- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
An X screenshot of US, UK forces attack on Houthi Targets in Yemen on January 11, 2024. - Sputnik Srbija

UŽIVO Priznanje Amerike: SAD i Britanija napale više lokacija u Jemenu nego što je objavljeno

Pratite nas
Američka vojska i njeni saveznici izveli su udare na više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste Huti u Jemenu. Huti poručuju da će SAD i Velika Britanija platiti visoku cenu "za očiglednu agresiju". U Jemenu su organizovane masovne demonstracije protiv SAD i Velike Britanije.
Među gađanim ciljevima su komanda i kontrolni centri, skladišta municije, lanserski sistemi, proizvodni pogoni i protivvazdušni radarski sistemi, navedeno je u saopštenju američkog vazduhoplovstva. U udarima je korišćeno više od 100 precizno navođenih projektila. Ovo je prvi udar na Hute od kako je ta grupa počela da ispaljuje bespilotne letelice i rakete na teretne brodove u Crvenom moru. Rusija je danas zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:38 12.01.2024
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
RUSIJA
Rusija: SAD doprinose širenju sukoba na Bliskom istoku na ceo region
22:10 12.01.2024
Gutereš: Huti moraju da poštuju rezoluciju SB i hitno prekinu napade na brodove
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterš izjavio je da jemenski Huti moraju da poštuju rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se zahteva hitan prekid svih napada na brodove u Crvenom moru.
Gutereš je obavešten o sinoćnjim vazdušnim napadima SAD i Velike Britanije, uz podršku drugih zemalja, rekao je portparol UN Stefan Dižarik, preneo je AP.
On je pozvao sve nacije koje "brane svoja plovila od napada da to učine u skladu sa međunarodnim pravom, kako je navedeno u rezoluciji".
21:45 12.01.2024
Bajden: Huti su teroristi, odgovorićemo ako nastave
Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je jemenske Hute "terorističkom grupom", nakon što su američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izveli desetine vazdušnih napada širom Jemena.
Bajden je rekao da će Vašington odgovoriti Hutima ukoliko nastave da se ponašaju na način koji je, kako je naveo, nečuven, prenosi Rojters.
21:30 12.01.2024
Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici zloupotrebili su nedavno usvojenu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija time što su gađali ciljeve u Jemenu, izjavio je novinarima stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.
On je rekao novinarima da je Rusija upravo zbog zloupotrebe rezolucije tražila hitnu sednicu SB UN.
21:22 12.01.2024
Priznanje Amerike: SAD i Britanija napale više lokacija u Jemenu nego što je objavljeno
SAD i Britanija napali su skoro 30 lokacija u Jemenu tokom noći koristeći više od 150 komada municije, izjavio je savetnik u Ministarstvu odbrane SAD Daglas Sims, što je više nego što je ranije objavljeno.
Sims je rekao novinarima da ne očekuje veliki broj žrtava kao rezultat sinoćnjih napada, pošto su mete uključivale i one u ruralnim područjima, preneo je Rojters.
On je istakao da Vašington očekuje da će Huti pokušati da uzvrate, dodajući da je grupa ranije tog dana ispalila protivbrodsku balističku raketu koja nije pogodila nijedan brod.
20:54 12.01.2024
Iran osudio američko-britanski napad na Hute u Jemenu
Iran je osudio američko-britanski napad na Hute u Jemenu, upozoravajući da će to podstaći "nesigurnost i nestabilnost" u regionu, javili su iranski državni mediji.
"Najoštrije osuđujemo vojne akcije SAD i Velike Britanije na nekoliko gradova u Jemenu", saopštio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, preneo je Rojters.
Ovo smatramo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, kao i kršenjem međunarodnog prava i odredbi, rekao je Kanani.
Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan pohvalio je akcije Huta usklađenih sa Iranom protiv brodova povezanih sa Izraelom i rekao je da taj pokret podržava pomorsku bezbednost.
On je pozvao SAD da prekinu svoju potpunu podršku Izraelu.
"Akcija Jemena u suočavanju sa genocidom izraelskog režima je za divljenje. Sana se striktno pridržava pomorske bezbednosti", napisao je Amirabdolahijan na platformi „Iks“.
"Umesto da napada Jemen, Bela kuća bi trebalo da odmah prekine sveobuhvatnu vojnu i bezbednosnu saradnju sa Tel Avivom protiv naroda Gaze i Zapadne obale i obnovi bezbednost širom regiona", dodao je on.
20:13 12.01.2024
Bela kuća: SAD ne žele rat sa Jemenom, ali neće oklevati da preduzmu akcije
SAD ne žele rat sa Jemenom, ali neće oklevati da preduzmu dodatne akcije kao odgovor na napade Huta u Crvenom moru, saopštila je Bela kuća.
"Nismo zainteresovani za rat sa Jemenom. Nismo zainteresovani za sukob bilo koje vrste ovde" rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi novinarima.
On je dodao da sve što je predsednik SAD Džozef Bajden radio bio je pokušaj da spreči bilo kakvu eskalaciju sukoba, uključujući napade tokom noći.
19:40 12.01.2024
Ispaljena raketa na brod u Crvenom moru blizu Jemena
Jedna raketa je ispaljena danas na brod u Crvenom moru, južno od Jemena, saopšteno je iz Organizacije za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO).
Projektil je navodno pao u vodu oko 400 metara od Adenskog zaliva, nakon čega su ga ispratila tri male letelice, rekao je kapetan broda, navodi se u saopštenju.
Nije bilo povređenih, niti je naneta materijalna šteta, a brod je nastavio da se kreće ka luci.
19:35 12.01.2024
17:49 12.01.2024
Bela kuća: Procenjujemo učinak američko-britanskih napada
SAD procenjuju uticaj američko-britanskih vazdušnih napada na Hute u Jemenu, koji su ciljali sposobnost militanata koje podržava Iran da skladište, lansiraju i vode svoje rakete ili dronove, rekao je u portparol Bele kuće Džon Kirbi.
"Još radimo na proceni stvarnog učinka napada na sve mete. Mislim da ćemo u narednim satima imati bolji uvid u razmere štete koje specifičnosti štete nanete ovde“, rekao je Kirbi u intervju za Em-Es-En-Bi-Si.
17:49 12.01.2024
Irak: Bombardovanje Jemena neopravdana agresija koja će povećati sukobe u regionu
Irak je saopštio da je američko i britansko bombardovanje Jemena neopravdana agresija koja će povećati intenzitet sukoba u regionu.
"Ovo (bombardovanje) će stvoriti haos i povećati intenzitet sukoba u regionu", rekao je za Sputnjik savetnik za medije iračkog premijera Hišam al Rikabi.
Prema njegovim rečima, ono što se dogodilo je "neopravdana agresija, lišena bilo kakvog međunarodnog legitimiteta u odnosima sa suverenim državama".
17:07 12.01.2024
17:06 12.01.2024
SAD uvele sankcije kompanijama iz Hongkonga i UAE koje finansiraju Hute
SAD su uvele sankcije usmerene na isporuke robe za finansiranje iranskih snaga Kuds i jemenskih Huta, dok Vašington pojačava pritisak na tu militantnu grupu koju podržava Teheran zbog napada na međunarodne brodove.
Američko Ministarstvo finansija je u saopštenju navelo da je uvelo sankcije kompaniji sa sedištem u Hongkongu i drugoj sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koje isporučuju iransku robu u ime Huta koje podržavaju iranske snaga Kuds koji je već pod sankcijama SAD.
U saopštenju se navodi da je prihod od prodaje robe išao Hutima kao podrška njihovim napadima na međunarodne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.
"SAD nastavljaju da preduzimaju mere protiv ilegalnih iranskih finansijskih mreža koje finansiraju Hute i omogućavaju njihove napade“, rekao je zamenik američkog ministra finansija za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson, prenosi Rojters.
17:06 12.01.2024
17:02 12.01.2024
Kombinovane pomorske snage upozoravaju brodove da izbegavaju moreuz Bab el Mandeb
Kombinovane pomorske snage (CMF) upozorile su sve brodove izbegavaju moreuz Bab el Mandeb, navodi se u poruci koja je prosleđena svim članovima Međunarodnog udruženja nezavisnih vlasnika tankera (INTERTANKO).
"Očekuje se da će period koji predstavlja pretnju po isporuke trajati nekoliko dana", navodi se u poruci u koji je Rojters imao uvid.
CMF je multinacionalno pomorsko telo koje predvode SAD iz Bahreina, ima 39 članica, uključujući NATO i evropske države, zemlje regiona i druge države.
INTERTANKO predstavlja najveći deo svetske nezavisne tankerske flote, sa oko 185 nezavisnih kompanija članica koje obuhvataju više od 4.000 plovila.
17:02 12.01.2024
SOHR: Proiranske grupe u Siriji gađale američku bazu, pogođene kuće raseljenih
Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji (SOHR) objavila je da su grupe koje podržava Iran ispalile više od šest projektila na američku bazu u gasnom polju Koniko na severu sirijskog sela Deir Ezor.
Prema neimenovanim izvorima SOHR, neki od projektila su pogodili civilne kuće u selu El Azbah u blizini gasnog polja Koniko, što je napravilo materijalnu štetu.
U selu El Azbah smešteni su raseljeni ljudi iz sela Hatlah, Hašam, Marat, El Saleihajah, El Husainajah, Tabajah i Mazlum koja kontrolišu milicije koje podržava Iran.
Dodaje se da je SOHR od 19. oktobra dokumentovala 88 napada koje su izvršile milicije koje podržava Iran na baze koalicije u različitim oblastima širom Sirije.
15:39 12.01.2024
Huti: Napašćemo brodove koji su povezani sa SAD i Velikom Britanijom
Član politbiroa Huta Mohamed Ali el Buhaiti izjavio je da će ta grupa napasti brodove koji su povezani sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom.
"Do sada smo napali samo brodove koji su povezani sa cionističkim entitetom. Međutim, danas ćemo napasti brodove povezane sa Amerikom i Britanijom i njihovim interesima, kao odgovor na njihovu agresiju na Jemen", rekao je El Buhaiti.
15:33 12.01.2024
Protest u Jemenu protiv vojnih udara američke i britanske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
SVET
„Amerika je đavo“: Masovne demonstracije u Jemenu protiv SAD i Velike Britanije /video, foto/
14:40 12.01.2024
Britanski lovac tajfun posle operacije u Jemenu  - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
SVET
Rekli „ne“ Amerikancima: Italija odbila da učestvuje u američko-britanskom napadu
13:21 12.01.2024
NATO napad na Hute smatra odbrambenim
NATO smatra da su američki i britanski udari na ciljeve Huta odbrambeni, preneo je AFP.
Agencija je prenela ovaj stav pozivajući se na izvor iz Alijanse.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala