- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tektonske promene: Ruska ekonomija raste uprkos sankcijama, svima je jasno — Zapad je već poražen

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZnaci evra i dolara na kursnoj listi menjačnice u Moskvi.
Znaci evra i dolara na kursnoj listi menjačnice u Moskvi. - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2024
Pratite nas
Rusija se dugo pripremala za tektonske promene i očekivala je veliki deo sankcija, jer inače ne bi ostvarila veliki privredni rast. U prevodu, Rusija ne čeka tuđe narative, već koristi svoje prirodne potencijale i novonastale promene, jer je to zemlja koja je nosilac novih integracija – od ŠOS-a do BRIKS-a, ocenjuje novinar Siniša Ljepojević.
S obzirom na spoljne pritiske kojima je izložena, ruska ekonomija je po paritetu kupovne moći postala prva u Evropi i peta u svetu i to odmah nakon Kine, Sjedinjenih Država, Indije i Japana. Ljepojević, međutim, naglašava da kada se pogleda struktura zvaničnog rasta, Sjedinjene Države imaju na hiljade milijardi naštampanog novca koje su date privredi što ne daje realan privredni rast, za razliku od Rusije.
Sankcije, kaže, nisu bezbolne i bez posledica na neke tehnološke delove ruske privrede, a pre svega na istraživanje Severnog pola, jer je tamo bilo prisutno 60 odsto zapadne tehnologije. Ipak, Rusiji je trebalo vremena da se prilagodi novoj situaciji ali je rukovodstvu bilo jasno da osnova ruske ekonomije počiva na korišćenju sopstvenih potencijala.
„Rast ruske privrede se ne zasniva samo na poskupljenju gasa i nafte, jer energija čini manje od 30 odsto društvenog proizvoda Rusije, ostalo su proizvodi, što je mnogo važnije. Najbitnija je struktura rasta, a ne sam po sebi rast. Zapad je odavno priznao da nije uspeo sa antiruskim merama i sve više zapadnih kompanija zaobilazi sankcije koje su njihove države uvele Rusiji. A Rusija se u osnovi vraća onome što je njen prirodni potencijal“, rekao je Ljepojević.

Kako na Zapadu reći da je rat izgubljen

Kad je reč o ratu u Ukrajini, on će, kaže Ljepojević, trajati dok vlast u Kijevu ne kapitulira, što će ujedno biti i poraz Amerike i Zapada. Svima je jasno da se poraz već desio ali sada mora da se nađe način da se kaže da to nije. Jedan od aktuelnih modela koji se u SAD razrađuje jeste da Rusija nije osvojila celu Ukrajinu.
„Zvanična verzija koju predstavljaju u Vašingtonu jeste da su oni zapravo spasili Ukrajinu da je Rusija ne dobije celu. Vašington prebacuje celokupan teret na Evropu koja nema izbora, jer mora da sledi sopstveno samoubistvo. Što se Rusije tiče, njima se ne žuri da okončaju sukob, jer su se dobro pripremili“, ocenjuje on.
Na završetak sukoba, prema mišljenju našeg sagovornika, neće presudno uticati čak ni izbori koji se ove godine održavaju i u Americi i EU, već je presudno stanje u društvu. Kraj rata bi morao da bude iskorišćen za podizanje entuzijazma u društvu i obnove što, smatra on, ne može mnogo da pomogne.

Zapadno oružje zastarelo i paradno

Zapad je, kaže Ljepojević, u krizi modela društva – pokušavalo se ratovima, održavanjem politike straha od Rusije i Kine prikriti da je taj model društva potrošen, da je postao destruktivan. Okončanje rata bi išlo Zapadu u prilog kako bi prikrili manjkavost sopstvenog oružja, jer je Ukrajina pokazala da je njihovo oružje u velikoj meri tehnološki zastarelo i da je bilo čisto paradno.
„To je bilo jasno još 2003. u Iraku ali se krilo od javnosti. S druge strane, Rusija ima veliku akumulaciju fundamentalnih nauka. Napredak u toj oblasti je možda jedan period bio usporen ali nikada nije nestao i to je osnovna prednost Rusije u odnosu na mnoge zemlje. Rezultat je novo oružje koje je jednim delom rezultat nove fizike koja je 25 godina ispred svih“, ističe Ljepojević.

Pomoć Ukrajini velika obmana

Pored istorijske premoći Rusije, činjenica koja nikako ne ide u prilog Ukrajini jeste i navodna pomoć Zapada Kijevu. Ta pomoć, tvrdi Ljepojević, velika je obmana, jer preko 60 odsto nje ne stigne u tu zemlju. Finansiranje oružja i municije ne daje se za džabe. Kompanije koje ga prave, naplaćuju ga od njihovih vlada koje to knjiže kao pomoć Kijevu, objašnjava naš sagovornik i dodaje da smo takav model obmane mogli da vidimo i pre Ukrajine u Izraelu.
„Pokazuje se da je rat jedan veliki biznis. Više se to ni ne krije. Oni sami kažu - zašto se bunite protiv naše pomoći Ukrajini kada vi od toga živite? Pored toga, veliko je pitanje u kojoj meri je ta pomoć kredit, a u kojoj meri je ta pomoć već plaćena, recimo zemljištem. Ukrajina je praktično već izgubila zemljište, mahom je prepušteno kompaniji ‘Blekrok’ i planovima američkih milijardera o ratu hranom i kontroli hrane,“ naglasio je on.
Džozef Bajden je, kaže Ljepojević, uz sva uvažavanja, pokazao da nije važno ko je predsednik SAD. Na Zapadu je stvorena paradržavna mreža i struktura koja je izuzetno moćna, a mahom su vezani za Demokratsku stranku. To je, dodaje on, veliki aparat koji ne želi da prihvati poraz ni kao ideju i boriće se u ovom slučaju do poslednjeg Ukrajinca ali u krajnjem i do poslednjeg Amerikanca.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala