Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Prirodno i očekivano: Rusi i Srbi zajedno i za proslavu jubileja pobede nad fašizmom

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaVojna parada na Dan pobede u Moskvi
Vojna parada na Dan pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Pratite nas
Sasvim je prirodno da Rusi i Srbi zajedno slave jubilej pobede nad fašizmom, kaže diplomata i publicista Vladimir Kršljanin povodom vesti da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa delegacijom „Besmrtnog puka Rusije“ i ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom o pripremama za proslavu 80. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.
U razgovorima u Predsedništvu Srbije bilo je reči kako o obeležavanju jubileja 2025. godine, tako i o proslavi Dana pobede ove godine.

Velika ali i prirodna stvar

Pokrenuto je i pitanje stvaranja rusko-srpskog organizacionog odbora uz učešće predstavnika ruskih i srpskih društvenih organizacija i pokreta, kako bi se omogućilo da se objedine napori građanskih aktivista Ruske Federacije i Republike Srbije za održavanje zajedničkih manifestacija za proslavu Velike pobede.
Vladimir Kršljanin, potpredsednik Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umetnosti i kulture i inicijator stvaranja krovne organizacije „Srpsko-ruske bratstvo“, smatra da je ovo važna i lepa vest.
„Velika je ali i prirodna stvar da Rusi i Srbi kao vodeće zemlje u antihitlerosvkoj koaliciji, u kojoj je Rusija bila glavna u slamanju nemačkog nacizma a Srbija, odnosno, tadašnja Jugoslavija bila zemlja sa najsnažnijim pokretom otpora u čitavoj Evropi, zajedno rade na ovom projektu,“ kaže Kršljanin.
Sagovornik Sputnjika dodaje da je očekivano da se na ovom nivou naše dve države po ovom pitanju ujedine.
„Ja bih istakao i to da nam ne predstoji samo ovaj jubilarni datum u 2025. godini, već i da će Srbija ove godine u oktobru imati svoju godišnjicu, odnosno, 80. godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. A to je ključni momenat u oslobođenju naše zemlje od fašističke okupacije,“ navodi Kršljanin.

Tekovina celokupnog čovečanstva

On smatra da aktivnosti naše dve države u ovom smeru ne bi trebalo nikome da smetaju, s obzirom na to da je pobeda nad fašizmom jedna od najvećih tekovina celokupnog čovečanstva.
„Čitavo pozitivno iskustvo međunarodnog prava u savremenom svetu se zasniva na toj pobedi. Da nije bilo pobede nad fašizmom ne bi bilo ni sistema Ujedinjenih nacija, ni opštevažećih normi međunarodnog prava, ni nade za budući pravedniji svet. Znači sve se na tome zasniva i zemlje koje o tome vode računa zapravo vode računa i o budućnosti svojih naroda i budućnosti čitavog sveta,“ napominje Kršljanin.
Naš sagovornik zaključuje da se zato radi o opštem interesu a ne o nekoj separatnoj aktivnosti Rusije i Srbije.
Na sastanku koji je održan u Predsedništvu prisustvovali su predsednik Izvršnog komiteta Sveruskog društvenog građansko-patriotskog pokreta „Besmrtni puk Rusije“ Natalija Šadrin i generalni koordinator Međunarodnog pokreta „Besmrtni puk“ Mher Avetisjan.
Srpski predsednik je istakao da je važno da se u dane obeležavanja 80. godišnjice pobede u Beogradu održi velika povorka „Besmrtnog puka“, kako bi se još jednom pokazala neraskidivost rusko-srpskog bratstva, osnaženog zajedničkom borbom protiv nacizma.
Pogledajte i:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa delegacijom „Besmrtnog puka“ i ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
SRBIJA
Vučić sa delegacijom „Besmrtnog puka Rusije“ o pripremama za proslavu 80. godišnjice Dana pobede
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala