- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Anglosaksonci – pirati 21. veka: Moskva obećala SAD bolan odgovor u slučaju konfiskovanja imovine

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Pratite nas
Krađa državne, privatne i javne imovine odavno je vizit karta Anglosaksonaca, a ukoliko vlasti SAD konfiskuju zamrznutu rusku imovinu Moskva će preduzeti mere koje će biti bolne za Vašington, poručila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona se oglasila povodom saopštenja agencije Blumberg da Bela kuća podržava nacrt zakona o konfiskovanju zamrznute ruske imovine.
„Krađa državne, privatne i javne imovine postala je vizit karta Anglosaksonaca. Vašington i London to rade decenijama. To se do sada drugačije zvalo – razbojništvo, na primer. Onda je legalizovano i sada je to piraterija 21. veka“, kazala je Zaharova na brifingu.
Takođe je poručila da će Rusija odgovoriti u slučaju konfiskovanja zamrznute ruske imovine.

„Eventualno konfiskovanje naših suverenih rezervi nosi opasnost od pogubnih posledica za finansijsku i investicionu sferu u zemljama koje se, uprkos upozorenjima razumnih eksperata, odluče na takav korak. Ruska strana nije zainteresovana za takav razvoj situacije, ali je spremna za sve opcije, uključujući i one koje predviđaju adekvatne odgovore na nove neprijateljske akcije. Uzvratne mere će biti preduzete i to takve mere da će ih primetiti, osetiti – biće bolne“, poručila je Zaharova.

Ona je podsetila da su SAD od početka bile među glavnim pristalicama „krađe“ ruskih suverenih rezervi i da su uspele da uvuku u to i svoje satelite iz G7.
„Usled sve većih poteškoća sa obezbeđivanjem finansijske podrške kijevskom režimu, intenzivirao se rad zapadnjaka na traženju bilo kakvih sredstava i izvora njegovog izdržavanja. Sada će se to razmatrati u praktičnom smislu“, zaključila je Zaharova.
Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog „Juroklira“ – jednog od najvećih međunarodnih depozitara.
Moskva je saopštila da je zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađa i još jedan korak u gaženju svih pravila i normi međunarodnog prava.
Kako je pisao Blumberg, pozivajući se na novembarski memorandum Saveta za nacionalnu bezbednost (savetodavno telo predsednik SAD) poslat Komitetu Senata za spoljne poslove, „administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena u principu podržava predlog zakona koji bi omogućio konfiskaciju ruskih sredstava“.
Napominje se da je Bajden odlučio da podrži ideju o konfiskaciji ruske imovine, nakon što su republikanci blokirali izdvajanje dodatne pomoći Kijevu u iznosu od 60 milijardi dolara.
Pogledajte još:
Američke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
RUSIJA
Mediji: Bajden podržava konfiskaciju ruske imovine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala