- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Huti - Sputnik Srbija

UŽIVO SAD i Britanija napale vojno-mornaričku bazu u Jemenu, Huti obećali snažan odgovor/video/

Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvode napade na vojno-mornaričku bazu u gradu Hodejda na zapadu Jemena, saopštili su izvori Sputnjika. Huti danas poručili da će snažno odgovoriti na napade koji su izvedeni jutros.
Prvog dana napada SAD i Velike Britanije na položaje Huta, u petak, pogođeno je 28 lokacija i više od 60 ciljeva.
Vašington i London su saopštili da su akciju izveli zbog napada Hita na brodove u Crvenom moru. Predsednik Džozef Bajden upozorio je juče da bi Huti mogli da se suoče sa daljim udarima.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:40 13.01.2024
U napadu na Hute u Jemenu uništena oko četvrtina njihove sposobnosti za lansiranje
U američkim i britanskim napadima na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu uništena je oko četvrtina njihove sposobnosti za lansiranje raketa i dronova, objavio je danas „Njujork tajms“ pozivajući se na dva neimenovana američka zvaničnika.
Zvaničnici su rekli da je od 20 do 30 odsto ofanzivnih sposobnosti Huta uništeno u napadima, ali su naveli da su mnoge njihove platforme za oružje mobilne.
Zvaničnici su istakli da je bilo teško locirati mete Huta nakon što američke i savezničke obaveštajne agencije nisu godinama kao prioritet postavljale prikupljanje takvih informacija.
U vazdušnim napadima predvođenim SAD-om na lokacije u Jemenu koje kontrolišu Huti oštećeno je ili uništeno oko 90 odsto pogođenih ciljeva, ali je grupa zadržala oko tri četvrtine svoje sposobnosti da ispaljuje rakete i dronove na brodove koji prolaze kroz Crveno more, rekli su zvaničnici.
19:43 13.01.2024
Bajden:Teheranu poslata poruka da su SAD dobro pripremljene nakon napada na Hute
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države poslale privatnu poruku Teheranu da su uverene da su dobro pripremljene, nakon druge noći američkih i britanskih napada na jemensku pobunjeničku grupu Huti koje podržava Iran.
Obraćajući se novinarima u Beloj kući pre odlaska za vikend u predsedničko odmaralište Kemp Dejvid, Bajden je odbio da iznese druge detalje, preneo je „Gardijan“.
Njegova izjava je usledila nakon što je u novoj rundi vazdušnih napada pogođen radarski objekat Huta.
Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je juče da su u prvim napadima Huti onemogućeni da skladište, lansiraju i navode projektile ili dronove, koje je grupa koristila da bi napadala brodove, preneo je Rojters.On je istakao da Vašington nije zaintersovan da vodi rat sa Jemenom.
Bajdenaova administracija je 2021. godine uklonila Hute sa spiska stranih terorističkih organizacija, a na pitanje novinara da li bi ih sada opisao kao „teroristički“ pokret, on je juče odgovorio: „Mislim da jesu“.
16:47 13.01.2024
SAD i Velika Britanija napale vojno-mornaričku bazu u Jemenu
Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvode napade na vojno-mornaričku bazu u gradu Hodejda na zapadu Jemena, saopštio je izvor za Sputnjik.
16:08 13.01.2024
Izaslanik UN u Jemenu izrazio zabrinutost zbog situacije u toj zemlji
Specijalni izaslanik UN u Jemenu Hans Grundberg izrazio je zabrinutost zbog situacije u toj zemlji i pozvao "sve uključene strane da budu maksimalno uzdržane".
On je ponovio poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša uključenim stranama da izbegavaju akcije koje bi ''pogoršale situaciju u Jemenu, eskalirale pretnju pomorskim trgovačkim putevima ili dodatno podstakle regionalne tenzije u ovom kritičnom trenutku'', prenosi Gardijan.
Takođe je naglasio potrebu da se ''zaštite jemenski civili i da se zaštiti napredak mirovnih napora''.
''Sa ozbiljnom zabrinutošću zapažamo sve nesigurniji regionalni kontekst i njegov negativan uticaj na mirovne napore u Jemenu, kao i stabilnost i bezbednost u regionu'', naveo je Grundberg.
11:35 13.01.2024
Huti: U novom napadu SAD nema žrtava, obećavamo snažan odgovor
Zvaničnik jemenskih Huta, Nasruldin Amer, izjavio je da u najnovijem napadu SAD na položaje te grupe militantne grupe u Sani nije bilo mrtvih ni povređenih, i obećao "snažan i efektan odgovor".
"Nije bilo povređenih, materijalne štete niti ljudskih gubitaka", istakao je Amer za Al Džaziru.
Potparol Huta, Mohamed Abdulsalam, izjavio je za Rojters da američki napadi na Jemen, uključujući i poslednji na vojnu bazu u Sani, prestonici te zemlje, nemaju značajan uticaj na sposobnost te grupe da i dalje sprečava prolazak plovila povezanih sa Izraelom kroz Crveno i Arapsko more.
Prvog dana napada SAD i Velike Britanije na položaje Huta, u noći između četvrtka i petka, pogođeno je 28 lokacija i više od 60 ciljeva, dok je američka vojska izvela rano jutros novi napad na Hute u Jemenu.
Vašington i London su saopštili da je ova operacija u toku zbog napada Huta na brodove u Crvenom moru.
10:44 13.01.2024
08:56 13.01.2024
Kuba tvrdi da napadi SAD na Jemen krše međunarodno pravo
Kuba osuđuje vojne napade SAD i njihovih saveznika u NATO-u na Jemen, budući da to krši međunarodno pravo, saopštio je na platformi X Bruno Rodrigez Parilja, ministar spoljnih poslova Kube.
U saopštenju je dodato da "dela ovakve prirode podstiču genocid u Gazi". Rodrigez Pariljo je istakao da Kuba ponavlja poziv na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.
07:29 13.01.2024
Visoki zvaničnik Huta pozvao SAD i Britaniju da se povuku iz Crvenog mora
Muhamed Ali al-Huti, šef Vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta, pozvao je Amerikance i Britance da se "vrate u svoju zemlju" i fokusiraju se na rešavanje problema rasizma, a ne na zaštitu izraelskih brodova. Al-Huti je, u govoru na velikom protestu u jenenskoj prestonici Sani, kritikovao SAD i Veliku Britaniju zbog njihove "agresije" i pokretanja vazdušnih napada.
On je, takođe, savetovao ovim zapadnim zemljama da obrate pažnju na nedavno upozorenje lidera pokreta Huti, Abdula-Malika al-Hutija, koji je rekao da će svaki napad na Jemen naići na snažan odgovor.
"Mi nismo napali američke obale, nismo došli do obala Floride i nismo napali američka ostrva. Vi ste nacisti i vaši udari na našu zemlju su akt terorizma", poručio je Al-Huti zvaničnicima SAD i Velike Britanije, negirajući navode Vašingtona da su napadi izvedeni u samoodbrani.
07:27 13.01.2024
Centralna komanda SAD saopštila je da je u "nastavku akcije" rano jutros napadnuta lokacija na kojoj je bio radar Huta, a da je napad izveo mornarički razarač koristeći rakete Tomahavk.
TV kanal koji kontrolišu Huti, Al-Masirah javio je rano jutros da SAD i Britanija napadaju glavni grad Jemena, Sanu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala