Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerika krenula đonom na Srbiju: Više ne krije da naoružava Kosovo

© AFP 2023 / WILLIAM WESTProtivtenkovska raketa "džavelin"
Protivtenkovska raketa džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
Pratite nas
Vašington odavno javno krši sve moguće sporazume i norme kada je u pitanju Kosovo i Metohija i borba za njegovu državnost. Činjenica da nam je saopštila da će dodatno naoružati Prištinu je vid pritiska na Beograd, i demonstracija sile i moći, kaže diplomata Zoran Milivojević.
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil prvi put je javno u razgovoru sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je Amerika prihvatila zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa "džavelin", i da će Stejt Department taj zahtev da uputi američkom Kongresu, čime počinje zvanična procedura.

Vašington aktivirao opciju B

Na pitane zašto je Kristofor Hil ovu informaciju javno saopštio diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević, kaže da je stvar jasna i da je u pitanju poruka Srbiji da neće biti promene ili ublažavanja stava što se tiče Amerika kada je Priština u pitanju.
„Vidim da oni prelaze na da jetako nazovem varijantu B, dakle da bez ikakvih ograda idu na pokušaj potvrde kosovske državnosti, ignorišući sve ono što je u ovom trenutku na pregovaračkom stolu. Dakle, i dijalog i posredovanje EU u uslovima kada statusna pitanja nisu na dnevnom redu. Drugim rečima, zanemaruju sve sporazume i idu sa pozicije koja Kosovo direktno tretira kao državu,“ objašnjava Milivojević.
Ovo je, kako kaže, akt koji ima u osnovi bilateralno odnos sa nekom drugom državom u ovom slučaju Kosovom, i tretman koji Kosovo nameću kao nezavisnu državu.
„Rade to ignorišući potpuno međunarodno pravo i sve konvencije i sporazume i na neki način naše odnose sa Amerikom. Faktički sve ono što je u suštini deo rešavanja kosovskog pitanja. Tako da nam šalju poruku da Amerika prosto hoće da se kosovsko pitanje reši odmah i sada i onako kako odgovara američkim interesima imajući u vidu da su pred njima predsednički izbori i da Amerika nema više vremena da taktizira na bilo koji način,“ ističe sagovornik Sputnjika.

Direktna opcija nametanja rešenja

Rešili su, kaže Milivojević, da prema nama idu đonom javno a činjenica da su nas obavestili o nameri da isporuče oružja Prištini ima dvostruki „zadatak.“
„To što smo obavešteni ne smanjuje težinu onoga što Amerika čini a to je da se opredeljuje za radikalno i direktno rešavanja kosovskog pitanja ali i odnosa sa nama. To pokazuje i drugi stvar a to je da kada smo ušli u njihovu izbornu godinu, ali i kada se zapad približio svom strateškom cilju, žele da se kosovsko pitanje reši pre njihovih izbora. S obzorom da se to nije desilo, i Srbija čvrsto stoji na poziciji nepriznavanja Kosova sada se prelazi na pritisak i na opciju direktnog nametanja rešenja,“ kaže Milivojević.
Predsednik Vučić je rekao da je informacija ko ju mu je preneo Hil veliko razočaranje za Srbiju, ali da će naša zemlja, zajedno sa SAD, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa, kao i da je za nas od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen i da će Srbija nastaviti da se ponaša odgovorno i doprinositi stabilnosti na Balkanu.

Šta to Amerikanci prodaju Prištini

Američki raketni bacač "džavelin" je protivtenkovsko oružje sposobno da probije najsofisticiraniji oklop. Opremljen je sa dva eksplozivna naboja; prvi naboj eksplodira pri kontaktu s tenkom, a zatim aktivira drugi, snažniji naboj koji probija oklop.
S dometom od 2.500 metara, može se koristiti za direktan napad kako bi se uništila meta ili kako bi se oborila letelica koja leti nisko poput helikoptera. Takođe se može koristiti za napad odozgo, pri čemu se raketa podiže do 160 metara uvis, a potom pada na svoju metu.
Sistem “ispali i zaboravi” omogućuje vojniku da označi metu i ostalo prepusti samonavođenoj raketi. To mu daje dovoljno vremena da se sakrije pre nego što raketa pogodi svoj cilj.
Pogledajte i:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
SRBIJA
Skandalozno priznanje Hila Vučiću: Naoružavamo Prištinu! Predsednik Srbije: Ovo je veliko razočaranje
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
SRBIJA
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije razgovarao sa komandantom Kfora o bezbednosnoj situaciji na KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala