- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zelenski upozorio američke političare: Ako budete blokirali pomoć – naši penzioneri će umreti

© Olivier Matthys, Pool PhotoVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Pratite nas
Američki političari koji blokiraju izdvajanje pomoći Ukrajini time udaraju na najugroženije kategorije stanovništva – bez pomoći iz inostranstva 12 miliona ukrajinskih penzionera jednostavno može umreti, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
On se osvrnuo na izjavu kandidata za predsednika SAD, guvernera Floride Rona Desantisa koji je kritikovao slanje sredstava iz SAD za isplate plata i penzija u Ukrajini, rekavši da bi američki političar mogao da promeni stav i izdvoji milione ukrajinskoj vojsci.
„Republikanci i ljudi poput njega odbili su da pomažu našim vojnicima sa isplatama plata i rekli su da je to isključivo pitanje za Ukrajinu. A onda kažu da ne mogu da izdvoje pomoć za vojsku jer su zemlja NATO i ne mogu da podržavaju rat. Nisu davali sredstva za plate vojsci, a nama je bila potrebna pomoć za budžet“, rekao je Zelenski tokom posete Letoniji.
Kako je dodao, ukoliko finansijska pomoć od partnera bude kasnila, to će pogoditi ugrožene kategorije stanovništva. Konkretno, po rečima Zelenskog, u Ukrajini ima oko 12 miliona penzionera koji će jednostavno umreti ako im se ne isplati mesečno primanje.
Ukrajinski lider je ocenio da je Desantis mlad „i ne razume šta znači podržavati penzionere“ u zemlji koja je u ratu. On je istakao da je više od 70 odsto novca koji je izdvojen Kijevu za oružje ostao u SAD i ta sredstva su dobili ljudi, uključujući američke penzionere.
„Kada Desantis bude penzioner lično ću mu sa zahvalnošću pomoći zbog toga što su SAD pomagale našim penzionerima“, obećao je Zelenski.
Podsećamo, Desantis je 5. januara izjavio da američke vlasti šalju previše novca Ukrajini, koji ide za „penzije i plate birokrata“, dok Vašington ignoriše bezbednosne pretnje iz Kine.
On je takođe ranije rekao da SAD treba da okončaju ukrajinski sukob i da Evropa mora da učini više da ispuni svoje obaveze u okviru NATO-a i pruži veću pomoć Ukrajini.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
RUSIJA
Moskva: Tajni sastanak o Ukrajini nije imao veze sa rešavanjem krize – to je reklama Zelenskog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala