Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evo šta nam se sprema: Britanci „okupiraju“ Kosovo dok se Amerika i EU ne prebroje

© AP Photo / Matt DunhamZastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
Pratite nas
Očekivano je bilo da će se Velika Britanija baviti Kosovom i Metohijom dok su EU i Amerika zauzete izborima u svom dvorištu, jer oni imaju istovetnu politiku po ovom pitanju. Britanija ne može da natera države EU koje nisu priznale Kosovo da to urade, ali može da Aljbinu Kutiju da vetar u leđa da nastavi sa etnički čišćenjem Srba na KiM.
Ovo je mišljenje dr Aleksandra Lukića iz Instituta za političke studije na izjavu britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona koji boravi u Prištini, i koji je odande poručio da će „Velika Britanija pomoći takozvanoj državi Kosovo da je priznaju zemlje koje to do sada nisu učinile, kao i da bude priznato u međunarodnim institucijama“.

Britanci na „zameni“

Lukić smatra da će Britanci biti „zaduženi“ za Kosovo dok Evropska unija i Amerika budu zauzete izborima u svom dvorištu.
„Anglosaksonska zapadna strana ima istovetnu politiku i tu se samo smenjuju Nemačka, Amerika i Britanija kao predsedavajući u nekom telu. To ja tako vidim a u suštini je to ista politika i zato ne treba nikoga da čudi odakle bivši britanski premijer na Kosovu u ovo vreme,“ smatra Lukić.
S druge strane kaže da je i očekivano uplitanje Britanije u kosovsku priču, s obzirom na njihov dosadašnji doprinos pokušaju stvaranja nezavisnog Kosova.
„Dakle, ništa novo, u pitanju je samo kontinuitet delovanja zapadnih država prema Srbiji i našem suverenitetu i to je po meni neprijateljsko delovanje. Mi sa Britanijom od odlaska Džona Mejdžora nemamo neke prijateljske odnose, a znamo i kakav je stav imao Toni Bler u svemu oko Kosova i Metohije ali i po pitanju NATO agresije na Srbiju 1999. godine. Dovoljno je da se setimo da su hteli da nas u Ujedinjenom nacijama proglase za genocidan narod sa rezolucijom oko Srebrenice koju je zaustavio ruski veto ,“ podseća naš sagovornik.

Jači pritisak na Srbe

Lukić takođe smatra da sama Britanija ne može da utiče na promenu stava po pitanju statusa Kosova u državama koje ne priznaju Kosovo, iz prostog razloga što te države to nisu učinile jer na svojim teritorijama imaju potencijalno sličnu priču.
On, međutim, ističe da se istovremeno već duže od godinu dana na Kosovu i Metohiji, posebno na Severu, dešava teror nad Srbima od strane Prištine uz prećutni blagoslov Zapada.
"Možemo da očekujemo da će Britanci dozvoliti Aljbinu Kurtiju da pojača pritisak na Srbe na KiM kako bi došlo do što masovnijeg iseljavanja. Tamo su kosovski specijalci i britanski Kfor i to ojačan. Sever je pretvoren u geto i može da postane samo veći geto,“ upozorava Lukić i dodaje da je jasno da se njihovim ponašanjem krši i međunarodno pravo i Rezolucija 12 44, kao i suverenitet i teritorijalni integritet države Srbije.
Inače, Kameron je tokom posete Prištini podsetio da je Britanija ove godine poslala na Kosovo i Metohiju još više od 600 britanskih vojnika kao i da je ponosan na uspeh britanske trupa u sastavu Kfora.
Pogledajte i:
Dejvid Kameron - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
SRBIJA
Kameron: London će pomoći tzv. Kosovu da ga priznaju i druge zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala