Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerika očekuje rat između Srba i Albanaca – a već je odabrala stranu

© AFP 2023Rakete "džavelin"
Rakete džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Pratite nas
Prodajom sistema "džavelin" Prištini Amerika je direktno sugerisala da očekuje oružani konflikt između kosovskih snaga i Vojske Srbije i dala do znanja da je strateški partner Prištine, upozorava penzionisani general - major Mitar Kovač.
Priština će po odluci Stejt departmenta uskoro u sastav svog naoružanja uvrstiti i 246 američkih protivoklopnih raketa "džavelin" čime će Priština, po oceni profesora dr Mitara Kovača, general-majora u penziji i osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma, ozbiljno ojačati svoje vojne kapacitete.

Amerika ima scenarije krize na Balkanu

„Postoji veliki problem sa ovakvom odlukom Vašingtona: ona je i direktno upućena na prirodu odnosa Srbije sa Amerikom, jer Amerika kome je davala ili prodavala ovakvo oružje toj zemlji je strateški partner. Drugim rečima, vodi računa o razvoju te države i njenim odbrambenim sposobnostima. Ovo je dokaz da je Amerika ostala pri tome da razvija vojne sposobnosti lažne države Kosovo i to ne samo ona, već upućuje i svoje saveznike da to čine i integrisano razvijaju buduću vojsku, odnosno, oružane snage tzv. Kosova,“ ističe sagovornik Sputnjika.
Kovač dodaje da pored dosadašnjih borbenih sistema koje su vodeće zemlje NATO pakta dale Kosovu, najnovija strateška odluka Amerike da lažnoj državi Kosovo proda ovo moćno naoružanje jeste veliki problem i za Srbiju ali i za Rezoluciju 1244 SB UN, koju Amerika ovim potezom direktno krši.
„Ovo je i problem za mir u regionu i na Balkanu. Prvenstveno je vezan za albansko-srpske odnose generalno, i pri tom ne mislim samo na prostor Kosova i Metohije nego i na Albaniju. Kada je ovaj borbeni sistem dat lažnoj državi Kosovo, to može da znači da Amerika ima neke scenarije krize, pa možda i vojnog konflikta na Balkanu i prostoru Kosova i Metohije i da direktno želi da pripremi kosovske snage da mogu u protivoklopnoj borbe da se odupru snagama Vojske Srbije. Ovo je veliki broj raketa koji se daje kosovskim snagama, i samim tim umnogome jeste opasnost za našu vojsku u pogledu izvođenja nekih operacija i ukupno, oko upotrebe tih raketa protiv naših mehanizovanih jedinica,“ smatra Kovač.

Ozbiljna opasnost za region

Sistem „džavelin“ je, prema rečima našeg sagovornika, savremeno sredstvo visoke tehnologije koje deluje na specifičan način, odnosno iz gornje sfere napada oklopna borbena vozila.
„Ova raketa dođe u zonu ciljanja i napada oklopno vozilo sa gornje strane, dakle, cilja gde je zaštita oklopnih vozila inače najslabija, odnosno najmanja debljina oklopa. Time se postiže ogromna verovatnoća uništavanja tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila,“ objašnjava Kovač.
Dejstvo ovih raketa i njihov rezultat, dodaje Kovač, imali smo prilike da vidimo i u Ukrajini gde ih je ukrajinska vojska u jednom trenutku primenila protiv ruskih snaga.
„Računajući na prostor Kosova i Metohije kakav jeste, i na neke kanalisane pravce i uopšte na teren u Metohiji ove prenosne rakete koje se koriste i manevarski mogu da ispolje veliki uticaj na različitim prostoru. Bilo da se prevoze džipovima ili lakim oklopnim vozilima na tačku odakle će biti upotrebljeni, mogu biti velika opasnost u eventualnom konfliktu Vojske Srbije sa takozvanom vojskom Kosova. Nije slučajno da oni Prištinu naoružavaju ovim sistemima", kaže Kovač i dodaje da je ne bi naoružavali da nemaju procene da će oni biti upotrebljeni.

PVO ne može protiv „džavelina“

Sagovornik Sputnjika takođe objašnjava da zbog načina delovanja ovih raketa protivvazdušna odbrana nije efikasna u njihovom eliminisanju.

„Najčešća daljina dejstva „džavelina“ je do dva i po kilometra, to je najefikasnija daljina upotrebe. Ove rakete su specifične što su prenosni sistem koji se ispali i on se dalje bukvalno samonavodi na cilj. Dakle, nije potrebno da direktno nišandžija drži oko na cilju, raketa dođe iznad cilja i onda se aktivira i probija oklop sa gornje strane tenka,“ objašnjava Kovač.

Priština je za ovo oružje izdvojila 75 miliona dolara, a Pentagon je prodaju ovog oruža Prištini objasnio rečima da će time poboljšati „dugoročne kapacitete Kosova za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.
Inače, prošle godine Kosovske bezbednosne snage dobile su jake protivoklopne sisteme OMTAS turske proizvodnje koji su veoma slični „džavelinu“.
Prvi, i naravno najveći korisnik „džavelina“ je vojska SAD koja poseduje oko 50.000 ovih projektila i 12.000 lansirnih jedinica prema podacima iz juna 2023. godine.
Protivtenkovska raketa džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
SRBIJA
Amerika krenula đonom na Srbiju: Više ne krije da naoružava Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
SRBIJA
Skandalozno priznanje Hila Vučiću: Naoružavamo Prištinu! Predsednik Srbije: Ovo je veliko razočaranje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala