- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Laboratorija iz koje je izašao kovid-19: Da li je Amerika zarazila čitav svet? /video/

© Tanjug / AR/Ng Han GuanEsperti SZO u Vuhanu
Esperti SZO u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Sa svakim novim talasom kovida-19 postavlja se staro pitanje: o čemu se tu, zaboga, radi? Pitanje je relevantno već i stoga što se s virusom sličnih mutacionih i medijskih svojstava čovečanstvo još nije susrelo. A sve češći odgovor, najočekivaniji među neočekivanima, stiže pravo iz teorija zavere: virus nije delo prirode. Napravljen je u laboratoriji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Upozorenja da se upravo to dogodilo postaju isuviše ozbiljna da bi se, jednostavno, mogla ignorisati.

Spreman da zarazi

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Državne dume, tako, ukazao je na mogućnost da je virus SARS-Kov-2, koji je izazvao pandemiju kovida-19, „procurio iz jedne od (bioloških) laboratorija koje su Amerikanci otvorili širom sveta“.
„Milioni obolelih i preminulih, svetska ekonomska kriza, pad životnog standarda ljudi – sve su to posledice kovida-19 za koje Vašington mora da odgovara. Sjedinjene Države dužne su da nadoknade štetu svim državama pogođenim pandemijom (...) i zato se plaše da će svet saznati istinu o pravom uzroku izbijanja pandemije,“ poručio je Volodin.
Njegova tvrdnja o laboratorijskom – umesto prirodnom – poreklu virusa možda i može da se odbaci kao deo propagandnog rata, međutim, i Debora Birč, glavna savetnica Bele kuće za kovid-19 u vreme Donalda Trampa, nedavno je ukazala da je neobično što se SARS-Kov-2 „pojavio spreman da zarazi“ – „odmah je bio infektivniji od gripa“ – dok su, pojasnila je, „većini virusa potrebni meseci i godine da bi postali visoko prenosivi među ljudima“.
Ili je reč o „abnormalnoj prirodnoj pojavi“, ocenila je, ili je virus pobegao iz laboratorije. Inače, i američka obaveštajna zajednica je, u svom izveštaju za administraciju Džoa Bajdena, navela da „sve obaveštajne agencije“ – njih 17 – „procenjuju da su dve hipoteze moguće: prirodno zaražavanje od inficirane životinje, i incident povezan sa laboratorijom“.

Sumnje Džefrija Saksa

Amerikanci prstom upiru u laboratoriju u kineskom Vuhanu, no, kako je ispravno ukazao Volodin, „virus jeste pronađen u Vuhanu, ali, čija je to laboratorija? To je američka laboratorija, finansirana od strane Amerike.“
Što nas dovodi i do sumnji koje je izrazio ekonomista i profesor Univerziteta Kolumbija Džefri Saks, specijalni savetnik šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja i predsedavajući Komisije za kovid-19 prestižnog medicinskog časopisa „Lanset“.
Postoji „dovoljno dokaza“, naveo je Saks, za sumnju da je kovid-19 proizvod „američke biotehnologije“.
„Da li je američka biotehnologija pomogla u stvaranju kovida-19“, upitao je nedavno Saks u tekstu koji potpisuje s kolegom s Univerziteta Kolumbija Nilom Harisonom, profesorom molekularne farmakologije.
Početkom epidemije, otkrivaju Saks i Harison, rukovodioci Nacionalnih instituta za zdravlje SAD – NIH, vladina agencija za biomedicinska istraživanja i javno zdravlje – okupili su „malu grupu virologa koji su čelnicima agencije rekli da je SARS-Kov-2 mogao da proistekne iz laboratorijskih istraživanja, primećujući da virus poseduje neobične osobine s kakvima virolozi u SAD eksperimentišu godinama – često uz podršku samih Nacionalnih instituta za zdravlje... Pojedini istraživači istakli su da laboratorijsko manipulisanje virusom nije samo moguće, nego čak i verovatno objašnjenje. Tog momenta NIH je trebalo da zatraži hitnu nezavisnu istragu. Umesto toga, potrudili su se da odbace i diskredituju ovu liniju ispitivanja,“ komentarišu Saks i Harison, i ukazuju da su u martu 2018. od Agencije za napredne istraživačke projekte pri Pentagonu (DARPA) Univerzitet Severna Karolina, Institut za virologiju u Vuhanu i organizacija EkoHelt alijansa tražili finansijsku podršku za projekat u okviru koga su nameravali da „promene genetski kod koronavirusa iz slepih miševa upravo da bi ubacili pojedinost koja je najneobičniji deo virusa SARS-Kov-2“ – reč je o specifičnoj sekvenci nukleotida zahvaljujući kojoj virus poseduje povećanu infektivnost.

Eksperimenti sa korona virusima

Dvojica profesora Univerziteta Kolumbija skreću pažnju i na poprilično neobičnu okolnost da „tokom sveobuhvatnih istraživanja ni na pijaci u Vuhanu ni u divljini nije pronađena ni jedna jedina divlja životinja s virusom SARS-Kov-2“, a napominju i da se s koronavirusima u Vuhanu eksperimentisalo u sklopu programa koga su finansirali USAID i Odbrambena agencija za umanjenje pretnji (DTRA) – uzgred, ista ova agencija Pentagona bila je nadležna i za američke biološke laboratorije u Ukrajini.
A možda nije zgoreg ukazati i na obimnu istragu magazina „Veniti fer“ koja je pokazala i da je Piter Dašak, predsednik spomenute EkoHelt alijanse koja je novcem američke vlade vršila eksperimente s koronavirusima, iz potaje rukovodio PR kampanjom čiji je cilj bilo diskreditovanje teorije o laboratorijskom poreklu pandemije kovida-19.
Zašto se o toj teoriji sad sve više govori čak i u zvaničnim krugovima? Zašto američke vlasti nisu istražile sumnje da virus SARS-Kov-2 nije prirodan? I kakve sve to ima veze sa Svetskim ekonomskim forumom iz Davosa i sa biološkim laboratorijama američke vojske u Ukrajini?
O ovim su pitanjima u „Novom Sputnjik poretku“ razgovarali novinar i sociolog Slobodan Reljić i politikolog Aleksandar Pavić.

Crvena zaraza

„Kada osoba poput Džefrija Saksa kaže da je virus izašao iz američkih laboratorija, to je ozbiljna optužba. Štaviše, on to čini preko 'Lanseta', koji predstavlja najozbiljniju moguću platformu i verovatno mu je sad stalo da očuva svoj kredibilitet,“ ukazuje Aleksandar Pavić i napominje da ove tvrdnje bacaju novo svetlo na podatke da su u jesen 2019. simulaciju pandemije korona virusa sproveli Fondacija Bila Gejtsa, Svetski ekonomski forum iz Davosa i Univerzitet Džons Hopkins, dok su između januara i avgusta iste godine američke vlasti sprovele i vežbu kontrole epidemije hipotetičnog respiratornog virusa H7N9 kineskog porekla, pod nazivom Crvena zaraza (Crimson Contagion).
„Isti krugovi sad prave simulaciju pandemije nekakvih leopardskih boginja, uz prognozu da će odneti stotine miliona života širom sveta“, dodaje Pavić.
„Još na samom početku pandemije kovida-19, sve tvrdnje o veštačkom poreklu virusa, koje su javno iznosili pojedini istaknuti stručnjaci poput pokojnog nobelovca Lika Montanjijea i izumitelja mRNK vakcina Roberta Melouna, momentalno su diskreditovane i odbačene kao teorije zavere“, podseća Slobodan Reljić. „Već i sama ta činjenica pokazuje da postoje neke snage koje nisu zainteresovane za normalan dijalog o ovom društvenom problemu koji bi doveo do nekakvog rešenja. Što dalje znači i da taj neko želi da problem nastavi da postoji... Ali ova situacija traje već predugo, i zato je sve otvorenije počelo da se govori o takozvanim teorijama zavere.“

Istraživanje „Veniti fera“

Temeljno istraživanje više hiljada i-mejlova interne prepiske američkih zdravstvenih vlasti, pribavljene na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, objavio je nedavno magazin „Veniti fer“, koji pod naslovom „'Ovo nije trebalo da se dogodi': Unutar neprofitne organizacije za lov na viruse koja je u centru kontroverze o laboratorijskom poreklu“ kovida-19, otkriva: „Piter Dašak je na početku (pandemije) tajno organizovao objavljivanje pisma (grupe eksperata) u 'Lansetu' kako bi hipotezu o laboratorijskom poreklu predstavio kao destruktivnu teoriju zavere. A (Entoni) Fauči (glavni medicinski savetnik predsednika SAD) i mala grupa naučnika potrudili su se da proglase za svetinju teoriju o prirodnom poreklu virusa tokom poverljivih razgovora početkom februara 2020, iako je nekolicina istraživača privatno izrazila verovanje da je laboratorijsko poreklo virusa verovatnije. Dr Robert Redfild, virolog i direktor Centra za kontrolu bolesti (CDC), tražio je od Faučija da energično istraži i jednu i drugu teoriju. Potom je isključen iz daljih savetovanja... 'Njihov cilj bio je da postoji samo jedan narativ', rekao je Redfild.“
Štaviše, naučnici s kojima se Fauči konsultovao navode da „ne mogu da se dosete iole prihvatljivog prirodnog scenarija po kome će u virus iz slepog miša biti insertovane tačno 4 aminokiseline s 12 nukleotida koji svi treba da budu dodati tačno u isto vreme kako bi stekli tu funkciju... Jednostavno ne mogu da shvatim kako to može da se postigne u prirodi.“ Saglasili su se i da je pronađena genetska sekvenca „nekonzistentna s onim što se očekuje sa stanovišta teorije evolucije“. Samo 4 dana kasnije, međutim, svi oni potpisuju javno pismo u kome navode da „laboratorijska verzija nije prihvatljiva“. „Kako su postali tako sigurni za 4 dana, ostaje nejasno“, navodi „Veniti fer“ i opisuje kako je tokom prošle decenije Dašakova firma pravila viruse-himere da bi ih učinila zaraznijim i kako je američka vlada preko Faučija to finansirala, a navodi se i sledeći detalj: „Fauči je (...) na kraju podržao istraživanje (veštački kreiranih virusa), objašnjavajući u 'Vašington postu' da 'važne informacije i uvidi mogu da se dobiju generisanjem potencijalno opasnih virusa u laboratoriji'.“

Odakle je virus iz Vuhana

Imajući to u vidu, komentariše Slobodan Reljić, „nešto jasnija postaje i reakcija kineskih vlasti u vidu potpunog zatvaranja čim se negde pojavi virus – kao da znaju da se protiv njih vodi biološki rat od koga moraju da se brane na najbrutalniji način i, što je takođe izuzetno važno, vakcinom sopstvene proizvodnje“.
Što se pak Kine tiče, „Britiš medikal džurnal“ nedavno je objavio istraživanje grupe italijanskih naučnika u kome se navodi da, uprkos tome što „sadašnja, kanonski prihvaćena hipoteza govori da se virus pojavio u Vuhanu u novembru ili decembru 2019, postoji sve više različitih studija koje pružaju dokaze da se virus svetom širio nedeljama, a možda i mesecima, pre tog vremena.“
A kada je već o toj mogućnosti reč, pažnje je vredna i informacija da je nekoliko meseci pre pojave kovida-19 u Vuhanu, usled neobjašnjenih bezbednosnih propusta, bila zatvorena vodeća laboratorija američke vojske za biološka istraživanja u Fort Detriku u Merilendu, a u isto vreme je u nizu staračkih domova u obližnjoj Virdžiniji, usred leta 2019. kad joj vreme nije, izbila nepoznata respiratorna infekcija tokom koje je zabeleženo više smrtnih slučajeva.
„Upravo iz tih razloga je strahovito značajna informacija i da Amerikanci ne dozvoljavaju nezavisnu inspekciju svojih bioloških laboratorija, kako unutar SAD tako i u Ukrajini i širom sveta, u skladu s Konvencijom o zabrani širenja hemijskog i biološkog oružja, na čemu Rusi i Kinezi uporno insistiraju već 20 godina. Sva je prilika da je ovo i glavni razlog zbog koga je odmah u startu ugušena sva priča o veštačkom, laboratorijskom poreklu virusa SARS-Kov-2,“ zaključuje Aleksandar Pavić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala