- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-72B u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozije u Harkovu, Ruska vojska oborila ukrajinski dron iznad Voronješke oblasti

Pratite nas
Municija za Ukrajinu je poskupela 5-10 puta, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Švedske Mikael Klaeson. Broj teško ranjenih ukrajinskih vojnika porastao je za 30 odsto u poslednjih nekoliko nedelja, javljaju mediji. Američki državni sekretar Entoni Blinken postavio je ultimatum Grčkoj.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:21 10.01.2024
21:42 10.01.2024
U Harkovu odjekuju eksplozije, pišu ukrajinski mediji.
Trenutno je u Harkovskoj oblasti na snazi uzbuna za vazdušnu opasnost.
21:03 10.01.2024
Severnoatlantska alijansa obećava Ukrajini „obimnu vojnu i ekonomsku pomoć vrednu više milijardi evra za 2024. godinu“, navodi se u saopštenju Saveta Ukrajina-NATO, čiji je sastanak održan u Briselu na nivou ambasadora.
U dokumentu se ne navode informacije o novim isporukama oružja i ne precizira koliko će novčanih sredstava biti predato Kijevu.
„Zemlje NATO-a su danas jasno stavile do znanja da će nastaviti da pružaju veliku vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, pri čemu su mnoge zemlje NATO-a podsetile na svoje planove da obezbede milijarde evra za novu podršku 2024. godine“, navodi se u saopštenju.
U saopštenju se detaljno navode ranija obećanja da će zemlje NATO-a kupiti 1.000 raketa „patriot“ za jačanje sopstvenih i ukrajinskih PVO sistema, da je Nemačka Kijevu već isporučila sisteme „patriot“ i „skajneks“, kao i municiju za PVO sisteme „IRIS-T“, a da je Velika Britanija isporučila Kijevu 200 raketa za sisteme protivvazdušne odbrane.
Govoreći o potrebi jačanja ukrajinskog sistema protivvazdušne odbrane i nameri da se Kijevu isporuči više naoružanja, zemlje NATO-a osudile su ruske udare na ukrajinsku teritoriju koji se, prema tvrdnjama Alijanse, navodno „izvode korišćenjem balističkih raketa iz Severne Koreje i dronova iz Irana“.
20:57 10.01.2024
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
RUSIJA
„Podrivanje autoriteta“: Rusija protiv učestvovanja brojnih zemalja EU na sednici o Ukrajini u SB UN
19:05 10.01.2024
Ukrajinske snage granatirale su selo Podivotje u Brjanskoj oblasti, jedna osoba je ranjena i prebačena u bolnicu, napisao je na svom Telegramu gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.
16:49 10.01.2024
Raketni sistem grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Nema napretka u mirovnom procesu oko Ukrajine, specijalna operacija sa nastavlja
15:52 10.01.2024
U gradu Zaporožju, koji je privremeno pod kontrolom kijevskih vlasti, počele su masovne racije na muško stanovništvo sa ciljem prinudne mobilizacije, izjavio je šef zaporoškog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Režim Zelenskog u okviru prinudne mobilizacije organizuje racije na ulicama i u minibusevima da bi potom ljude poslao na klanje“, rekao je Rogov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, za organizovanje racija u grad su došli vojni komesari i prateći vojnici iz Galicije – zapadnih oblasti Ukrajine.
15:18 10.01.2024
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na konferenciji za novinare u Vilnjusu sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom zahtevao je od NATO-a konkretne korake po pitanju stupanja zemlje u Alijansu.
„Hteo bih da dobijem dve konkretne stvari. Odbrambeno rešenje i političko. Želeo bih da PVO dobije pojačanje koje nam je tako potrebno. Što se tiče političkih rešenja, potreban mi je makar jedan konkretan korak prema NATO“, rekao je on.
14:00 10.01.2024
Ruska vojska oborila je ukrajinski dron iznad Voronješke oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Rano jutros ruska vojska je saopštila da je jedan ukrajinski dron presretnut iznad Saratovske oblasti. Pored toga, noću su Oružane snage Ukrajine bacile municiju iz drona na Kirovski okrug Donjecka.
12:36 10.01.2024
Glavno iz brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Četiri ukrajinska napada odbijena su na kupjanskom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 145 ljudi, dva borbena pešadijska vozila.
▪Na krasnolimanskom pravcu likvidirano je oko 190 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.
▪Na donjeckom pravcu gubici neprijatelja su iznosili 280 ljudi, dva tenka, dva borbena vozila Bredli.
▪Dva ukrajinska napada su odbijena na južnodonjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 170 ljudi i dva tenka.
▪Na zaporoškom pravcu odbije je napad u području Rabotina, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 40 ljudi. Na hersonskom pravcu ukrajinske trupe su izgubile oko 50 ljudi.
▪Pogođene su dve radionice za sklapanje dronova i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine.
11:11 10.01.2024
Američki državni sekretar Entoni Blinken tražio je od grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa tokom sastanka 6. januara na ostrvu Krit da nastavi da isporučuje oružje Ukrajini, preneo je portal newsbreak.gr.
Portal tvrdi da je Blinken tokom sastanka tražio isporuku novih sistema naoružanja iz Grčke Ukrajini, „čak je postavio ultimatum od nekoliko dana za konačni odgovor premijera“.
Kako navodi portal, takav zahtev je ucena. Portal ističe da ako Micotakis podlegne ovoj uceni, to će naneti nezamislivu štetu nacionalnim interesima Grčke.
10:58 10.01.2024
Ukrajina je u sukobu sa Rusijom izgubila hiljade vojnika, uključujući najiskusnije i najmotivisanije borce, piše američki list Volstrit džornal.
Kako se navodi, ukrajinska kontraofanziva završila se pre nego što je i počela.
"Ovo nije Drugi svetski rat niti (Hitlerov general) Guderijan (sa taktikom blickrig). Ovo je Prvi svetski rat i rovovi", citira list reči neimenovanog predstavnika SBU, komentarišući sadašnje vojne akcije.
Prema drugom izvoru lista, američka podrška Kijevu varira zbog „unutrašnjih političkih nesuglasica“.
10:51 10.01.2024
Mađarska podržava predlog da Evropska komisija napravi novi plan finansiranja Ukrajine umesto onog koji je odbijen na poslednjem samitu EU, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je na sastanku lidera EU u Briselu sredinom decembra blokirao amandmane na budžet zajednice za 2024-2027. godine koji su predviđali izdvajanje za Ukrajinu 50 milijardi evra.
"Dobro je što Evropska komisija priprema plan B do 1. februara, prema kojem se može pružiti finansijska podrška Ukrajini bez korišćenja budžeta EU. Ovo je dobra odluka! Plan B Evropske komisije je mađarski plan A", napisao je Orban na svojoj stranici na Iksu.
List Politiko objavio je 9. januara, pozivajući se na evropske diplomate i dokument Evropske komisije upućen belgijskom predsedavajućem Savetu EU, da bi Mađarska mogla da odobri pomoć Ukrajini ako sredstva budu došla iz vanbudžetskih izvora i to ne odmah, već postepeno, na godišnjem nivou.
Novi plan, o kome će se raspravljati na vanrednom samitu EU 1. februara, obezbeđuje Ukrajini 12,5 milijardi evra godišnje kroz grantove i zajmove. Tako će za četiri godine ukupan iznos iznositi 50 milijardi evra.
07:20 10.01.2024
U Harkovu je noću odjeknula serija eksplozija, javljaju ukrajinski mediji, pozivajući se na gradonačelnika grada Igora Terehova.
07:19 10.01.2024
Načelnik generalštaba švedskih Oružanih snaga Mikael Klaeson saopštio je da su povećane cene municije za ukrajinsku vojsku.
„Cena municije potrebne za vojne operacije u Ukrajini porasla je 5-10 puta u poređenju sa onim što je bila pre sukoba“, rekao je Sveriges Radio.
Prema Klaesonovim rečima, intenzivno naoružavanje Evrope i vojne isporuke Ukrajini doveli su do nestašice municije. On je naglasio da to doprinosi ogromnoj potražnji i konkurenciji.
07:16 10.01.2024
Broj teško ranjenih vojnika Oružanih snaga Ukrajine porastao je za 30 odsto u poslednjih nekoliko nedelja, prenosi Ej-Bi-Si njuz, pozivajući se na ukrajinske lekare.
Prema rečima lekara, povećanje broja teško povređenih vojnika povezano je sa pojačanim granatiranjem i udarima bespilotnih letelica duž cele linije fronta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala