- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Američki i britanski napadi na Jemen predstavljaju bezakonje

© AP PhotoBorci Huti u Jemenu
Borci Huti u Jemenu - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pogazile su norme međunarodnog prava izvodeći svoje udare na teritoriju Jemena, to je bezakonje van okvira rezolucije UN, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na godišnjoj konferenciji za medije.
„Naravno, SAD su zajedno sa Englezima prekršile i jednostavno pogazile sve moguće norme međunarodnog prava, uključujući i rezoluciju Saveta bezbednosti, koja je samo pozivala na zaštitu komercijalne plovidbe“, naglasio je Lavrov.
„Niko nikoga nije ovlastio da bombarduje Jemen, kao što niko nije ovlastio NATO da bombarduje Libiju 2011. godine“, rekao je Lavrov, odgovarajući na pitanje kako Moskva ocenjuje dejstva Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika na Bliskom istoku.
Ministar je uporedio „bezakonje“ počinjeno protiv Jemena sa dejstvima zapadnih zemalja protiv Libije, koja je „bombardovana i pretvorena u crnu rupu“.
„Opravdavajuće izjave koje dolaze iz Vašingtona izgledaju nekako veoma patetično, rekao bih“, dodao je Lavrov.
Pokret „Ansar Alah“ (Huti), koji kontroliše sever Jemena i veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije je upozoravao da namerava da izvodi napade na sve brodove koji imaju veze sa Izraelom. Oni su pozvali druge zemlje da povuku svoje posade sa takvih brodova i da im se ne približavaju na moru. Niz brodarskih kompanija odlučio je da obustavi plovidbu Crvenim morem.
Američka vojska i njeni saveznici izveli su 12. januara udare na više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste Huti u Jemenu. To je bio prvi udar na Hute od kako je ta grupa počela da ispaljuje bespilotne letelice i rakete na teretne brodove u Crvenom moru.
Američki vojni avioni F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
SVET
SAD i Britanija izvele nove udare na Jemen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala