- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Potvrđena aktivna uloga Francuske u proksi ratu – ruski udari na plaćenike u Harkovu razotkrili sve

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuski PVO sistem "Buk" deluje na harkovskom delu fronta
Ruski PVO sistem Buk deluje na harkovskom delu fronta - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da je izvelo precizan napad na zgradu u kojoj se nalazilo na desetine francuskih plaćenika, te da je tom prilikom ubijeno više od 60 i ranjeno preko 20 ljudi.
Prošlog oktobra, u ekskluzivnom izveštaju, Sputnjik je otkrio da je francuski vojni obaveštajac bio u kontaktu sa stranim plaćenicima koji su delovali u Ukrajini oko dve godine pre eskalacije krize u Donbasu u sveobuhvatni proksi rat koji uključuje Rusiju.
Dokumenta do kojih je došao Sputnjik pokazuju da je oficir francuske Uprave vojne obaveštajne službe i Generalnog direktorata za spoljnu bezbednost Arno Eli bio na terenu u Kijevu između januara i maja 2020. godine u misterioznoj misiji, pritom iznajmljujući stan na oko 800 metara od „sastajališta plaćenika“.
Špijun, koji je poznat i po tome da je učestvovao u misijama u Rusiji, Jermeniji i Gruziji, dobio je nacionalni orden za zasluge u oktobru 2020. godine, a unapređen u potpukovnika u decembru 2021. godine.
Francuska je igrala uglavnom skrivenu, ali ključnu ulogu u obezbeđivanju Kijeva oružjem i njegovoj pripremi za krizu 2022. godine, a bivši francuski predsednik Fransoa Oland je u decembru iste godine priznao da je mirovni sporazum iz Minska 2015. koji je imao za cilj da okonča građanski rat u Donbasu zapravo bila varka koju je Kijev osmislio da se ponovo naoruža. Francuska je samo između 2014. i 2020. poslala Ukrajini pomoć u oružju u vrednosti od oko 1,6 milijardi evra.
Pogledajte i:
Misteriozni čovek - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
SVET
Šta je francuski vojni špijun radio u Kijevu dve godine pre kulminacije sukoba s Rusijom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala