- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Američki desantni brod u Crvenom moru - Sputnik Srbija

UŽIVO SAD izvele novi napad na Hute; Srušeno Hamasovo postrojenje za proizvodnju raketa i oružja

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao u 104. dan. Pošiljka lekova za taoce koje drži Hamas ušla u Pojas Gaze. Huti nastavili dejstva na brodove koji se kreću Adenskim zalivom, a američka vojska izvela novi talas raketnih udara sa brodova i podmornica na lokacije u Jemenu koje kontrolišu Huti.
Verovatnoća rata u Libanu veća nego ranije, tvrdi izraelski vojni vrh. U Gazi su i dalje otežane komunikacijske veze, a internet ne funkcioniše već sedmi dan.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:34 18.01.2024
Stejt department: Nema načina da se reši bezbednost Izraela bez osnivanja palestinske države
Ne postoji način da se reše izraelski dugoročni bezbednosni izazovi u regionu i kratkoročni izazovi obnove Gaze bez osnivanja palestinske države, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.
Govoreći na brifingu za novinare, Miler je rekao da Izrael trenutno ima priliku jer su zemlje u regionu spremne da pruže bezbednosne garancije Izraelu, preneo je Rojters.
„Ali ne postoji način da se reše njihovi dugoročni izazovi, da se pruži trajna sigurnost i ne postoji način da se reše kratkoročni izazovi obnove Gaze i uspostavljanje upravljanja u Gazi i obezbeđivanje bezbednosti za Gazu bez uspostavljanja palestinske države“, istakao je on.
Njegova izjava je usledila nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao na konferenciji za novinare da je kazao Vašingtonu da se protivi bilo kakvoj palestinskoj državnosti koja ne garantuje bezbednost Izraela.
Izrael i SAD koje mu pružaju najveću podršku, ne slažu se oko pitanja palestinske državnosti jer Netanijahuova vlada odbija uspostavljanje palestinske države iako Vašington tvrdi da je rešenje o uspostavljanju dve države jedini izvodljiv način da se donese trajni mir u regionu.
Uprkos neslaganjima, američka podrška dugogodišnjem savezniku Izraelu ostaje gvozdena, rekao je Miler.
„Ovo nije pitanje pritiska Sjedinjenih Američkih Država da (Izrael) bilo šta učini. Ovde se radi o tome da im Sjedinjene Američke Države predstavljaju priliku koju imaju“, istakao je on.
22:29 18.01.2024
Američki kongresmen: Nema mira dok Hamas ne bude uništen i dok su Netanijahu i Abas na vlasti
Američki kongresmen iz Minesote i kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske stranke Din Filips poručio je danas da na Bliskom istoku neće biti mira dok Hamas ne bude uništen i dok su izraelski premijer Benjamin Netanijahu i palestinski predsednik Mahmud Abas na vlasti.
„Neće biti mira na Bliskom istoku dok terorističke organizacije poput Hamasa i iranskog režima i njegovih zastupnika ne budu poraženi. Neće biti mira sa Abasom, Netanijahuom ili Trampom na vlasti“, napisao je Filips na društvenoj mreži Iks.
On je dodao da je vreme za novu generaciju lidera od Zapadne obale do Bele kuće.
Komentarišući Netanijahuovu izjavu da je američkim zvaničnicima rekao da se protivi formiranju palestinske države u bilo kom posleratnom scenariju, Filips je naveo da to nije odluka izraelskog premijera.
„To je odluka za miroljubive Izraelce, Palestince i lidere širom sveta, uključujući mene kada budem izabran, da priznaju slobodnu palestinsku državu koja živi rame uz rame sa Izraelom u bezbednosti i prosperitetu“, napisao je američki političar.
22:21 18.01.2024
Pentagon: SAD nisu u ratu sa Hutima, napadi su isključivo odbrambene prirode
Portparol Pentagona Sabrina Sing izjavila je danas da Sjedinjene Američke Države nisu u ratu sa jemenskim Hutima.
Ona je na brifingu za novinare rekla da su američki napadi na Hute bili isključivo odbrambene prirode, prenosi Rojters.
„Mi nismo u ratu sa Hutima. Oni su ti koji nastavljaju da lansiraju krstareće i protivbrodske rakete na nevine ljude. Ono što radimo sa našim partnerima je samoodbrana“, poručila je Singova.
22:16 18.01.2024
20:30 18.01.2024
Netanjahu: Obavestili smo SAD da ne prihvatamo nijedan model palestinske države u posleratnom scenariju
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da je obavestio Sjedinjene Države da se protivi uspostavljanju bilo kog modela palestinske države u okviru bilo kakvog posleratnog scenarija.
Netanjahu je istakao kako je ranije već obećao javnosti da će nastaviti sa ofanzivom u Gazi dok Izrael ne ostvari "odlučujuću pobedu nad Hamasom"
19:53 18.01.2024
SAD izvele novi napad na Hute u Jemenu
Sjedinjene Američke Države su izvele novi napad na protivbrodske rakete jemenskih Huta, objavili su američki mediji, pozivajući se na vojne zvaničnike.
Američka vojska je izvela "preventivne napade" na tri projektila i lansera Huta, nakon što su nadzorni avioni SAD otkrili da se priprema napad na komercijalne i ratne brodove u Crvenom moru, piše Njujork tajms
17:25 18.01.2024
U Rafu izbeglo skoro milion Palestinaca
Broj Palestinaca koji žive u Rafi u južnom pojasu Gaze skoro se učetvorostručio od početka sukoba Izraela i Hamasa, prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice.
Bombardovanje i kopnena invazija izraelske vojske u Pojasu Gaze naterali su skoro sve Palestince da izbegnu prema jugu i gradu Rafi, duž egipatske granice.
Na području oko Rafe sada ima više od 1,2 miliona ljudi, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija.
Pre početka rata u regiono oko grada Rafe živelo je oko 280.000 stanovnika.
17:23 18.01.2024
Srušeno Hamasovo postrojenje za proizvodnju raketa i oružja
Izraelske odbrambene snage saopštile su da su srušile glavnu industrijsku zonu Hamasa za proizvodnju raketa i oružja u centralnom pojasu Gaze.
Srušena je i mreža tunela ispod postrojenja, prenosi Tajms ov Izrael
14:45 18.01.2024
Evropski parlamnet pozvao na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze, ali uz uslove
Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju, u kojoj se poziva na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze i ponovno pokretanje napora da se postigne političko rešenje pod uslovom da se svi taoci odmah i bezuslovno oslobode, a kako se navodi, "teroristička organizacija Hamas" demontira.
Za rezoluciju, koja nije pravno obavezujuća, glasalo je 312 poslanika, 131 je bio protiv, a 72 su bila uzdržana.
Poslanici EP ponovili su da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali su osudili, kako se navodi u saopštenju EP, nesrazmeran vojni odgovor na napad Hamasa na Izrael u Pojasu Gaze.
U rezoluciji su najoštrije osudili "gnusne terorističke napade" Hamasa na Izrael, ali i, kako su naveli, nesrazmeran vojni odgovor Izraela, koji je doveo do civilnih žrtava u neviđenim razmerama.
Upozorili su da uzimanje talaca i namerni napadi na civile predstavljaju ozbiljno kršenje međunarodnog prava.
Istovremeno su, kako se navodi u saopštenju EP, izrazili najdublju tugu zbog nevinih žrtava sa obe strane.
Istakli su da Izrael ima pravo da se brani u granicama međunarodnog prava, što implicira da sve strane u sukobu moraju u svakom trenutku da prave razliku između boraca i civila, da napadi moraju biti usmereni samo na vojne ciljeve i da civili i civilni objekti ne smeju da budu meta napada.
Izrazili su duboku zabrinutost zbog "strašne humanitarne situacije u Pojasu Gaze koja se brzo pogoršava" i naglasili da je hitno potrebno obezbediti potpun, brz, sigurn i nesmetan humanitarni pristup celom Pojasu Gaze. Zatražili su i hitnu obnovu infrastrukture od vitalnog značaja.
U rezoluciji se poziva na evropsku inicijativu za vraćanje na pravi put rešenja o dve države i naglašava apsolutna neophodnost momentalnog ponovnog pokretanja mirovnog procesa.
Evropski poslanici podržali su Arapsku mirovnu inicijativu iz 2002. godine, kojom se nudi potpuna normalizacija odnosa između Izraela i svih arapskih država, "u zamenu za potpuno povlačenje Izraela sa svih palestinskih i arapskih teritorija okupiranih od 1967. godine", i poziva na potpuno uključivanje palestinske uprave u tom pogledu.
Evroparlamentarci su pozvali na "okončanje okupacije palestinskih teritorija" i ocenili da su izraelska naselja na Zapadnoj obali, uključujući u istočnom Jerusalimu, nelegalna po međunarodnom pravu.
Oštro su osudili porast nasilja među, kako su se izrazili, "ekstremističkim naseljenicima", koje je, kako su naveli, počinjeno nad Palestincima i pozvali na uvođenje restriktivnih mera EU "prema ekstremističkim naseljenicima koji krše ljudska prava i međunarodno pravo".
U rezoluciji se ističe snažna podrška EU radu Međunarodnog krivičnog suda i Međunarodnog suda pravde i poziva na privođenje odgovornosti onih koji su izveli terorističke akte i prekrišili međunarodno pravo.
13:45 18.01.2024
Hercog: Normalizacija odnosa sa Saudijskom Arabijom važna za prekid rata
Izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je danas u Davosu da je normalizovanje odnosa Izraela i Saudijske Arabije ključni element u okončanju rata s Hamasom i predstavljalo bi promenu za ceo Bliski istok.
"Situacija je još uvek je osetljiva, krhka i biće potrebno puno vremena, ali mislim da je to, zapravo prilika da se krene napred u svetu i regionu ka boljoj budućnosti", rekao je Hercog na Svetskom ekonomskom forumu, kako prenosi AP.
Izjava izraelskog predsednika usledila je za nedavnom izjavom šefa saudijske diplomatije, princa Fajzala bin Farhana u Davosu da se Rijad slaže da "mir u regionu uključuje mir u Izraelu".
13:37 18.01.2024
Napadi izraelskih aviona na Hezbolah u Libanu
Izraelska vojska saopštila je da su njeni borbeni avioni napali polažaje Hezbolaha u južnom Libanu.
IDF tvrde da su ranije danas iz Libana ispaljena dva projektila na oblast Arap el Aramše.
13:37 18.01.2024
Izraelska vojska upala u Hamasovo uporište u Kan Junisu
Izraelska vojska tvrdi da je upala u glavno uporiše Hamasa u jažnom delu Kan Junisa.
IDF navode da su zaplenili velike količine oružja u tom uporištu, u kome se nalazi i Hamsove kancelarije, kao i mesta za obuku pripadnika palestinske grupe.
11:14 18.01.2024
Borci Huti u Jemenu - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
RUSIJA
Lavrov: Američki i britanski napadi na Jemen predstavljaju bezakonje
11:14 18.01.2024
Hercog u Davosu: Ne možemo zasad da razmišljamo o mirovnim pregovorima
Izraelski predsednik Isak Hercog na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu izjavio je da Izraelci trenutno ne mogu da razmišljaju o mirovnim pregovorima sa Palestincima.
"Svi žele da budu sigurni da neće biti napadnuti na isti način sa severa ili juga ili istoka. Izrael je izgubio poverenje u mirovne procese, jer vidi da naši susedi veličaju teror", kaže Hercog.
Prema njegovim rečima, ne postoji samo sukob između Hamasa i Izraela.
"Svet mora da se suoči sa tim da postoji imperija zla koja izvire iz Irana", kaže Hercog, dodajući da će takve aktivnosti "potkopati svaki mirovni proces i stabilnost u svetu".
Hercog naglaša da grupa Hamas mora da se iskoreni da bi se "omogućila bolja budućnost Palestincima".
Izraelski predsednik, takođe, smatra da svet "nije briga" za izraelske žrtve godinama pre 7. oktobra.
Upitan o danu nakon rata, Hercog kaže da zamišlja "koaliciju nacija koje su spremne da se posvete obnovi Gaze", na način koji omogućava sigurnost i Izraelaca i Palestinaca,
Naveo je i da se pre dva dana sastao sa zvaničnicima Crvenog krsta u Izraelu da bi "razgovarali o teškoj zdravstvenoj situaciji talaca",
"Molimo se da svi lekovi stignu do njih, ali to je samo početak", dodaje Herceg.
09:57 18.01.2024
Izraelska vojska na granici sa Pojasom Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
RUSIJA
Rešavanje sukoba u Gazi moguće samo direktnim dijalogom, Jevrejima ne treba da bude sve dozvoljeno
08:11 18.01.2024
IDF ubio 60 palestinskih boraca za 24 sata
Izraelske snage su u protekla 24 sata ubile oko 60 palestinskih boraca u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju vojske.
"Oko 40 boraca ubijeno je u oblasti Kan Junisa i više drugih u severnom delu Gaze", navodi se u saopštenju.
07:59 18.01.2024
Britanska mornarica ispaljuje rakete kao odgovor na akcije Huta u Crvenom moru - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
SVET
Američka vojska izvela nove raketne udare na položaje Huta u Jemenu
07:59 18.01.2024
Rojters: Hezbolah odbacio predloge SAD za ublažavanje sukoba sa Izraelom
Libanski Hezbolah odbacio je ideje Vašingtona za ublažavanje sukoba sa Izraelom, što bi uključivalo premeštanje boraca sa libansko-izraelske granice, ali ostaje otvoren za diplomatske napore da bi se izbegao "razorni rat", saopštili su neimenovani libanski zvaničnici.
"Hezbolah je spreman da sasluša ideje", rekao je neimenovani visoki libanski zvaničnik upoznat sa planovima Hezbolaha za Rojters, ističući da su pripadnici grupe upoznati sa idejama SAD.
Stav Hezbolaha zasad je da će nastaviti da ispaljuju rakete na Izrael sve dok ne dođe do potpunog prekida vatre u Pojasu Gaze.
Hezbolah, uprkos tome, ostaje otvoren za diplomatske kontakte što, navodi britanska agencija, signalizira averziju libanske grupe ka širem sukobu sa Izraelom.
Izrael je, takođe, rekao da želi da izbegne rat, ali obe strane kažu da su spremne da se bore ako bude potrebno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala