- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stiže super oružje - „kinžali“ i „cirkoni“, „bušilice“ i „koalicije"

Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 "Cirkon"
Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Pratite nas
Ove godine ruska armija će značajno ojačati svoj arsenal super-oružjem i dobiće visokoprecizne rakete, nuklearne podmornice, strateške avione Tu-160M, hipersonične sisteme „kinžal“ i „cirkon“, samohodne haubice „koalicija-SV“, jedreće bombe „drelj“, odnosno, „bušilice“, kao i oružje na novim fizičkim principima.
Ruski eksperti ističu da je naoružavanje ruskih snaga ove godine u potpunosti usmereno na zadovoljavanje potreba ruskih jedinica u zoni specijalne operacije i strateškom odvraćanju Sjedinjenih Država.
U ovom trenutku Rusija ima dva glavna zadatka - da nastavi sa modernizacijom nuklearne trijade i da svojim Oružanim snagama u zoni specijalne vojne operacije obezbedi sve što im je potrebno. U tom kontekstu, treba očekivati značajne zalihe visokopreciznog naoružanja, borbenih aviona, oklopnih vozila, artiljerije i neophodne municije.
Vojni stručnjak Viktor Litovkin precizira da će ruska vojska dobiti novu jedreću avionsku bombu „drelj“, namenjenu za uništavanje oklopnih vozila protivnika, zemaljskih radarskih stanica, komandi pa čak i sitema PVO.
„Drelj“ ili u prevodu „bušilica“ je planirajuća kasetna bomba koju je na radaru praktično nemoguće uočiti.
Litovkin dodaje da će ruska vojska dobiti i modernizovane dronove-kamikaze „kub“ za koje američki mediji tvrde da će postati „noćna mora za ukrajinske snage“.
Osnovna verzija „kub-bla“, predstavljena 2019. godine, već je imala neke izvanredne karakteristike – bešumna je i leti brzinom od 130 kilometara na sat. Može da ponese do tri kilograma eksploziva, a pokreće je elektromotor.
Pretpostavlja se da će modernizovana verzija omogućiti nanošenje mnogo snažnijeg udara na mete u Ukrajini.
Ipak, jedan od ključnih zadataka je održavanje borbene gotovosti nuklearne trijade na najvišem nivou, čime se obezbeđuje strateški balans u svetu.

Stavićemo na borbeno dežurstvo nove strateške raketne sisteme, kao što su ‘sarmat’, ‘avangard’ i ‘jars’. Ratna mornarica će dobiti novu podmornicu – raketno stratešku krstaricu, kao i višenamensku nuklearnu podmornicu. Vazduhoplovstvo će dobiti nove strateške bombardere Tu-160 i druge. Pojaviće se dva ili tri dalekodometna bombardera Tu-22m3, koji neće nositi samo konvencionalne bombe i projektile, već i ‘kinžale’. Naravno, vojsci će biti isporučeni i novi helikopteri Ka-52 i Ka-28, ali i mnogi tipovi artiljerije i oklopnih vozila“, dodaje Litovkin.

Ruska nuklearna trijada će 2024. godine dobiti nove tipove raketnog naoružanja i aviona, kao i stratešku podmorničku krstaricu „Knez Požarski“, koja pripada projektu 955A „Borej-A“.
Ova nuklearna podmornica biće peta u porodici modernizovanih „Boreja“ koji su ušli u službu ruske mornarice. „Knez Požarski“ može da nosi 16 interkontinentalnih balističkih raketa „bulava“. Domet rakete može da dostigne osam hiljada kilometara, a svaka raketa može biti opremljena sa šest do deset hipersoničnih manevarskih nuklearnih blokova.
U bliskoj budućnosti, ruska flota će dobiti i još dva „Boreja“ – „Dmitrij Donski“ i „Knez Potemkin“.
© Foto : Vitaly V. Kuzmin„Drelj“ ili u prevodu „bušilica“ je planirajuća kasetna bomba koju je na radaru praktično nemoguće uočiti
Kasetna bomba PBK-500U SPBЭ-K Drelj - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
„Drelj“ ili u prevodu „bušilica“ je planirajuća kasetna bomba koju je na radaru praktično nemoguće uočiti

Hipersonične rakete i oružje na novim fizičkim principima

Ruska dalekometna avijacija biće ojačana za dva modernizovana strateška nosača raketa Tu-160M. Specifičnost modernizovanih modela avijacione tehnike je ugradnja novih radara, savremenih sistema za navigaciju, novih modela naoružanja, nove avionike, kao i najnovijih sredstava za prikazivanje informacija na kontrolnoj tabli posade.
Tu-160 je supersonični strateški bombarder sa promenjivom geometrijom krila, a može da nosi 12 raketa sa nuklearnim bojevim glavama. Domet tih raketa je do 3.500 kilometara, što znači da avion ne mora da ulazi u zonu delovanja protivničke protivvazdušne odbrane da bi izveo napad. U Rusiji se Tu-160 zbog svoje gracioznosti naziva „beli labud“, a prema NATO kodifikaciji - „blek džek“.
Ruska vojska bi 2024. godine trebalo da dobije značajan broj raketa, koje se redovno koriste za napad na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, a takođe i hipersonično oružje. Prema najavama ruskog Ministarstva odbrane, akcenat će biti stavljen na „kinžale“, koji su se odlično pokazali tokom ruske specijalne vojne operacije, uništavajući čak i američke „patriote“, kao i „cirkone“, protivbrodske rakete koje mogu da savladaju svaki protivraketni i protivvazdušni sistem. „Cirkoni“ lete brzinom do devet maha, a dometa su do hiljadu kilometara.
Takođe, nastaviće se i sa isporukama najsavremenijeg naoružanja, uključujući i onog koje je zasnovano na „tehnologijama veštačke inteligencije i novim fizičkim principima“.
„To je u principu lasersko oružje. To može biti oružje za izviđanje, za određivanje ciljeva, za gađanje pojedinačnih ciljeva. To jeoružje koje koristi impulse visoke frenkfencije, ali i mnogo više od toga. Teško je ovde govoriti o bilo kojoj vrsti oružja, ali Šojgu, koji je to najavio, zna o čemu govori“, kaže Litovkin.
Preciznije rečeno, oružje zasnovano na novim fizičkim principima podrazumeva upotrebu novih ili ranije nekorišćenih tehnologija i uključuje oružje sa laserskim, infrazvučnim, radiofrekventnim, elektromagnetnim mogućnostima. Državna korporacija „Rosteh“ ističe da zapadne sankcije nisu uticale na razvoj takvog oružja.
Mobilne formacije Strateških raketnih snaga već su opremljene vozilima za čišćenje mina na daljinsko upravljanje „listva“, koje funkcionišu po novim fizičkim principima.

Ruska vojna industrija radi „punom parom“

Ove godine, još jedno ozbiljno oružje dobiće Kopnena vojska Oružanih snaga Rusije – to je nova samohodna haubica „koalicija-SV“, koja može da ispali 16 projektila u minutu i da ima izuzetno dobre odbrambene mogućnosti u poređenju s drugim artiljerijskim oruđem koje se koristi u Ukrajini.
Očekuje se da će najnovija ruska haubica „koalicija“ uskoro biti u zoni specijalne vojne operacije, a imaće znatnu prednost nad haubicama NATO-a kada je reč o dometu.
Haubicu karakteriše visok nivo automatizacije – posada se nalazi u izolovanoj oklopnoj kapsuli, odakle se daljinski upravlja borbenim vozilom.
„Jasno je da se novo oružje ne pojavljuje svake godine, ali postoji modernizovano oružje, koje je između ostalog rezultat primene oružja u zoni specijalne vojne operacije. U različite tipove oružja uvode se dodatne modernizacije – novi uređaji za navođenje, preciznije naoružanje za uništenje ciljeva itd. To vojsci olakšava rukovanje tim oružjem“, objasnio je Litovkin.
Ruski eksperti zaključuju da će Rusija ove godine nastaviti da povećava proizvodnju vojnih proizvoda. Armija će dobiti kako modernizovane modele vojne opreme - oružje, vojnu i specijalnu tehniku, tako i proizvode nove generacije.
Rusija je po tempu vojne proizvodnje nadmašila kolektivni Zapad, a očekuje se da će se taj trend nastaviti i 2024. godine.
Eksperti ističu da su ruska odbrambena industrija i privatna preduzeća „u zamahu“, nabavljene su nove mašine i druga industrijska oprema, što omogućava opremanje oružanih snaga širokim spektrom vojne opreme i oružja.
Ruska raketa Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
RUSIJA
Rusija oprema nove nuklearne podmornice „cirkonima“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala