- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Aleksandar i Jurij Revič gostuju u „Gvarnerijusu“

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Uđi u bazu fotografijaJurij Revič
Jurij Revič - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
Pratite nas
Otac i sin Aleksandar i Jurij Revič, kanadsko-ruski violinista Oleg Pohanovski i „Tango džez kvartet“ iz Argentine biće gosti Ustanove kulture „Gvarnerijus“ u Beogradu, najavio je violinista Jovan Kolundžija.
„Jedan broj muzičkih umetnika svetskog renomea koji ne 'ucenjuju' sa visokim honorarima, doći će u Beograd da podučavaju mlade talente. Pre svega će tim povodom ponovo doći naš stalni gost mladi Jurij Revič i njegov otac Aleksandar, koji je bio violinista, ali je prestao da svira zbog problema sa rukom. Jurijev otac je među najboljim pedagozima u Moskvi, direktor centralne muzičke škole, najjače u glavnom gradu Rusije“, rekaoje Kolundžija za Tan‌jug.
Otaci sin Revič će doći sa šest muzičara:
„Biće to mali festivalu trajanju od dva - tri dana. Jurij će sa ocem održati master klasove za našu decu, što će biti dragoceno. Jurij Revič ima šta da kaže, jer krstari svetom, svuda ga ima, ne znam gde je danas, još manje gde će nastupati sutra. Danas je u Turskoj, sutra u Srbiji, onda odmah leti za Francusku“.
Jurij Revič je u decembru nastupio u Sali Beogradske filharominije, što mu je bio šesti koncert u Beogradu.
Kolundžija za maj je najavio dolazak čuvenog kanadskog violiniste ruskog porekla Olega Pohanovskog, koji je održao majstorski kurs početkom 2018. godine baš u „Gvarnerijusu“, tadašnjem Centru lepih umetnosti.
Pohanovski je virtuoz na violini i klaviru, aranžer i muzički pedagog, koji za sobom ima preko 2.000 koncerata.
Od samog starta karijere nazivaju ga „ruskim Nikolom Paganinijem“ i Kolundžija je istakao da ga kritika opisuje kao „najboljeg violinistu današnjice”:
„To ne može tek tako da se kaže ili napiše. Znači da je stvarno izvanredan i vrhunski, da je na sve stručne ličnosti ostavio tako snažan utisak. Oleg je jedinstven po tome što mu je tehnika zaista apsolutno neverovatna. On je pravo čudo, publika će uživati da ga gleda. Doći će sa jednim pijanistom iz Pariza, tako da će održati master klas“.
Nakon završenog Moskovskog konzervatorijuma, Pohanovski se usavršavao na prestižnom „Džulijardu“ (SAD), a doktorirao je na Muzičkom univerzitetu u Montrealu (Kanada).
Pored koncertne aktivnosti Pohanovski se veoma uspešno bavi i pedagoškim radom kao profesor violine Univerziteta Manitoba u Kanadi i Univerziteta Lejk Stejt Superior u Mičigenu (SAD).
Osim Jurija Reviča i Olega Pohanovskog, Kolundžija je najavio da će „Tango džez kvartet”, koji je prošle godine rasprodao dva koncerta u „Gvarnerijusu“ ponovo gostovati u Beogradu tokom leta, ovog puta na Kalemegdanu ili na Kolarcu u okviru festivala BELEF.
Denis Macujev  - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
KULTURA
Ruski pijanista Denis Macujev 25. januara u Kolarčevoj zadužbini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala