- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: SAD doprinose širenju sukoba na Bliskom istoku na ceo region

© AP Photo / John MinchilloStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici doprinose širenju bliskoistočnog sukoba na ceo region, njihov napad na Jemen je narušio Član 2 Povelje Ujedinjenih nacija, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Rusije pri toj organizaciji Vasilij Nebenzja.
Prema njegovim rečima, eskalacija u Gazi se nastavlja 100 dana i nema nikakve naznake da će se situacija smiriti.
„I ne samo to, Sjedinjene Države i njihovi saveznici svojeručno doprinose prelivanju sukoba i njegovom širenju na ceo region, jučerašnjim napadom na narod Jemena, kojim je narušen Član 2 Povelje UN“, rekao je Nebenzja i dodao da će Savet bezbednosti UN tu situaciju razmotriti na posebnoj sednici.
Nebenzja je takođe istakao da SB UN mora što je moguće pre da se vrati razmatranju pitanja o zahtevu prekida vatre u Pojasu Gaze.

„Bez momentalnog prekida vatre u Gazi, Bliski istok rizikuje da ga zadesi pravi rat velikih razmera sa najozbiljnijim globalnim posledicama. Savet bezbednosti UN je dužan da se u najskorije vreme vrati razmatranju ovog pitanja“, zaključio je diplomata.

Diplomata je prethodno rekao novinarima da su SAD i njihovi saveznici zloupotrebili nedavno usvojenu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija time što su gađali ciljeve u Jemenu, te da je Rusija upravo zbog zloupotrebe rezolucije tražila hitnu sednicu SB UN.
Koje vrednosti Rusije će spasiti svet pogledajte u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala