- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Konzervacija jednog od najvećih crteža u Jugoslaviji: Poklon Josipu Brozu Titu

© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej JugoslavijeZbog specifičnog momunentalnog formata konzervacija se obavlja u prostorijama Muzeja 25. maj tokom koje posetioci mogu imati priliku da pogledaju rad do 21. januara
Zbog specifičnog momunentalnog formata konzervacija se obavlja u prostorijama Muzeja 25. maj tokom koje posetioci mogu imati priliku da pogledaju rad do 21. januara - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
U Muzeju 25. maj u toku je konzervacija „Galaksije“ jednog od najvećih crteža nastalih u Jugoslaviji koji je umetnik Nejč Slapar specijalno izradio i poklonio Josipu Brozu 1976. godine.
„Galaksija“ je po formatu jedan od najvećih crteža nastalih u Jugoslaviji, dimenzija 2.17 puta 10 metara, i direktna je reakcija na svetske umetničke trendove šezdesetih i sedamdesetih godina.
Rad predstavlja vrh Slaparovog konceptualizma, vezanog za optičku umetnost i geometrijsku apstrakciju, retke pojave u jugoslovenskoj umetnosti.
Ovim delom umetnik je želeo da otvori dijalog između gledaoca i prirode (koju predstavlja slika) i svede vasionu (materiju) na nivo dvodimenzionalnosti, dodajući joj pritom nove optičke dimenzije i akcente.
Konzervacija crteža „Galaksija“ se radi za potrebe organizacije grupne izložbe slovenačkih umetnika sa radnim naslovom „Prošireni vid“ radi izlaganja u prostoru Galerije Cukrarna u Ljubljani.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej JugoslavijeKonzervacija jednog od najvećih crteža u Jugoslaviji: „Galaksija“ Nejča Slapara
Konzervacija jednog od najvećih crteža u Jugoslaviji: „Galaksija“ Nejča Slapara  - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Konzervacija jednog od najvećih crteža u Jugoslaviji: „Galaksija“ Nejča Slapara
Zbog specifičnog momunentalnog formata konzervacija se obavlja u prostorijama Muzeja 25. maj tokom koje posetioci mogu imati priliku da pogledaju rad do 21. januara.
Konzervatori koji učestovuju na projektu su: Milan Milosavljević, Tanja Lošić, Sofija Vujić i Sunčica Vuletić.
Nejč Slapar (1945 - 2024) je bio slovenački slikar, grafičar, pisac i muzičar, više od 50 godina aktivan na likovnoj sceni.
Odlike njegovog slikarskog rukopisa u svim područjima vizuelne umetnosti i u svim tehnikama su u redukciji nebitnih elemenata, čvrstoj kompozicijskoj gradnji i čistoći izraza.
Za cilj je imao sintezu optičke umetnosti, konceptualizma, minimalizma, geometrijske apstrakcije i poezije sa težnjom stvaranja idealne slikarske celine koja postoji u njegovoj mašti.
Izložba „Ježeva kućica – Izmišljanje boljeg sveta“ autorki Sare Sopić i Mirjane Slavković u Muzeju Jugoslavije - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
KULTURA
U Ježevoj kućici živi bolji svet: Najvoljenija knjiga svih vremena u novom čitanju u Muzeju Jugoslavije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala