netanijahu: Odbacujemo Hamasov zahtev za "predajom" Izraela u zamenu za taoce
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je večeras da Izrael odbacuje Hamasove zahteve za "predajom" Izraela u zamenu za oslobađanje preostalih 136 talaca u Pojasu Gaze.
"Doveli smo kućama 110 talaca, ostajemo posvećeni da ih sve vratimo. Radim na tome 24 sata dnevno. Ali, da budem jasan: potpuno odbacujem predlog da se predamo Hamasovim monstrumima", rekao je Netanijahu, preneo je Tajms of Izrael.
Izraelski premijer je dodao da u zamenu za oslobađanje talaca, Hamas traži "kraj rata, povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze, oslobađanje svih ubica i silovatelja jedinica Nukbe, i da se ostavi Hamas netaknut".
"Ukoliko pristanemo na ovo, naši vojnici su pali uzalud. Ako pristanemo na ovo, ne možemo garantovati bezbednost našim građanima. Sledeći 7. oktobar će biti samo pitanje vremena. Nisam spreman na ovakav fatalan udarac za izraelsku bezbednost, stoga, ne mogu pristati na tako nešto", poručio je Netanijahu.
On je podsetio da je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu preneo stav Izraela kada su njih dvojica razgovarali telefonom tokom vikenda.
14:50 21.01.2024
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj će u ponedeljak na sastanku Saveta za spoljne poslove Evropske unije u Briselu predstaviti plan u 10 tačaka za mir između Izraela i Palestinaca.
U pismu državama članicama, Borelj je napisao da će njegova mapa puta „razraditi, sa praktičnim predlozima, dogovoreni princip da će samo političko, održivo, dugoročno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba doneti mir između dva naroda i stabilnost u regionu“, preneo je „Tajms of Izrael“.
14:12 21.01.2024
U napadu dronom na vozilo na jugu Libana dve osobe poginule
Najmanje dve osobe su poginule, a nekoliko je povređeno u napadu za koji se sumnja da je izveo Izrael bespilotnim letelicama na automobil na jugu Libana, izjavili su bezbednosni izvori.
Kola Hitne pomoći stigla su na lokaciju u blizini kontrolnog punkta libanske vojske, a za sada nije jasno ko je bio meta napada.
12:58 21.01.2024
Izrael zamrzava palestinska poreska sredstva
Izraelska vlada usvojila je plan o zamrzavanju palestinskih poreskih sredstava, koja će držati treća zemlja, navodeći da zadržava pravo da odluči kada će sredstva biti prebačena palestinskim vlastima.
Kabinet Benjamina Netanjahua je odobrio plan da se zamrznuta sredstva namenjena palestinskim vlastima prebace u Norvešku, koja bi ih zatim prebacila u Ramalu samo uz izričitu dozvolu Jerusalima.
„Novac neće biti prebačen (palestinskim vlastima) ni pod kojim okolnostima, osim uz odobrenje izraelskog ministra finansija, čak ni preko treće strane. Svako kršenje sporazuma omogućava ministru finansija da odmah zamrzne sva palestinska poreska sredstva“, dodaje se u saopštenju kabineta uz napomenu da je Vašington pristao da služi kao garant implementacije plana.
Palestinska oslobodilačka organizacija saopštila je da želi sva sredstva u potpunosti i da ne prihvata uslove koji bi onemogućili da plaća svoje osoblje, uključujući ono u Pojasu Gaze.
10:41 21.01.2024
Najmanje 25.105 Palestinaca poginulo je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.
U istom periodu povređen je najmanje 62.681 Palestinac.
U protekla 24 sata u Gazi je stradalo oko 178 Palestinaca, dok je njih 293 povređeno, dodaje se u saopštenju.
09:55 21.01.2024
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
RUSIJA
Moskva: Nemačka čini medveđu uslugu Izraelu
09:25 21.01.2024
Prema procenama američke obaveštajne agencije, izraelske snage bezbednosti ubile su 20-30 odsto pripadnika Hamasa u Pojasu Gaze i SAD veruju da Hamas još uvek ima dovoljno municije da nastavi borbe protiv izraelskih snaga još nekoliko meseci, piše „Volstrit džurnal“.
Kako navodi „Tajms of Izrael“, čini se da su američke brojke uglavnom usklađene sa izraelskim procenama jer je izraelska vojska prošle nedelje saopštila da je od početka rata u izraelskim operacijama ubijeno više od 9.000 operativaca Hamasa i pripadnika drugih grupa koje su aktivne u Pojasu Gaze, kao i „približno 1.000 terorista koji su delovali unutar Izraela“.
08:45 21.01.2024
Netanijahu: Izrael mora imati bezbednosnu kontrolu na palestinskim teritorijama
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu ponovio je da Izrael mora da zadrži bezbednosnu kontrolu nad svim palestinskim teritorijama i naglasio da je taj uslov suprotan uspostavljanju buduće palestinske države.
Kancelarija predsednika Izraela saopštila je u subotu da je on u razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom ponovio svoj dugogodišnji stav, koji je izneo i na konferenciji za novinare dan ranije - da nakon eliminacije Hamasa Izrael mora da ima potpunu bezbednosnu kontrolu Pojasa Gaze kako bi osigurao da Gaza više neće predstavljati pretnju Izraelu, a to je u sukobu sa zahtevima za palestinskim suverenitetom, prenosi „Tajms of Izrael“.
08:45 21.01.2024
Četiri osobe su poginule u izraelskim udarima istočno od izbegličkog kampa Džabalija u severnom delu Pojasa Gaze, objavio je palestinski Crveni polumesec.
Kako se navodi, 21 osoba je ranjena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala