- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nepoznati detalji iz života slavnog autsajdera: Džej, legenda koja se peva

© Foto : Sputnjiku ustupila Pelicula productionFilm "Nedelja" o Džeju Ramadanovskom
Film Nedelja o Džeju Ramadanovskom - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
Pratite nas
Film „Nedelja“ je priča o životu dva brata Roma sa Dorćola, o dva puta i dve sudbine, o Džeju i Džambu, autsajderu i kralju Dorćola čije će se sudbine u jednom trenutku promeniti - Džamba nestaje, a Džej postaje najpoznatiji pevač u Jugoslaviji.
Ovako reditelj Nemanja Ćeranić najkraće opisuje suštinu filma „Nedelja“ o Džeju Ramadanovskom, koji će premijerno biti prikazan 16. januara u mts Dvorani.

Džoni Keš pa Džej

Film je nastao po ideji producenta Vladana Anđelkovića i scenariste Stefana Boškovića.
„Stefan i ja smo sedeli u kafani i razgovarali o nekom drugom projektu i dotakli smo se Džonija Keša i njegovog biografskog filma. Onda smo u pozadini čuli Džejevu pesmu i sa Džonija Keša smo se prebacili na Džeja i došli na ideju da snimimo film“, ispričao je Anđelković na konferenciji za novinare.
© Tanjug / Nemanja JovanovićEkipa filma "Nedelja" o Džeju Ramadanovskom
Film Nedelja o Džeju Ramadanovskom - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
Ekipa filma "Nedelja" o Džeju Ramadanovskom
Bošković je rekao da je film 90 posto zasnovan na istinitim događajima i snimanju je prethodio veliki istraživački rad:
„Imali smo supervizora Miodraga Miću Softića, Džejevog prijatelja koji je organizovao sve razgovore. To su sati snimljenog materijala i izuzetno zanimljivih priča od kojih smo napravili film. Imali smo materijala za 40 filmova“.

Džej jeste bio emocija

Film se završava na početku njegove karijere.

„Džej je toliko popularan da svi znaju o njegovom životu i karijeri, a nekako je ostalo neotkriveno njegovo detinjstvo. Od toga smo krenuli, a onda sam shvatio da je celo njegovo kasnije stvaralaštvo uslovljeno njegovim detinjstvom“.

Bošković je istakao Džejev duh kojim je nadilazio sve prepreke:
„To je nešto neuhvatljivo, što proizvodi magiju i to smo želeli da pokažemo u filmu. Džej jeste bio golema materijalizovana emocija. I taj nekadašnji Dorćol donosi izvesnu sentimentalnost, odnos prema uspomenama i tradiciji“.
Džejevog brata Iso Lero Džambu igra Marko Janketić:
„Radio sam 'Južni vetar' sa Nemanjom i rekao mi je da je u priprema za film i seriju o Džeju. Spomenuo mi je da bi mi možda dao ulogu Džeja. Ja sam mu odmah rekao da nisam za to. Spomenuo mi je onda Džambu i odgovorio sam mu, da je to moja uloga. Poznajem ljude sa margine, sa ulice, jedan deo svog detinjstva sam i proveo sa njima. Poznavao sam taj stari kov mangupa koji su imali kodeks. Iako je to surov svet, oni su imali principe koji su se poštovali na ulici. Volim karaktere koji su grubijani mekog srca“.

Veliki izazov – ko će igrati Džeja

Veliki izazov je bio naći glumca koji će igrati Džeja u tridesetim godinama i u periodu kada je imao između 12 i 15 godina.
„Četiri meseca smo tražili ko će igrati Džeja. Neko je pomenuo Huseina Alijevića Husu. Bio sam upoznat sa njegovom muzikom. Odrastao sam i na Džejevoj i na muzici grupe 'Bit strit'. Kada se Husa pojavio na kastingu, shvatili smo da je poznavao Džeja, da je 1992. igrao na njegovom koncertu na Beogradskom sajmu i da dolaze iz potpuno iste pozadine. U tom trenutku smo znali da on treba da bude Džej. Doneo je jednu autentičnost ovom filmu“, rekao je reditelj Ćeranić.
Alijević se prisetio da je u jednom teškom periodu ostvario veliki uspeh sa grupom „Bit strit“ (Beat street) i sada se vraća u žižu javnosti svojom prvom filmskom ulogom:
„Kada su me nazvali i pitali da li mi je zanimljivo da igram Džeja, znao sam da ću se vratiti ne samo na velika vrata nego postajem dostupan svakome, a danas je drugačije vreme nego devedesetih godina. Ipak osetio sam veliki dug prema Džeju Ramadanovskom koji me je sa nepunih 17 godina stavio pored sebe u trenutku kada je bio najveća zvezda u zemlji, pred 30.000 ljudi, da đuskamo sa njim“.
Malog Džeja, odnosno Alena, pronašli su u Skadarliji gde je prodavao ruže i igrom slučaja prišao organizatorki filma.
Sledećeg dana je došao na kasting, otpevao „Nedelju“ i dobio ulogu.
„O njegovom daru svedoči i činjenica da Alen ne zna da čita i imali smo čoveka koji ga je učio replikama, ali on je neverovatno inteligentan i brzo je učio tekst. Pojavljuje se u tri epizode serije što znači da je snimio tri puta po 45 minuta sa gomilom dijaloga“, rekao je Ćeranić.
Film će od 18. januara biti na redovnom bioskopskom repertoaru.
Pevač Džej Ramadanovski - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2020
Džej nije bio zvezda, bio je više od toga! Odavala ga je duša, a izdalo – srce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala