Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Potrošeni Kameron objavio: Britanija postaje zvanični potrčko Amerike na srpskom Kosovu

© Tanjug / AP Photo/Visar KryeziuDejvid Kameron i Vjosa Osmani u Prištini.
Dejvid Kameron i Vjosa Osmani u Prištini. - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
Pratite nas
Izjavom da je Srbija „proksi Rusija“ britanski šef diplomatije Dejvid Kameron grubo je prekršio međunarodno pravo i istovremeno objavio da je Velika Britanija preuzela ulogu glasnogovornika i potrčka SAD kad je reč o rešavanju „kosovskog pitanja“, smatra Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije.
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je pred Odborom za spoljne poslove britanskog parlamenta da je Srbija saveznik Moskve. Bivši britanski premijer je dodao da bi trebalo iskazati nezadovoljstvo ponašanjem srpske vlade posle događaja u Banjskoj u kojoj su poginuli albanski policajac i trojica Srba.
Kameron je pred Odborom govorio o svojoj nedavnoj poseti Prištini gde je premijeru privremenih institucija Aljbinu Kurtiju obećao da će pomoći da dođe do novih priznavanja tzv. Kosova.

Reciklirani Kameron grubo narušio međunarodno pravo

Kameronova izjava o Srbiji uklapa se u anglosaksonski stereotip o velikom uticaju Rusije na Balkanu, kaže Lukić za Sputnjik. Problem sa Kameronovom izjavom kojom sugeriše da je Srbija ruski protektorat je u tome što je jedini protektorat koji se nalazi u ovom delu sveta upravo onaj na Kosovu i Metohiji, dodaje Lukić.
„To je protektorat Ujedinjenih nacija koji pripada Srbiji od kog Britanci nastoje da nelegalno, ne poštujući Rezoluciju 12 44 Ujedinjenih nacija naprave nezavisnu državu. Britanija se meša u unutrašnje poslove Srbije, a uopšte ne bi smela da dolazi na Kosovo i Metohiju, posebno preko recikliranih političara kao što je Kameron. Velika Britanija bi trebalo da više vodi računa o svojim unutrašnjim pitanjima nego o nama. Kako bi bilo da neko ko je na vlasti u Srbiji dođe negde u Britaniju i kaže da je Britanija najobičniji vazal SAD“.
Lukić dodaje da bi Veliku Britaniju posle Kameronovih istupa trebalo upozoriti da se ubuduće rukovodi diplomatskim principima, poštovanjem suvereniteta naše zemlje i važećih rezolucija UN koje predstavljaju jedine važeće pravne dokumente koji se tiču Kosova i Metohije.
„Kameron je iskazao krajnje nepoštovanje naše države“, naglašava Lukić.

Velika Britanija – glasnogovornik i potrčko SAD

Lukić smatra da Kameronovi postupci nagoveštavaju da Velika Britanija pokušava da se vrati na Kosovo i Metohiju kao značajan međunarodni faktor, ali je problem što glavnu reč vode SAD.
„Međutim, u SAD se će ove godine održati važni predsednički izbori, a poznato je da SAD ne prave krupne političke poteze u izbornoj godini. Takođe će i u Evropi biti mnogo izbora, biće i izbori za Evropski parlament i onda su verovatno prepustili Britaniji da bude glasnogovornik. Ne mislim da Britanija tu može bilo šta da uradi, a da se sa tim ne slažu SAD. Jednostavno, Britanija je uzela ulogu glasnogovornika i operativca na terenu“.
Sve što Zapad radi na Kosovu i Metohiji dešava se u nekoj vrsti koordinacije, uz povremeno preuzimanje uloge glavnog koordinatora. Sada je to Velika Britanija, pre je bila Nemačka, a zapravo iza svega stoje SAD, dodaje Lukić.
„Ako bismo se mi dogovorili sa SAD, Britanija ne bi mogla ništa da učini protiv toga, tako da ne vidim. Tu ulogu nekad ima i Berlin. Ne bih mogao Francusku da nazovem potrčkom SAD, ali svakako mogu Britaniju i Nemačku. A to su nama glavni protivnici što se tiče Kosova i Metohije, taj trougao – SAD, Velika Britanija i Nemačka“, zaključio je Lukić.
Pogledajte i:
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
SRBIJA
Evo šta nam se sprema: Britanci „okupiraju“ Kosovo dok se Amerika i EU ne prebroje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala