Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dvostruka korist podgrevanja slučaja Račak: Zapad pere sebe, a Priština rasteruje Srbe

© AP Photo / Visar KryeziuVilijam Voker na Kosovu
Vilijam Voker na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Račak je bio izgovor i povod za bombardovanje SRJ koje nije odobrio SB UN a s obzirom da je sve što se tamo dešavalo vrlo sporno, državama kreatorima ove podvale je potrebno da zabašure svoje tragove i tu Priština nastupa sa optužnicama protiv Srba koji su učestvovali u ovoj legalnoj operaciji, smatra politikolog Aleksandar Lukić.
Priština je ponovo oživela slučaj Račak podizanjem optužnica protiv Srba, odnosno, protiv legalnih pripadnika vojske i policije Srbije koji su tada neutralisali terorističku OVK u tom selu. Tadašnji šef verifikacione misije Oebsa Vilijam Voker proglasio je to za „masakr nad albanskim civilima“ od strane Beograda, što jer bio povod da NATO počne bombardovanje SRJ.

Proterivanje Srba i pranje Zapada

Dr Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije kaže da je jasno da iza ovog poteza Prištine ne stoji samo - Priština.
„Tačno je da je ovo još jedan deo strategije da se Srbi koji su možda i nameravali da se vrate na svoja ognjišta na Kosovo i Metohiju dodatno zastraše i da od tog plana odustanu. Isto tako zbog ovog poteza Prištine mnogi Srbi koji žive tamo će iz istog razloga verovatno otići sa Kosova i Metohije, s obzirom da je mnogo njih bilo u sastavu tadašnje policije i Vojske SRJ tokom sukoba sa terorističkom OVK,“ ističe Lukić.
Prema njegovim rečima, da Račak ostane „ misterija“ važno je i zapadnim državama posebno onima koji su zagovarali bombardovanje Srbije.
„Mesecima unazad Zapad na čelu sa Amerikom je nameravao da nas bombarduje a povod za tako nešto upravo im je dao Voker sa lažnim izveštajem o tome šta se desilo u Račku. Odnosno, da nije naša vojska ubila goloruke albanske civile već da je imala sukob sa teroristima OVK,“ kaže Lukić.
Kako ističe, ne treba zaboraviti da je Zapadu preko potrebno da se opere od bombardovanja SRJ jer je sve više onih koji u svetu shvata da to nije smelo da se desi.

Srpske snage uradile legalnu akciju

„Očito je da se Zapad, pre svih Amerika nada da će se saga o Kosovu uskoro završiti i da će Kosovo postati međunarodno priznata država. U sklopu sa tim njima je jako bitno da iz cele priče izađu “oprani“ od svega što se dešavalo a za šta su oni bili glavni pokretači jer svoja zlodela žele da sakriju na vreme, a da sa druge strani Prištini daju mogućnost da nema šta da joj neko stavi na teret. Upravo mislim da je ovo pravi razlog zbog čega se i pokreću ovi sudski procesi na KiM,“ veruje Lukić.
Lukić podseća da su srpske snage tada bile sasvim legalno na Kosovu i Metohiji i trudio se da narod zaštiti od terorističke OVK.
„Akcija naših snaga u Račku je bila potrebna i da se sve to desilo u Americi i da su njihove policijske snage neutralisale neku terorističku oni bi tamo bili heroji,“ zaključuje Lukić.
Inače, prvu optužnicu za Račak Priština je podigla u maju 2023. godine a prvi proces je održan u novembru iste godine. Podizanje novih optužnica im je omogućila izmena zakonika o krivičnom postupku u kome je dodato suđenje u odsustvu.

Priština posegla za haškim spisima

U ovim procesima Prištini će biti dostupni podaci i i iz haške baze podataka gde će pronaći, kako su naveli, i neka imena nadređenih koji su davali naređenja ili su učestvovali u događajima u Račku.
Podsećanja radi, pred prošlu godišnjicu događaja u Račku, vlasti na Kosovu su saopštile da je Specijalno tužilaštvo Kosova raspisalo međunarodne naloge za hapšenje 18 Srba osumnjičenih za učešće u ubistvima u Račku.
Patolog iz Finske Helena Ranta, koja je bila na čelu tima koji je izvršio uviđaj nad ubijenim Albancima, kad joj je progovorila savest, doduše kasno, rekla je da je na nju vršen snažan pritisak da ne pkaže istinu. Isto tako, Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju taj slučaj, koji je bio jedan od nosećih stubova optužnice protiv Slobodana Miloševića, izbacio iz optužnice, nakon što je on u svojoj uvodnoj reči, opisao kako je tekla ta akcija i to je bio prvi put da se o Račku sa naše strane javno saopšti šta se desilo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala