- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Belorusija prvi put u vojnoj doktrini reguliše upotrebu nuklearnog oružja

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaVojnici 72. vojne škole beloruskih oružanih snaga polažu zakletvu u Borisovu
Vojnici 72. vojne škole beloruskih oružanih snaga polažu zakletvu u Borisovu - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
Pratite nas
Nacrt obnovljene vojne doktrine Belorusije jasno definiše izvore vojnih pretnji po zemlju, mere reagovanja na njih kao i stavove o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja.
„Danas je na sednici Saveta bezbednosti predstavljen nacrt obnovljene vojne doktrine. Najvažnije je da je u dokumentu sačuvan kontinuitet. Duh naše doktrine je miroljubivi karakter našeg naroda. Jasno ističemo da Belorusija ne smatra nijedan narod svojim neprijateljem, uprkos akcijama njihovih vlada. To je ključna poruka“, rekao je ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin nakon sednice Saveta bezbednosti zemlje.
Međutim, po rečima ministra, pojavila se potreba da se dokument, koji je na snazi od 2016. godine, preradi. On je objasnio šta je novo u doktrini.
„U doktrini jasno imenujemo izvore vojnih pretnji po našu zemlju. Ona je učvrstila vezu sa nacrtom koncepcije nacionalne bezbednosti – jasno smo izgradili i formulisali mere koje će država preduzeti u slučaju pojave rizika, izazova i pretnji. U okviru reagovanja na moguće vojne pretnje, jasno smo definisali i izneli stavove Belorusije po pitanju upotrebe taktičkog nuklearnog oružja koje je raspoređeno na našoj teritoriji“, rekao je ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin nakon sednice Saveta bezbednosti zemlje.
Dokument takođe jasno definiše obaveze republike prema saveznicima. Ministar je dodao da je na osnovu rezultata rada i sastanka, predsednik zemlje Aleksandar Lukašenko naložio da se dokument doradi pre nego što se podnese na odobrenje beloruskoj Narodnoj skupštini.

Prvi put regulisana upotreba nuklearnog oružja

Glavni novitet u vojnoj doktrini Belorusije biće kriterijumi i uslovi za primenu ruskog taktičnog nuklearnog oružja koje je raspoređeno u republici, objasnio je za Sputnjik glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Viktor Korotčenko.
„Važno je istaći da će u dokumentu biti regulisano pitanje upotrebe taktičnog nuklearnog oružja. Kao što je poznato, to je rusko taktičko oružje koje se danas nalazi na teritoriji Belorusije. Ipak, pitanja njegovog regulisanja, upotrebe biće deo jednog odeljka. Tamo će biti navedeni kriterijumi i uslovi njegove moguće primene. To je potpuno nov momenat principijelnog karaktera", rekao je Korotčenko.
Takođe je skrenuo pažnju na to da će potencijalni vojni sukobi u doktrini biti podeljeni na međudržavne, odnosno između Belorusije i „recimo, neke zemlje NATO“ i međukoalicione.
Vojna doktrina je glavni dokument u kojem su izneti ključni stavovi države o ratu i miru i upotrebi vojne sile u okviru reagovanja na izazove i pretnje.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u martu prošle godine da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Krajem godine beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je saopštio da su sve bojeve glave isporučene i da su „na svojim mestima“.
Pogledajte još:
Ivana Žigon - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
KULTURA
Ivana Žigon: Kad je Srbiji bilo najteže, Lukašenko je bio najverniji i najpouzdaniji prijatelj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala