Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština zatvara vrata: Sad Brisel meri prelomni potez, ali o svemu odlučuje – Amerika

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIPriština, zastava
Priština, zastava - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Ako Zapad ne zaustavi Prištinu u nameri da ukine platni promet sa Srbijom, ne samo da će dijalog biti prekinut, biće pregažena crvena linija. To su zatvorena vrata za mogućnost razgovora o bilo kakvom političkom rešenju za Kosovo i Metohiju u budućnosti. Ova priča je deo strategije Kurtija od prvog dana, da se potvrdi takozvana kosovska državnost.
Ovako za Sputnjik, najavu brzog odgovora Brisela o nameri Prištine da uvede evro, komentariše diplomata Zoran Milivojević:
„Ovo je test da li će se Zapad opredeliti za definitivno presecanje kroz upotrebu sile kao instrumenta za političko rešavanje i odstranjivanje Srbije, a u cilju potvrde kosovske državnosti“.
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je u Davosu da je informisao Brisel o nameri Prištine da ukine platni promet sa Srbijom. On je izrazio uverenje da će se ubrzo pronaći „rešenje koje neće imati nikakvih negativnih posledica“.
Ipak, Milivojević smatra da ovo pitanje neće biti rešeno u Briselu, jer je zapravo sve u rukama Vašingtona:
"Brisel nije u stanju to da reši. Ni do sada nije bio u stanju. Naprosto, Kurti ne uvažava poziciju Brisela, odnosno Evropske unije“.
© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD

Samo Zapad može da spreči novu odluku Prištine

Milivojević podseća da su ovo pitanje prištinske vlasti već zaključile odlukom Centralne kosovske banke, iz decembra prošle godine, da od 1. februara u platnom prometu na celoj teritoriji Kosova i Metohije valuta bude evro.
On kaže da će se odluka i primenjivati, ukoliko ne bude reakcije zapadnih centara moći, jer samo one to mogu da spreče.
„Lajčak razume o čemu se radi, kakve bi posledice to moglo da proizvede. To nije samo prekid dijaloga, tim činom se onemogućava funkcionisanje institucija koje tamo postoje i koje Srbi koriste, a to su institucije vezane za zdravstvo i obrazovanje koje se finansiraju iz Srbije. To otvara i mogućnost iseljavanja srpskog naroda, odstranjivanje države Srbije u svakom pogledu i zatvaranje vrata za mogućnost razgovora o bilo kakvom političkom rešenju u budućnosti“, kaže Milivojević.
On dodaje da je u tom smislu i izrečena Lajčakova reakcija u kojoj se osetila hitnost, jer je ostalo nepune dve nedelje do eventualne primene ove odluke.

Vojska, pa ubijanje dinara

Milivojević dodaje da je suština cele priče u sprovođenju strategije Kurtija od prvog dana u poslednje dve godine, da se Kosovska državnost potvrdi. On kaže da je Zapad tolerisanjem te strategije u stvari doprinosio istom cilju koji je usaglašen u strateškom smislu između Prištine i zapadnih centara moći.
„Ovo što smo imali sa vojskom poslednjih dana i ovo sada sa platnim prometom praktično su elementi potvrde državnosti i ukoliko izostane reakcija Zapada, onda ne treba imati nikakve sumnje da je stvar usaglašena. Ova se mera ne može odvojiti iz mozaika pritisaka u cilju potvrde kosovske državnosti i nametanje rešenja silom, ignorisanjem i međunarodnog prava i rezolucije 1244. Činjenica je da je Kosovo pod mandatom Ujedinjenih nacija i činjenica je da se samo političkim sredstvima može naći rešenje“.
Milivojević podseća i da je to jedini način, pošto Srbija nema nameru da odustane od svog državnog i nacionalnog interesa.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
 - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
SRBIJA
Lajčak: Očekujem brz odgovor Brisela o nameri Prištine da ukine platni promet sa Srbijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala