Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić sa delegacijom „Besmrtnog puka Rusije“ o pripremama za proslavu 80. godišnjice Dana pobede

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Besmrtni pukPredsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa delegacijom „Besmrtnog puka“ i ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa delegacijom „Besmrtnog puka“ i ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa delegacijom „Besmrtnog puka Rusije“ i ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom o pripremama za proslavu 80. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.
Pokrenuto je i pitanje stvaranja rusko-srpskog organizacionog odbora uz učešće predstavnika ruskih i srpskih društvenih organizacija i pokreta. To će omogućiti da se objedine napori građanskih aktivista Ruske Federacije i Republike Srbije za održavanje zajedničkih manifestacija za proslavu Velike pobede.
Na sastanku koji je održan u Predsedništvu prisustvovali su predsednik Izvršnog komiteta Sveruskog društvenog građansko-patriotskog pokreta „Besmrtni puk Rusije“ Natalija Šadrin, generalni koordinator Međunarodnog pokreta „Besmrtni puk“ Mher Avetisjan i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
Vučić je istakao da je veoma važno da se u dane obeležavanja 80. godišnjice Pobede u Beogradu održi velika povorka „Besmrtnog puka“, kako bi se još jednom pokazala neraskidivost rusko-srpskog bratstva, osnaženog zajedničkom borbom protiv nacizma.
„Besmrtni puk je pokret sa milionima pristalica koji poštuju istoriju i svoje pretke“, rekao je Mher Avetisjan, generalni koordinator Međunarodnog pokreta „Besmrtni puk“ i dodao:
„Učinićemo sve da dostojno obeležimo tako važan datum za naše narode – 80. godišnjicu pobede nad nacizmom. Kao što je poznato, u oktobru 2023. godine, na samitu zemalja Zajednice nezavisnih država, ruski predsednik Vladimir Putin je predložio da se 2025. godina u ZND proglasi godinom 80. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu i godinom mira i jedinstva u borbi protiv nacizma. Molimo Vas da podržite našu inicijativu koja će ujediniti napore društvenih organizacija u Rusiji i Srbiji za održavanje zajedničkih manifestacija za proslavu Velike Pobede.”
Predsedniku Srbije je od strane Besmrtnog puka poklonjen original čuvene fotografije „General Peko Dapčević na mitingu u čast oslobođenja Beograda”, koju je 20. oktobra 1944. godine snimila jedina žena među poznatim sovjetskim fotoreporterima iz vremena Velikog Otadžbinskog rata, Olga Lander.
© Foto : Sputnjiku ustupio Besmrtni pukPredsedniku Srbije je od strane Besmrtnog puka poklonjen original čuvene fotografije „General Peko Dapčević na mitingu u čast oslobođenja Beograda”
Predsedniku Srbije je od strane Besmrtnog puka poklonjen original čuvene fotografije „General Peko Dapčević na mitingu u čast oslobođenja Beograda” - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Predsedniku Srbije je od strane Besmrtnog puka poklonjen original čuvene fotografije „General Peko Dapčević na mitingu u čast oslobođenja Beograda”
Peko Dapčević je jedan od legendarnih komandanata jugoslovenskog otpora. U septembru 2014. godine, u znak sećanja na 70. godišnjicu oslobođenja prestonice Srbije od strane sovjetskih trupa, jedan od beogradskih bulevara dobio je ime Peka Dapčevića.

„Veoma nam je važno da shvatimo da se i bratski srpski narod odnosi prema svojoj istoriji sa poštovanjem i da neće dozvoliti da se ta istorija iskrivljuje ili prepisuje“, prokomentarisala je šefica Izvršnog komiteta „Besmrtnog puka Rusije“ Natalija Šadrina, na sastanku sa predsednikom Srbije.

„Svi se sećamo da je 9. maja 2018. godine Aleksandar Vučić, zajedno sa Vladimirom Vladimirovičem Putinom, učestvovao u maršu Besmrtnog puka u Moskvi, dajući time našem Pokretu kvalitativno novi međunarodni karakter. Naš susret sa predsednikom Srbije pokazuje da očuvanje istorijskog sećanja na heroje Velikog otadžbinskog i Drugog svetskog rata ostaje jedna od prioritetnih tema u Srbiji. A održavanje Marša Besmrtnog puka u Beogradu i drugim gradovima Srbije biće još jedan dokaz da će naši narodi nastaviti da se odupiru neonacizmu u svim njegovim manifestacijama u istom stroju, rame uz rame“, istakla je Šadrina, prenosi portal Bratstvo.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala