- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Najnovija ruska haubica prošla državna testiranja: Domet i preciznost borbenog robota – nenadmašni

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRuska haubica "Koalicija-SV"
Ruska haubica Koalicija-SV - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
Pratite nas
Najnovija samohodna haubica „Koalicija-SV“ uspešno je prošla državna testiranja, što omogućava da se pokrene serijska proizvodnja oruđa, saopštila je pres-služba ruske državne korporacije „Rosteh“.

„'Rosteh' je završio državna testiranja samohodne haubice 'Koalicija-SV' kalibra 152 milimetra. Potvrđene su jedinstvene tehničke karakteristike sistema. Najnovija haubica nadmašuje najbolje svetske i domaće modele po dometu i preciznosti, kao i po vremenu koje je potrebno za rešavanje borbenog zadatka“, navodi se u saopštenju.

Industrijski direktor Kompleksa za konvencionalno naoružanje, municiju i specijalne hemikalije „Rosteha“ Bekhan Ozdojev rekao je da uspešan završetak državnih testiranja omogućava da se pokrene serijska proizvodnja haubice.
„To je, u stvari, borbeni robot. Haubicu karakteriše visok nivo automatizacije – posada se nalazi u izolovanoj oklopnoj kapsuli, odakle daljinski upravlja borbenim vozilom. U poređenju sa postojećim tipovima artiljerijskog oružja, 'Koalicija-SV' ima smanjeno vreme reagovanja na bilo kakve neplanirane ciljeve, što je posebno važno u savremenim borbenim uslovima“, rekao je Ozdojev.
Najnovija samohodna haubica „Koalicija-SV“ napravljena je za uništavanje artiljerijskih i minobacačkih baterija, oklopne tehnike, kao i ljudstva protivnika na udaljenosti do 70 kilometara. Oruđe je namenjeno za rešavanje zadataka uništavanja sistema PVO i PRO, kao i kontrolnih mesta i poljskih utvrđenja protivnika. Opremljena je savremenim topom 2A88 kalibra 152 milimetra koji ispaljuje 10 projektila u minuti. Haubica ima potpuno automatizovane procese za pripremu paljbe, uključujući izbor municije, mete i nišanjenje.
Meždunarodnый voenno-tehničeskiй forum ARMIЯ-2023 - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2023
RUSIJA
Iz vrha „Rosteha“ otkrivamo: Šta Rusija novo sprema u sferi naoružanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala