- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija

UŽIVO London će finansirati proizvodnju još hiljadu dronova za Kijev

Pratite nas
Nastavlja se ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini. Ruska vojska izvela više uspešnih operacija na Dnjepru i na donjeckom pravcu.London i Kijev potpisali sporazum o garancijama bezbednosti, koje su, takođe, tema pregovora kijevskog režima s američkom administracijom.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:51 12.01.2024
Vazdušna opasnost u Kijevu
Vazdušna opasnost objavljena je u Kijevu, sledi iz podataka onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
22:07 12.01.2024
Vazdušna opasnost ponovo u nekoliko oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je u Harkovskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Kijevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
21:04 12.01.2024
Vašington pregovara s Kijevom o garancijama bezbednosti
SAD nastoje da potpišu s Ukrajinom sporazum o garancijama bezbednosti, počele su bilateralne konsultacije o tom pitanju s ukrajinskom vladom, izjavila je ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink.
„Imali smo dve runde do sada, a pregovori će biti nastavljeni. Bajdenova administracija teži tom dogovoru“, navela je ambasadorka.
Prema navodima lista „Evropska pravda“, Brinkova nije htela da precizira okvire ili rokove za budući sporazum, jer su pregovori u toku.
Ona je naglasila da se SAD zalažu za članstvo Ukrajine u NATO-u, a sporazum o bezbednosti treba da stvori „most za osiguravanje bezbednosti“ dok članstvo ne postane realnost.
19:02 12.01.2024
Vazdušna opasnost u osam oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost je objavljena u Kijevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
18:40 12.01.2024
Kijev traži od SAD jurišne avione A-10
Komandant kopnenih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Aleksandar Sirski, pozvao je da se Kijevu isporuče američki jurišni avioni A-10, koji su u naoružanju američke vojske još od 70-ih godina prošlog veka.
„Pričao bih o A-10 kao varijanti, ako nam ih daju... To nije nova tehnika, ali je pouzdana, dobro se pokazala u mnogim sukobima“, rekao je Sirski u intervjuu agenciji Rojters i dodao da će takvi avioni moći da pružaju neophodnu podršku kopnenim snagama.
18:02 12.01.2024
London će finansirati proizvodnju još hiljadu dronova za Kijev
Velika Britanija će dodeliti Ukrajini 255 miliona dolara u cilju proizvodnje još hiljadu dronova, izjavio je britanski premijer Riši Sunak na konferenciji za novinare u Kijevu.
Ranije je Sunak objavio da će njegova zemlja dodeliti Kijevu najveći jednokratni paket vojne pomoći u visini od 3,2 miliona dolara.
14:43 12.01.2024
MIP u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
RUSIJA
„To bi značilo objavu rata Rusiji“: Iz Moskve stiglo snažno upozorenje Londonu
14:42 12.01.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije za proteklu nedelju
Na donjeckom pravcu ruske snage su za nedelju dana odbile šest napada Ukrajinaca i tom prilikom likvidirali 1.785 ukrajinskih vojnika i uništile pet tenkova, 20 oklopnih vozila, između ostalog i dva američka vozila „bredli“.
Ruske snage zauzele su bolje položaje u zaporoškom pravcu, a u tim borbama snage Kijeva ostale su bez 230 vojnika. Takođe, odbijen je i napad ukrajinske 3. brigade nacionalne garde u blizini mesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti. Pored ljudstva, Kijev je ostao i bez tri tenka, 10 oklopnih vozila, 17 automobila i tri artiljerija.
Na kupjanskom pravcu ruske snage odbile su 27 napada i kontranapada Ukrajinaca. Pored toga, ruske snage su poboljšale svoje položaje tako što su napravili proboj po centralnom delu fronta. Gubici Kijeva za proteklu sedmicu u tom pravcu iznosili su preko 585 vojnika, tri tenka, 14 oklopnih vozila i 18 automobila.
Ruska avijacija je za proteklu sedmicu oborila ukrajinske avione Su-27 i Su-25, kao i jedan helikopter Mi-8
Ruske raketne snage izvele su masovne napade na ukrajinske objekte, a glavne mete su bila preduzeća koja su se bavila remontom i modernizacijom aviona, dronova, oklopnih vozila, višecevnih raketnih lansera i artiljerija. U napadima su korišćene hiperzvučne rakete „kinžal“.
13:54 12.01.2024
London povećava vojno finansiranje Ukrajine
London i Kijev potpisaće „istorijski“ sporazum o saradnji u sferi bezbednosti, a Velika Britanija će takođe povećati vojno finansiranje Ukrajine, saopštio je Rojters, pozivajući se na kabinet britanskog premijera Rišija Sunaka.
Sunak je već stigao u Kijev i poručio je da podrška Londona Kijevu neće oslabiti.
„Velika Britanija će pružiti Ukrajini vojnu pomoć u iznosu od 2,5 milijarde funti u 2024-2025. godini“, saopštila je televizija „Skaj njuz“. Reč je o narednoj finansijskoj godini koja počinje u aprilu. Kako je precizirano, to je 200 miliona više nego u prethodne dve godine.
09:41 12.01.2024
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Amerika obustavlja vojnu pomoć Ukrajini
08:56 12.01.2024
Ukrajinski dron-kamikaza pogodio kombi hitne pomoći, ima poginulih
U selu Golmovski u Donjeckoj Narodnoj Republici ukrajinski dron-kamikaza pogodio je kombi hitne pomoći.
Kako prenose gradonačelnik Gorlovke, dvoje ljudi je poginulo, a ranjeno je i tri medicinska radnika.
07:47 12.01.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost u pet ukrajinskih regiona
Uzbuna za vazdušnu opasnost u jutarnjim časovima objavljena je u pet ukrajinskih regiona, pokazuju podaci ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
Reč je o Harkovskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, a sirene su se aktivirale u 8.26 po lokalnom vremenu.
Za sada nema informacija šta su mete gađanja ruskih raketnih snaga.
07:47 12.01.2024
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski upozorio američke političare: Ako budete blokirali pomoć – naši penzioneri će umreti
07:46 12.01.2024
Uništeni položaji Kijeva, ruska vojska napreduje
Helikopteri jurišno-izviđačke grupacije „Centar“ uništili su ukrajinske položaje vojske na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Napad je izveden helikopterima Ka-52.
Takođe, piloti jurišnih aviona Su-25 ruske vojske izvele su napade na ukrajinske položaje na donjeckom pravcu, a kako tvrde iz ruskog vojnog resora, svi ciljevi su poogođeni.
Kada je reč o jedinicama ruskih višecevnih raketnih lansera, oni su izveli napade na kupjanskom pravcu i tom prilikom poboljšali svoje položaje i izvele napade na konvoj kijevskih oklopnih jedinica. Tehnika koja je pogođena, prema tvrdnjama ruskog Ministarstva odbrane, ili je uništena ili onesposobljena. Ukupni gubici Kijeva su oko 85 vojnika, dva oklopna pešadijska vozila, tri automobila, kao i jedna samohodna artiljerija „kraba“ poljske proizvodnje.
07:45 12.01.2024
Više uspešnih operacija ruske vojske na Dnjepru i na donjeckom pravcu
Ruske minobacačke jedinice uništile su ukrajinske položaje na ostrvskoj zoni delte Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Istovremeno, ruske vazdušno-desantne snage su kod Soledara likvidirale grupaciju ukrajinske pešadije – reč je o četiri ukrajinska vojnika. Pored toga, uz pomoć oklopnih vozila jedna grupa ruske vojske uspela je da zauzme položaje ukrajinske vojske u tom području i da se tu učvrsti.
Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska je uništila tri privremena položaja ukrajinske vojske, centar za upravljanje dronovima, kao i jedno skladište municije, izjavio je načelnik pres centra ruske vojne grupacije „Istok“ Aleksandar Gordejev.
Napad je izveden bombarderima, artiljerijama i minobacačima, a u pitanju su položaji ukrajinske 79. desantno-jurišne i 72. mehanizovane brigade u Novomihajlovki, Konstatinovki, Antonovki i Iljinki.
Takođe, proteklog dana je u tom području sprečeno pet pokušaja ukrajinske vojske da izvede rotaciju, a u tim napadima je ubijeno ili ranjeno više od 145 ukrajinskih vojnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala