- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija u UN: Napadi zapadne koalicije na Jemen – oružana agresija

© AP Photo / Richard DrewPredstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2024
Pratite nas
Napadi SAD i njihovih saveznika na objekte Huta u Jemenu predstavljaju oružanu agresiju grupe zemalja protiv druge države, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.
„Glavni zadatak UN, sadržan u Povelji organizacije, je da sprečava pretnje miru i suzbija akte agresije ili druge povrede mira u skladu sa principima međunarodnog prava. Sa velikim žaljenjem konstatujemo da smo se juče suočili upravo sa takvom situacijom: oružanom agresijom grupe zemalja protiv druge države“, rekao je Nebenzja,
On je podsetio da Savet bezbednosti UN nije odobrio SAD i njihovim saveznicima napade protiv Huta. Takođe je istakao da ti napadi nemaju ništa zajedničko sa realizacijom prava na samoodbranu u skladu sa članom 51 Povelje UN pošto „nije primenjiv na situaciju sa komercijalnim brodovima“.
„Pravo na samoodbranu se ne može iskoristiti za osiguravanje slobode plovidbe, a naše američke kolege to odlično znaju“, napomenuo je Nebenzja.
On je konstatovao je da se rat na Bliskom istoku širi na Crveno more i Adenski zaliv.
„Vašington očigledno ne namerava da se zaustavi na ovome – iz Bele kuće su saopštili da 'zadržavaju pravo' da obnove vojna dejstva ukoliko uoče nove 'pretnje'. Ne morate biti vidoviti da shvatite da će i te 'pretnje' i mere reagovanja SAD određivati proizvoljno, bez imalo obzira na međunarodno pravo“, kazao je Nebenzja.
Takođe je pozvao međunarodnu zajednicu da oštro osudi napad na Jemen.
„Pozivamo međunarodnu zajednicu da oštro osudi napad na Jemen koji je izvela grupa zemalja na čelu sa SAD bez mandata UN. Delimo zabrinutost naših regionalnih partnera u vezi sa tim i pozivamo da se intenziviraju međunarodni napori kako bi se sprečila dalja eskalacija nasilja na Bliskom istoku“, poručio je on.

Napad na Jemen

SAD i Velika Britanija su u noći između četvrtka i petka pokrenule operaciju protiv pokreta Ansar Alah (Huti), izvodeći vazdušne napade na objekte u četiri provincije Jemena. Predsednik Džozef Bajden rekao je da je operacija odgovor na pretnju slobodi plovidbe.
Kako je pojasnio komandant vazduhoplovnih snaga pri Centralnoj komandi SAD Aleks Grinkevič, američko Ratno vazduhoplovstvo izvelo je napade na više od 60 objekata Huta, koristeći preko 100 komada visoko precizne municije različitih tipova.
Predstavnik oružanih snaga Huti Jahja Sarija rekao je da su SAD i Velika Britanija izvele 73 napada na prestonicu Sanu i provincije Hodejda, Taiz, Hadža i Sada. U napadu je poginulo pet boraca pokreta, a još šest je ranjeno.
Huti su saopštili da izvode uzvratne udare na američke i britanske vojne baze i objekte, a takođe tvrde da su prilikom raketnog napada uspeli da potope američki ratni brod u Crvenom moru. Huti poručuju da će jemenski borci odgovoriti na akcije Londona i Vašingtona koji će „zažaliti zbog svoje agresije“.
Koje vrednosti Rusije će spasiti svet pogledajte u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Huti - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2024
SVET
UŽIVO SAD i Britanija napale vojno-mornaričku bazu u Jemenu, Huti obećali snažan odgovor/video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala