- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Rad američkih vojnih biologa usmeren na stvaranje kontrolisanih epidemija

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaLaborant u bakteriološkoj laboratoriji
Laborant u bakteriološkoj laboratoriji - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Aktivnosti američkih vojnih biologa usmerene su na stvaranje veštački kontrolisanih epidemija, a prognoza za razvoj ovih radova pretpostavlja pogoršanje epidemiološke situacije, izjavio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu ruskih oružanih snaga general-potpukovnik Igor Kirilov.

„U više navrata smo primećivali da je rad američkih vojnih biologa usmeren na stvaranje ‘veštački kontrolisane epidemija’ i da se ne kontroliše u okviru Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja i mehanizma generalnog sekretara UN za istragu upotrebe biološkog oružja“, rekao je Kirilov na konferenciji za medije.

On je dodao da pri tome prognoza razvoja situacije pretpostavlja dalje pogoršanje epidemiološke situacije uz moguće formiranje veštačkih žarišta bolesti i nekontrolisano širenje arsenala prenosilaca.
Kako je naveo, u poslednje dve godine već je zabeležen porast broja neendemičnih azijskih tigrastih komaraca u južnoj i centralnoj Evropi, a u Nemačkoj su se populacije ove vrste formirale u pet saveznih regiona. Druga vrsta komaraca koja prenosi groznicu Zapadnog Nila identifikovana je u Švedskoj i Finskoj, dodao je on.
„Istovremeno, u Evropskoj uniji zabeležen je porast incidencije nekarakterističnih prenosivih infekcija. Tokom godine u Evropi je registrovano više obolelih od denga groznice nego u prethodnoj deceniji. Takođe je zabeležen i vrhunac incidencije groznice Zapadnog Nila – više od hiljadu slučajeva, od kojih su 92 bila smrtna“, naveo je Kirilov.

Stvaranje ofanzivnog programa

General je primetio i da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da ponovo stvore tehnologiju za proizvodnju velikih bioloških receptura za ofanzivni program.
On je napomenuo da je u oktobru 2023. Ministarstvo odbrane SAD najavilo pokretanje programa obuke za specijaliste za sprovođenje strategije bioproizvodnje, pri čemu su kandidati u prioritetu bili bivša vojna lica sa iskustvom u vojno-biološkim aktivnostima. U zvaničnom saopštenju za štampu navedeno je da će Ministarstvo biti fokusirano na oživljavanje proizvodnih kapaciteta koji unapređuju stratešku konkurentnost Sjedinjenih Američkih Država i omogućavaju stvaranje oružanih snaga budućnosti.
Kirilov je naveo i da su mnoge američke agencije uključene u biološke programe u Ukrajini ranije bile bivši Pentagonovi podugovarači za razvoj biološkog oružja.
On je napomenuo da su mnoge vladine i naučne institucije navedene u dokumentu kao izvođači Pentagona u okviru programa razvoja biološkog oružja danas uključene u takozvani „Program za smanjenje bioloških pretnji“ koji sprovodi DITRA (Uprava Pentagona za smanjenje pretnji oružja masovnog uništenja) u Ukrajini. Među njima su i univerziteti u državama Teksas, Florida, Arizona i druge.
Prema njegovim rečima, pravci sprovođenja istraživanja nisu se promenili.
„Prioritet su isti patogeni tularemije, antraksa i infekcija koje se prenose krpeljima“, dodao je Kirilov.

Širenje mreža laboratorija

Pentagon je 2023. godine razvio niz dokumenata koji predviđaju širenje strane mreže bioloških laboratorija pod kontrolom SAD, naveo je Kirilov.
Prema njegovim rečima, 2023. godine stvorene su administrativne i tehničke strukture (Kancelarija Bele kuće za spremnost za pandemije i Biro za globalno zdravlje i diplomatiju Stejt departmenta), čiji je glavni zadatak „sprovođenje politike za dalju vojno-biološku ekspanziju“.
On je istakao da SAD povećavaju vojno-biološki potencijal, pod velom praćenja zaraznih bolesti i pružanja pomoći zemljama u razvoju, što se vidi na primeru Ukrajine.
Kako je objasnio, Pentagon je do početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini sprovodio u zemlji projekte UP i TAP, usmerene na proučavanje uzročnika posebno opasnih i ekonomski značajnih bolesti, kao što su tularemija, antraks i hantavirusne infekcije.

„Istraživanje je sprovođeno u tri glavne oblasti: praćenje biološke situacije, sakupljanje endemskih sojeva i proučavanje osetljivosti lokalnog stanovništva“, zaključio je Kirilov.

Ova izjava Kirilova usledila je usred izveštaja da je na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom gradu Davosu planirano da se razgovara o „nepoznatoj bolesti“ (desease X), koja bi mogla da izazove 20 puta veći broj smrtnih slučajeva i premaši pandemiju virusa korona.
Esperti SZO u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
SVET
Laboratorija iz koje je izašao kovid-19: Da li je Amerika zarazila čitav svet? /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala