- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ruski pijanista Denis Macujev 25. januara u Kolarčevoj zadužbini

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Evgeny EvtyukhovDenis Macujev
Denis Macujev  - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
Pratite nas
Ruski pijanista Denis Macujeva odražaće koncert 25. januara u Kolarčevoj zadužbini u pratnji Simfonijskog orkestra RTS-a, pod dirigentskom upravom Dejana Savića.
Na repertoaru će biti „Serenada br. 1“ Johanesa Bramsa i „Koncert za klavir br. 2“ Sergeja Rahmanjinova.
Pored Macujeva, još jedan ruski umetnik biće gost Muzičke produkcije RTS-a.
Ruski dirigent Vladimir Gorbik predvodiće 26. oktobra Hor RTS-a u Kripti Hrama Svetog Save sa kompozicijom „Liturgija, op. 42“ Pavela Česnokova.
Macujev i Gorbik nastupiće u okviru bogatog programa koji Simfonijski orkestar i Hor RTS-a pripremaju za 2024. godinu.
Prvi koncert će, kako je objavio Tanjug, biti održan 16. januara kada će Hor RTS-a, sa dirigentom Hadži Jakovom Milutinovićem izvesti „Opelo“ Svetislava Božića u Crkvi svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu, a solista će biti jerej Aleksandar Sekulić.
CC0 / Pixabay / Bogat program Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a
Simfonijski orkestar - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2024
Bogat program Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a
Hor RTS-a proslavlja 85 godina postojanja i obeležavanje jubileja započeće opelom koje je Božić komponovao 1993.
Uslediće 3. februara „Lazarevo obretenije“, opera u tri slike Miroljuba Aranđelovića Rasinskog. Pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića nastupiće Željko Lučić kao knez Lazar i Snežana Savičić Sekulić kao kneginja Milica.
Francuski violinista Luka Faulisi Ostojić održaće 24. februara koncert na Kolarcu sa Simfonijskim orkestrom RTS, kojim će dirigovati Aleksandar Marković, a 29. februara dirigent Bojan Suđić će voditi Hor RTS-a na Kolarcu kada će izvesti kompozicije Sergeja Rahmanjinova - „Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, op. 31“ i „Molitva za Bogorodicu“.
Simfonijski orkestar RTS-a će 16. marta izvesti operu „Ivica i Marica“ nemačkog kompozitora Engelberta Humperdinka, a dirigent je Srboljub Dinić.
Simfonijski orkestar RTS-a će nastupiti 21. marta na svečanom koncertu u Užicu, prestonici kulture za 2024. godinu, a za 29. mart najavljeni su „Ljubavni valveri“ Johanesa Bramsa u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Violinisti Sreten Krstić i Dušan Panajotović će nastupiti 6. aprila sa Simfonijskim orkestrom RTS u Kolarčevoj zadužbini a za 25. april na Kolarcu zakazan je koncert „U čast Pučiniju“povodom 100 godina od smrti slavnog kompozitora.
Datumi 11. i 13. maj rezervisani su za Dizni koncerte – „Bilieve in Magic” u Mts Dvorani, sa dirigentom Olgom Biserčić.
Violinista Marko Josifovski, saksofonista Filip Orlović, dirigent Olga Biserčić održaće 25. maja koncert na Kolarcu sa delima domaćih kompozitora Milenka Živkovića, Enrika Josifa, Stanojla Rajičića i Ivana Brkljačića.
Dirigent Gabrijel Felc sa Beogradskom filharmonijom i Horom RTS-a nastupiće 7. juna sa Pučinijevom operom „Madam Baterflaj“.
Gala koncert „U susret Svetskom danu muzike“ biće 19. juna na Kolarcu sa Simfonijskim orkestrom, dok će baš na taj dan 21. juna Hor i Narodni orkestar RTS-a izvesti koncert „Ko to tamo...“ - muziku iz domaćih filmova i TV serija u Užicu.
Dirigent Bojan Suđić će u Užicu, na Vidovdan, voditi koncert „Ohridska legenda“ prema baletu Stevana Hristića, a njegova koleginica Dragana Radaković će 5. jula realizovati koncert „Misa Kriolja“Arijela Ramireza sa Horom RTS-a u beogradskom Narodnom pozorištu.
Pijanista Marko Kovač sa Simfonijskim orkestrom RTS-a održaće koncert 14. seprembra na Kolarcu, a gosti Simfonijskog orkestra RTS-a će 19. oktobra biti flautistkinja Silvija Karedu i 9. novembra pijanistkinja Rita Kinka i nemački dirigent Štefan Gajger.
Hor RTS i Dečji hor „Kolibri“ planiraju nastup 22. novembra u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, dok će umetnica na violi Milena Simović gostovati 5. decembra.
Na samom kraju obimnog plana, 26. decembra dirigent Aleksandar Marković će voditi Simfonijski orkestar i Hor RTS-a na Kolarcu, sa Betovenovom kompozicijom „Misa Solemnis“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala