- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta je francuski vojni špijun radio u Kijevu dve godine pre kulminacije sukoba s Rusijom /video/

CC0 / Unsplash/Killian Cartignies / Misteriozni čovek
Misteriozni čovek - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Visokopozicionirani agent francuske vojne bezbednosti sretao se sa stranim plaćenicima u Ukrajini dve godine pre nego što je kulminirao sukob sa Rusijom, saznaje Sputnjik.
Sputnjik je došao do dokumenata koji pokazuju da je potpukovnik Arno Eli iz francuskog Direktorata vojne obaveštajne službe (DRM) i Generalnog direktorata spoljne bezbezdnosti (DGSE), iznajmljivao stan u centru Kijeva tokom 59 noći od januara do marta 2020. godine.
Francuska je jedna od ključnih zemalja koje podržavaju Ukrajinu u NATO proksi konfliktu sa Rusijom i donirala je na desetine artiljerijskih oruđa, lakih tenkova i oklopnih vozila, raketa zemlja-vazduh i krstarećih raketa. Međutim, dokazi u koje je Sputnjik imao uvid, sugerišu da je Pariz imao obaveštajne agente u Kijevu pre početka konflikta.
Drugi dokument iz francuske ambasade u Kijevu, zvanično pokazuje da je Eli završio boravak 21. marta 2020. godine, a potpisao ga je taj francuski oficir lično, zajedno sa vojnim atašeom Andreom Evrarom. Međutim, dva druga dokaza u koje je Sputnjik imao uvid pokazuju da je Eli nastavio da iznajmljuje stan na istoj adresi još dva meseca, sve do 10. maja 2020, plaćajući kiriju unapred.

Misteriozna misija

Dok su naredbe koje je dobio Eli nejasne, adresa na kojoj je živeo udaljena je samo 800 metara od poznatog hotela „Golden gejt in“.
Britanski nezavisni novinar Voren Tornton rekao je za Sputnjik kako je razgovarao sa bivšim plaćenicima, koji su mu rekli da je „Golden gejt in“ utočište za njih, te za špijune i one koji su i jedno i drugo, budući da je popularno turističko mesto i pab, te tako služi kao pokriće za njihove susrete, te smanjuje mogućnost od pogađanja ruskim raketama.
Tornton je služio u britanskoj vojsci kao snajperista šest godina, a potom je osam godina obezbeđivao humanitarne radnike u zemljama gde se ratovalo, gde je upoznao brojne diplomatske atašee i pripadnike privatnih vojski.
Tornton je u podkastu rekao da je Eli voleo da posećuje različite restorane koji su poznati kao okupljalište brojnih stranih plaćenih vojnika.
Priroda Elijeve misije, posle koje su usledile druge posete Kijevu, ostaje misterija. Ali njegovo prisustvo tokom perioda u kom su NATO zemlje povećale isporuke oružja i vojni trening u Ukrajini pripremajući ih za sukob sa susednom Rusijom.
Sedam nedelja produžetka boravka, posle njegovog zvaničnog završetka, sugeriše da je bio na tajnoj sekundarnoj misiji.

Poseta Rusiji i Kavkazu

Prethodno je Eli posetio severni ruski grad Sankt Peterburg između jula i avgusta 2018. godine, pod izgovorom unapređenja znanja ruskog jezika. Tu je boravio u iznajmljenom stanu pod pseudonimom Arno Erv.
Tornton je pratio kretanja francuskog osoblja u Rusiji, i otkriva da DGSE ima redovnu mesečnu rotaciju agenata u Sankt Peterburgu.
Eli je kasnije bio i u Jermeniji, bivšoj sovjetskoj republici na Kavkazu koju Zapad pokušava da odvoji od ruskog uticaja.
U saopštenju jermenskog ministarstva odbrane iz avgusta ove godine, u kom se govori o susretu sa novim francuskim ambasadorom Olivijeom Dekotinjijem, kao novi vojni ataše pominje se potpukovnik Arno Eli.
On je prethodno bio i u Gruziji, gde su pro-EU demonstranti, uz podršku SAD, zapretili obaranjem vlade koja je zauzela neutralan stav o konfliktu.
Arno Žilda Eli počeo je da radi u francuskoj vojsci u oktobru 2006. godine, pokazuju javni podaci, posle diplomiranja na Vojnoj akademiji San Sir, gde se specijalizirao i za ekonomiju i društvene nauke. Tokom svog boravka u Kijevu 2020. godine, imao je čin majora.
U oktobru 2020. godine, u čast 15 godina vojne karijere, nagrađen je Nacionalnom medaljom za zasluge, a u decembru 2021. godine unapređen je u potpukovnika.
Analizu trenutne geopolitičke situacije pogledajte u emisiji glavne urednice Sputnjika Srbija Ljubinke Milinčić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala