- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Posledice izraelskog bombardovanja u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Izraelski udari nastavljeni, Egipat i Jordan upozorili da su protiv nove okupacije Pojasa Gaze

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 96. dan. Nastavljeni su udari izraelskih snaga na centralni i južni deo Gaze, koje su proširile kopnene operacije u Kan Junisu. Egipat i Jordan upozorili da su protiv bilo kakve nove izraelske okupacije u Pojasu Gaze.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:07 10.01.2024
Upozorenje Egipta i Jordana protiv bilo kakve nove izraelske okupacije Gaze
Na današnjem sastanku lidera Egipta i Jordana sa predsednikom palestinske samouprave Mahmudom Abasom, Egipat i Jordan su upozorili da su protiv bilo kakve nove izraelske okupacije u Pojasu Gaze zahtevajući da se iseljenim Palestincima dozvoli povratak kućama.
Dok Izrael nastavlja svoju vojnu kampanju i najavljuje da će ona trajati mesecima, predsednik palestinske samouprave Mahmud Abas, jordanski kralj Abdulah i predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi ponovili su da odbacuju bilo kakve planove za raseljavanje Palestinaca sa okupirane palestinske teritorije, prenosi Rojters.
Egipatski predsednik El Sisi je upozorio da tokom rata Izraela i Hamasa raste rizik od kretanja većine stanovnika Gaze ka egipatskoj granici.
Jordanski suveren je izrazio zabrinutost zbog povećane nestabilnosti i napada jevrejskih doseljenika na Palestince koji žive na Zapadnoj obali s kojom se graniči Jordan.
„Međunarodna zajednica je morala da demonstrira odlučan stav i da se založi za momentalni prekid vatre u Gazi“, navodi se u saopštenju koje je izdao kabinet egipatskog predsednika.
Trojica arapskih lidera su potvrdili da potpuno odbacuju bilo kakav pokušaj ponovne okupacije delova Gaze i istakli su potrebu da se omogući stanovnicima Pojasa Gaze da se vrate svojim kućama", ističe se u saopštenju, preneo je Tanjug.
21:43 10.01.2024
18:52 10.01.2024
Blinken: Iranu stavljeno do znanja da podrška Hutima mora da prestane
Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je danas da će biti posledica zbog kontinuiranih napada Huta sa sedištem u Jemenu, na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru.
On je naveo da je Iranu, koji podržava tu militantnu grupu, jasno stavljeno do znanja da podrška treba da prestane.
„Takođe smo više puta pokušavali da jasno stavimo do znanja Iranu, kao i druge zemlje, da podrška koju oni pružaju Hutima, uključujući i ove akcije, mora da prestane“, rekao je Blinken novinarima, prenosi Rojters.
17:37 10.01.2024
Četiri pripadnika palestinskog Crvenog polumeseca ubijena u napadu Izraela
Četiri pripadnika palestinskog Crvenog polumeseca ubijena su danas u napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u centralnom delu Pojasa Gaze, saopšteno je iz te organizacije.
U napadu IDF u blizini Deir el Balaha pogođena je Hitna pomoć palestinskog Crvenog polumeseca, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.
17:06 10.01.2024
SZO otkazala šestu misiju medicinske pomoći Gazi
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) otkazala je danas još jednu planiranu misiju medicinske pomoći Gazi iz bezbednosnih razloga.
Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je Agencija UN otkazala šestu misiju na severu Gaze jer zahtevi za posetu nisu bili odobreni ili uveravanja za osiguravanjem bezbednosti nisu bila ispunjena od poslednje posete, 26. decembra, preneo je Rojters.
„Intenzivno bombardovanje, ograničenja kretanja, nedostatak goriva i prekinuta komunikacija onemogućavaju SZO i naše partnere da dođu do onih kojima je potrebna“, rekao je on na virtuelnoj konferenciji za novinare iz Ženeve.
SZO je pozvao Izrael da odobri njihove zahteve i zahteve drugih partnera za isporuku humanitarne pomoći.
16:25 10.01.2024
Beni Ganc: Hamas izgubio kontrolu nad velikim delovima pojasa Gaze
Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc rekao je danas da je Hamas izgubio kontrolu nad velikim delovima Gaze i da je vraćanje talaca prioritet u odnosu na bilo koji drugi vojni cilj.
Ganc je na konferenciji za novinare u Tel Avivu ocenio da Izraelske oružane snage (IDF) treba da nastave operacije u Pojasu Gaze, jer će u suprotnom Hamas ponovo uspostaviti kontrolu.
Dodao je da je u toku da „demontaža terorističke infrastrukture“, prenosi „Tajms of Izrael“.
„Imamo odlučnost i strpljenje. Naši neprijatelji moraju da znaju da je naša odlučnost beskrajna“, rekao je Ganc.
16:06 10.01.2024
Porodice izraelskih talaca traže prihvatanje bilo kakvog dogovora o oslobađanju
Forum talaca i porodica otetih zahtevao je danas da izraelska vlada na večerašnjoj sednici odobri bilo kakav dogovor koji će dovesti do oslobađanja talaca.
„Izveštaji o novom sporazumu koji će večeras biti predstavljeni vladi daju malo nade porodicama koje su zabrinute za sudbinu svojih najmilijih“, navodi se u saopštenju Foruma.
Ističe se da ratni kabinet „ne sme da se bavi ničim drugim osim povratkom otetih“.
„Zahtevamo da odobre bilo kakav dogovor koji će dovesti do njihovog trenutnog puštanja“, poručili su iz Foruma, prenosi „Tajms of Izrael“.
Neimenovani egipatski zvaničnik rekao je ranije danas da je izraelska delegacija sletela u Kairo na novu rundu pregovora sa Egiptom o mogućoj razmeni talaca koje drži Hamas za palestinske zarobljenike u Izraelu.
Egipat, Katar i SAD bili su posrednici između Izraela i Hamasa.
Veruje se da se u Gazi nalaze 132 taoca koje je Hamas oteo 7. oktobra nakon što je 105 civila oslobođeno iz Hamasovog zatočeništva tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra, ali nije poznato da li su svi živi.
14:45 10.01.2024
Pogođena elektrana u Gazi, izbio požar, ugroženo snabdevanje strujom
Elektrana u oblasti Bureij u centralnom delu Pojasa Gaze, ključna za snabdevanje strujom, pogođena je u izraelskim napadima i zapalila se, javlja „Al Džazira“.
U napadu su teško oštećena sva četiri generatora i fizička infrastruktura oko postrojenja.
Katarska televizija navodi da će to dodatno otežati snabdevanje električnom energijom u Pojasu Gaze i pogoršati već nepodnošljive uslove života.
14:05 10.01.2024
13:29 10.01.2024
Voennыe-husitы v stolice Йemena Sane. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
SVET
Huti izveli masivni napad raketama i dronovima na američki brod
13:13 10.01.2024
Abas Blinkenu: Gaza je sastavni deo palestinske državnosti
Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da je Gaza sastavni deo palestinske državnosti i da ne bi trebalo da bude odsečena kao rezultat rata Izraela sa Hamasom, navodi se u zvaničnom saopštenju, koje je objavila WAFA.
Abas je rekao da Palestinci ne smeju da budu raseljeni iz Gaze ili sa Zapadne obale koju je okupirao Izrael i da on ima ograničenu vlast nakon raskola sa Hamasom 2007. godine.
On je pozvao na „sazivanje međunarodne mirovne konferencije kako bi se okončala izraelska okupacija palestinske zemlje, sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, čime bi se postigao mir i bezbednost za sve“.
Blinken je na sastanku kazao da Bela kuća podržava „opipljive korake“ ka stvaranju palestinske države, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.
Ponovio je dugogodišnji stav Vašingtona da palestinska država mora stajati uz Izrael i da obe strane treba da žive u miru i bezbedno, preneo je „Tajms of Izrael“.
On je takođe podvukao stav Sjedinjenih Američkih Država da „svi palestinski poreski prihodi koje prikupi Izrael treba dosledno da se prenose Palestinskoj samoupravi u skladu sa prethodnim sporazumima“, rekao je Miler.
12:52 10.01.2024
Od izbijanja sukoba, 7. oktobra, u izraelskim napadima ubijeno je 23.357 Palestinaca, a najmanje 59.410 je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.
Samo u poslednja 24 sata, ubijeno je 147 Palestinaca, a povređeno 243.
12:06 10.01.2024
Britanske i američke mornaričke snage „odbile su do sada najveći napad jemenskih Huta u Crvenom moru“, saopštio je britanski ministar odbrane Grant Šaps.
Šapsova izjava usledila je nekoliko časova nakon što je Vašington objavio da su snage dve zemlje u utorak oborile 18 dronova i dve rakete.
11:28 10.01.2024
Izraelska vojska saopštila je da je jutros i tokom noći izvela vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu.
Izraelski borbeni avioni, kako se navodi, gađali su osmatračnicu i vojnu zgradu Hezbolaha.
09:52 10.01.2024
Američki državni sekretar Entoni Blinken sastaće se tokom dana sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali, prenosi „Al Džazira“.
To će, kako se navodi, biti njihov četvrti susret od izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa, 7. oktobra.
07:50 10.01.2024
Izraelska vojska saopštila je da su njihove kopnene, vazduhoplovne i snage mornarice proteklog dana gađale 150 meta Hamasa u Pojasu Gaze.
Kako je navedeno, nastavljene su operacije u Magaziju, u centralnom delu Pojasa Gaze, kao i Kan Junisu, na jugu enklave. Tvrdi se da je u akcijama ubijeno na desetine boraca Hamasa.
07:50 10.01.2024
SB UN glasa o rezoluciji SAD kojom se osuđuju napadi Huti u Crvenom moru
Savet bezbednosti UN zakazao je za danas glasanje o rezoluciji koju su predložile SAD i kojom bi se osudili napadi jemenskih Huta na trgovačke i komercijalne brodove u oblasti Crvenog mora.
U nacrtu rezolucije navodi se da najmanje dvadesetak napada Hutija ometa globalnu trgovinu i „podriva prava i slobode plovidbe, kao i regionalni mir i bezbednost“.
Rezolucijom bi se zahtevalo momentalno oslobađanje prvog broda koji su Huti napali, japanskog teretnog broda koji je povezan sa izraelskom kompanijom koji je zaplenjen 19. novembra zajedno sa svojom posadom.
07:49 10.01.2024
Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da je Pojas Gaze postao najgore mesto na Zemlji.
„Enklava se pretvara u mesto koje nije pogodno za stanovanje“, izjavio je portparol Agencije UN Adnan Abu Hasna, prenosi Anadolija.
On je dodao da je 1,9 miliona ljudi raseljeno širom Gaze, od kojih oko 1,4 miliona traži sklonište u 155 škola i skloništa pod upravom Ujedinjenih nacija.
Prema njegovim rečima, većina stanovništva Gaze prisiljena je da pobegne u Rafu, grad na granici sa Egiptom.
„U Rafi ima oko 1,4 miliona raseljenih ljudi i ova brojka će verovatno porasti na 1,5 miliona. UNRWA ne može da se nosi sa kolapsom koji se odvija“ rekao je Hasna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala