- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nagrade Udruženja novinara CG – među najboljima i Boban Novović za reportaže objavljene na Sputnjiku

© Foto : Sputnjiku ustupio Boban NovovićBoban Novović
Boban Novović - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
Pratite nas
Boban Novović, novinar iz Podgorice, dobitnik je nagrade za najbolju reportažu u 2023. godini, koju dodeljuje Udruženje novinara Crne Gore. Novović je nagrađen za dve reportaže objavljene na portalu Sputnjik Srbija.
"Zajednički imenitelj ovih priča je sloboda, samo samostalan čovek može biti slobodan, pa i stati pred NATO i reći, dalje nećeš moći", kaže laureat.
U prethodne dve godine Boban Novović je čitaocima portala i slušaocima Radija Sputnjik Srbija svakodnevno prenosio vesti iz Crne Gore, a posebno mesto posvetio je reportažama.
Kaže da su, s obzirom u kakvom je stanju novinarstvo danas, reportaže najbolja forma u kojoj još ima slobode, da reportažom još uvek može puno da se kaže.
Nagrađene priče “Ruska kapa, šlajferica i moskvič: Eksluzivna ispovest „glavnog Putinovog čoveka“ iz Podgorice“ i „Svoj na svome: Ko je Gara Jovanović, žena koja je na Sinjajevini zaustavila NATO vojnike“ uradio je za našu kuću.
Vlatko Belojević - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
MOJA PRIČA
Ruska kapa, šlajferica i moskvič: Eksluzivna ispovest „glavnog Putinovog čoveka“ iz Podgorice
Junak prve Vladimir Belojević je optužen da je ruski špijun, a poigrao se tim apsurdom i pružio tome otpor. Gara Jovanović takođe pruža otpor uništavanju Sinjajevine, čuva svoju planinu.
„On je automehaničar, a ona je dobila otkaz i otišla u planinu. Podigla šestoro dece, troje svoje i troje sestrine, ostali su sami nakon što je zet usmrtio sestru. Samo takvi ljudi mogu da stanu pred NATO, pred one vojnike i da kažu, ne pomeram se odavde! To je bila moja poruka. Izgubili smo domaćine, komunizam ih je razbio. Samo domaćini, samostalni ljudi, mogu biti slobodni, to je poruka“, kaže laureat.
On dodaje da mu je teško da ima odnos prema ovoj nagradi, jer ih, kada je mislio da ih najviše zaslužuje, kada je bio mlađi i imao sjajne tekstove i kolumne, zbog politike, nije dobio.
„Nikada nisam bio za DPS. Nisam bio za Mila i njegovu ekipu, nikada za njihovu partiju nisam glasao. Logično, nagrade su me preskakale“.
Novović je proveo 18 godina u „Pobjedi“, bio je urednik deska i spoljno političke redakcije, zatim je deceniju i po radio u „Vijestima“ na poziciji urednika gotovo svih redakcija, osim sportske. Poslednje dve godine bio je dopisnik redakcije Sputnjika Srbija iz Crne Gore.
Žiri Udruženja novinara Crne Gore odlučio je da nagradu za životno delo dodijeli novinaru Miću Sekuloviću dopisniku „Novosti“iz Berana.
Spomenica „150 godina novinarstva u Crnoj Gori“ ide u ruke ambasadora Ruske Federacije Vladislava Maslenikova, zbog očuvanja i negovanja bratskih odnosa Rusije i Crne Gore.
Nagrade i priznanja biće uručeni na godišnjoj Skupštini Udruženja novinara Crne Gore 23.januara u Srpskoj kući.
Svakodnevica Gare Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2023
MOJA PRIČA
Svoj na svome: Ko je Gara Jovanović, žena koja je na Sinjajevini zaustavila NATO vojnike /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala