- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska prva u svetu upotrebila robota na frontu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaVoennoslužaщiй inženernыh voйsk VS RF vo vremя pokazatelьnogo razminirovaniя mestnosti
Voennoslužaщiй inženernыh voйsk VS RF vo vremя pokazatelьnogo razminirovaniя mestnosti - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
Pratite nas
Ruska vojska prva u svetu u borbenim uslovima koristi robota „Čerepaha“ koji dostavlja municiju, rekao je za Sputnjik generalni direktor kompanije-proizvođača robota „Argo“ Konstantin Bagdasarov.
„Prvi prototip robota 'Čerepaha' sada se koristi u LNR na kontakt liniji u jednoj od jedinica ruske grupe trupa. Njegovi osnovni zadaci su isporuka municije i hrane. Konkretno, robot dovozi mine minobacačkim posadama. Vojnici su zadovoljni njime“, rekao je Bagdasarov.
Kako je precizirao, nosivost robota na frontu je 500 kilograma. Domet prototipa je pet kilometara. Robot je električni, stoga ne stvara akustičnu buku. Zbog njegovih relativno malih dimenzija (visina robota je oko metar), teško ga je i vizuelno detektovati.
Po rečima Bagdasareva, robot je dobio radni naziv „Čerepaha“ (srp. kornjača) zbog ograničene brzine, pošto je napravljen za praćenje pešadije. Njegova maksimalna brzina je do 10 kilometara na sat. Sistem može da prati radio-oznaku koju nosi predvodnik pešadijske jedinice.
Kompanija „Argo“ trenutno razvija nove verzije sistema „Čerepaha“. Oni su opremljeni satelitskom vezom, lidarima za skeniranje terena, kao i elektronskim mapama područja. Novi roboti će biti većih dimenzija i imaće različite šasije – i točkove i gusenice.
Pogledajte još:
Ruska haubica Koalicija-SV - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
RUSIJA
Najnovija ruska haubica prošla državna testiranja: Domet i preciznost borbenog robota – nenadmašni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala