- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban postavio Briselu uslov za finansiranje Ukrajine

© AP Photo / Denes ErdosPremьer-ministr Vengrii Viktor Orban
Premьer-ministr Vengrii Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
Pratite nas
Ako Evropska unija ne prihvati plan Mađarske za finansiranje Ukrajine Budimpešta će biti prinuđena da obustavi taj proces, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.
Naime, Budimpešta predlaže da se Ukrajina finansira bez štete po budžet EU i bez zajedničkog kredita. Da bi se to realizovalo, potrebno je otvoriti novi monetarni fond i izračunati koliko svaka zemlja treba da isplati Ukrajini.
Mađarski premijer je objasnio da je njegova zemlja spremna da plati svoj udeo iz nacionalnog budžeta.

„To je predlog Mađarske. Ako ga Brisel prihvati, Ukrajinci će dobiti pomoć iz sredstava van budžeta EU. A ako ga ne prihvati, nažalost, bićemo primorani da obustavimo taj proces“, rekao je Orban na konferenciji za medije sa slovačkim kolegom Robertom Ficom.

Podsećamo, na samitu u Briselu, održanom sredinom decembra, Mađarska je stavila veto na paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara. Ipak, šef Evropskog saveta Šarl Mišel tada je rekao da će lideri EU uspeti jednoglasno da odobre pomoć Kijevu početkom 2024. godine. Sledeći vanredni samit EU zakazan je za 1. februar.
Mađarska blokira većinu odluka EU o Ukrajini, uključujući osmu tranšu vojne pomoći od 500 miliona evra, pet milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za vojnu podršku 2024. godine, širi paket od 20 milijardi za vojnu pomoć za naredne četiri godine, kao i 50 milijardi makrofinansijske pomoći za period od 2024. do 2027. godine.
Pogledajte još:
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
SVET
Sijarto: Izbori u SAD i EU promeniće situaciju u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala