- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Bah je rekao ah! Čuvena misa nakon dve decenije u Beogradskoj filharmoniji

© Foto : Marko ĐokovićBeogradska filharmonija sa Gabrijelom Felcom
Beogradska filharmonija sa Gabrijelom Felcom - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Beogradska filharmonija zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom izvešće monumentalnu Bahovu misu u ha-molu 19. januara u Kolarčevoj zadužbini.
Zajedno sa Češkim filharmonijskim horom iz Brna, Filharmonija će izvesti veliki vokalno-instrumentalni poduhvat nakon gotovo dve decenije.
„Bah je sigurno rekao 'Ah!' kada je završio rad na svojoj monumentalnoj Misi u ha-molu, svestan da je stvorio veliko delo. Ono ne samo da predstavlja sintezu kompozitorovog stvaralaštva, već i jedno od najznačajnijih vokalno-instrumentalnih dela celokupne barokne epohe“, ističu u Filharmoniji.
Repertoar koji je retko zastupljen na programima Beogradske filharmonije, predstavlja još jedan novi izazov za orkestar.
Pored internacionalnih solista, kao što su sopran Vera Talerko, mecosopran Bet Tejlor, tenor Julijan Haberman i bas-bariton Zimon Robinson, sa orkestrom ponovo nastupa Češki filharmonijski hor iz Brna.
Zbog svoje grandioznosti, 100 minuta muzike ove Mise, nije bilo podesno ni za najsvečanije crkvene službe, a delo je integralno izvedeno prvi put 1859. godine, više od sto godina posle Bahove smrti.
Za filharmonijsko izvođenje ovog remek dela, vlada veliko interesovanje, pa će ulaznice za stajanje biti u prodaji sat vremena uoči početka koncerta, odnosno od 19 sati na blgajni Kolarca.
Koncert za bebe Beogradske filharmonije - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
KULTURA
Beogradska filharmonija prve koncerte u novoj godini posvećuje bebama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala