- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sporazum Londona i Kijeva: Britanske snage neće direktno učestvovati u sukobu protiv Rusije

© Flickr / Defence ImagesBritanski vojnici
Britanski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Pratite nas
Novi sporazum o bezbednosnoj saradnji Londona i Kijeva ne predviđa učešće Britanije u sukobu protiv Rusije, iako je njime obećano povećanje i nastavak sistematske podrške u oblasti odbrane, proizlazi iz dokumenta, objavljenog na sajtu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.
Prema dokumentu, Britanija ostaje vodeći partner Ukrajine u pružanju vojne pomoći u cilju odbrane ukrajinske teritorije, uključujući slobodnu ekonomsku zonu, obnavljanje nacionalne ekonomije i zaštitu njenih građana, pružanje pomoći u unapređivanju Oružanih snaga Ukrajine, „određujući kao prioritete protivvazdušnu odbranu, artiljeriju i oružje dugog dometa, oklopnu tehniku“.
Ni u jednoj tački nema reči o direktnom učešću Velike Britanije u sukobu protiv Rusije ili raspoređivanju britanske vojske na teritoriji Ukrajine.
„Kraljevina će podsticati svoju odbrambenu industriju da sarađuje sa Ukrajinom radi podrške lokalizacije remonta, tehničkog održavanja i proizvodnje odbrambenih proizvoda Ujedinjenog Kraljevstva u Ukrajini. Strane će zajedno raditi na obaveštajnoj i bezbednosnoj saradnji“, navodi se u dokumentu.
Istovremeno, strane podržavaju jačanje sankcija protiv Rusije, težnju Ukrajine da se pridruži NATO, kao i potrebu da Kijev implementira zahtevane reforme.
Naglašava se da u slučaju bilo kakvih neslaganja, engleska verzija dokumenta ima prednost.
Sporazum o bezbednosnoj saradnji Londona i Kijeva potpisali su danas britanski premijer Riši Sunak i ukrajinski lider Vladimir Zelenski.
Sporazum važi narednih 10 godina, tokom kog se Britanija obavezala da će podržavati Ukrajinu.
Sporazum se sastoji od devet delova: odbrana i bezbednost, pomorska bezbednost, saradnja u oblasti odbrambene industrije, zaštita vitalne infrastrukture, rad sa propagandom, sajber bezbednost, organizovani kriminal, fiskalna podrška, obnova Ukrajine.
Koje vrednosti Rusije će spasiti svet pogledajte u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala