- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Podrivanje autoriteta“: Rusija protiv učestvovanja brojnih zemalja EU na sednici o Ukrajini u SB UN

© AP Photo / Bebeto MatthewsStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Pratite nas
Rusija nije saglasna sa pozivanjem na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini jednog broja zemalja koje predstavljaju Evropsku uniju, kao ni samog predstavnika EU, jer svi oni ponavljaju jedne te iste napisane teze, što ne doprinosi sednici, izjavio je na sednici SB UN stalni predstavnik Rusije pri organizaciji Vasilij Nebenzja.
On je u obraćanju predsedavajućem istakao da je Moskva principijelno protiv pozivanja na sednicu predstavnika Ukrajine, EU, Italije, Poljske, Estonije, Nemačke, a da će pismene izveštaje podneti Danska, Grčka, Rumunija, i da je to suvišno za format kakav je brifing, koji za razliku od otvorenih debata sa širokim krugom učesnika, predviđa fokusiranu diskusiju.
Prema njegovim rečima, jedini cilj sa kojim ove delegacije dolaze u SB je da saopšte te teze javno radi svoje interne publike.

„Smatramo da ovakav pristup podriva autoritet Saveta“, naglasio je Nebenzja.

Bez reakcije na granatiranje Belgoroda

Diplomata je, pored toga, istakao da Sekretarijat UN nisu dale nikakav jasan odgovor na granatiranje Belgoroda koje su izvele ukrajinske snage.
„Međunarodne organizacije sramno ćute svaki put kada je potrebno da se osude stravični zločini Kijeva“, poručio je on.
Koordinator za strateške komunikacije Saveta nacionalne bezbednosti Bele kuće Džon Kirbi izjavio je ranije da Sjedinjene Američke Države, uprkos tome što Moskva negira ovakve navode, smatraju da Rusija, navodno, primenjuje rakete dobijene od Severne Koreje za napade na Ukrajinu. Istovremeno, on nije pružio nikakve dokaze.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije komentarisao ovu izjavu, ali je podsetio da Kijev gađa ruske gradove zapadnim oružjem.
Istovremeno, Mađarska i Slovačka su jedine zemlje u EU koje nisu potpisale izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i ministara inostranih poslova članica EU, kao i nekoliko drugih azijskih i zapadnih država o „predaji“ severnokorejskih raketa Rusiji.
Koje vrednosti Rusije će spasiti svet pogledajte u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala