- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ivana Žigon: Kad je Srbiji bilo najteže, Lukašenko je bio najverniji i najpouzdaniji prijatelj

Ivana Žigon - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
Pratite nas
Glumica, scenarista i reditelj Ivana Žigon dobila je specijalnu nagradu predsednika Belorusije za značajan doprinos očuvanju i popularizaciji slovenske kulture i za realizaciju zajedničkih belorusko-srpskih stvaralačkih projekata, povodom velikog uspeha njene predstave „Idiot“ u Minsku.
Utiske o dobijanju visoke nagrade, ona je iznela u polučasovnom intervjuu, koji je objavljen na prvom programu Beloruske državne televizije.
„Reći ću glavno: slovenske vrednosti, koje vaš predsednik duže od svih brani, činiće osnovu novog sveta koji se rađa pred našim očima“, rekla je Ivana Žigon priznajući da je za nju upravo zbog toga, ova nagrada – najviša.
Dobitnica specijalne nagrade je dodala da se njenoj nagradi radovala cela Srbija.
„Moj telefon je bio pun čestitki. Ovaj odziv je još jednom pokazao koliko srpski narod pamti posetu vašeg predsednika 1999. i razume ko se pokazao kao najverniji i najpouzdaniji prijatelj kada je bilo najteže“, rekla je ona.
„To je nadljudska moć – toliko dugo godina čuvati jedan narod od svih nevolja“, napomenula je onda i dodala da ima mnogo planova za belorusku publiku.
Ivana Žigon je ispričala i kako je njen otac reagovao na posetu predsednika Republike Belorusije SR Jugoslaviji u vreme NATO agresije.
„Moj otac Stevo Žigon, glumac i reditelj, bio je zatočenik koncentracionog logora Dahau. Plakao je veoma retko. Tim pre sećam se kao je zaplakao kad smo na TV Dnevniku videli kako je vaš predsednik, rizikujući svoj život, došao u našu zemlju 1999. i posetio ranjenu decu u bolnici.“
Ivana Žigon je priznala da se setila ove epizode kada je primala predsednikovu specijalnu nagradu.
„Osećala sam da bi moj otac bio ponosan na svoju postavku „Idiota“ Dostojevskog, koju sam se potrudila da oživim na nov način u današnje vreme i koja je toliko potrebna našoj omladini. Posebno mi je drago što je ova nagrada uručena upravo na dan Svetog Stefana, i zbog svog oca, ali i zbog svog naroda, koji je toga dana, u ovako teška vremena, na istinski narodan i veličanstven način slavio Dan Republike Srpske“, izjavila je Ivana za portal „Bratstvo“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala