- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija oprema nove nuklearne podmornice „cirkonima“

© Foto : Jutjub/BORЯRuska raketa "Cirkon"
Ruska raketa Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Pratite nas
Rusija nastavlja da jača Ratnu mornaricu novim nuklearnim podmornicama „Imperator Aleksandar Treći“ i „Krasnojarsk“, koje su po sistemu naoružanja znatno superiornije od zapadnih. Njihovo glavno oružje su rakete „bulava“, odnosno „kalibar“ i „oniks“, a nove ruske podmornice naoružavaju se i hipersoničnim raketama „cirkon“, kakve nema niko na svetu.
Podmornice i fregate naoružane „cirkonima“ sposobne su da nanesi precizne i snažne udare i unište neprijateljske ciljeve na moru i na kopnu. Te hipersonične rakete mogu da savladaju bilo koji protivraketni odbrambeni sistem. Lete brzinom od devet maha i imaju domet od preko 1.000 kilometara.
Glavno oružje nuklearne podmornice „Imperator Aleksandar Treći“ su interkontinentalne balističke rakete „bulava“. Sa dometom od preko 9.000 kilometara i dužinom od 12 metara, „bulava“ može biti opremljena sa deset nuklearnih bojevih glava.
Uvođenje novih nuklearnih podmornica u flotu sa takvim arsenalom ukazuje na to da ruska mornarica postaje sve modernija.
Ruski vojni ekspert Vasilij Dandikin navodi da je nuklearna podmornica „Imperator Aleksandar treći” sedmi brod iz porodice strateških podmornica projekta 955A „Borej-A”, a čuvaće dalekoistočne granice Rusije.
„Ta podmornica koja pripada četvrtoj generaciji nuklearnih podmornica. Samo mi imamo takve podmornice i krstarice četvrte generacije. Amerikanci će tek započeti projekat ‘Kolumbija’ ili su ga već započeli, ali on će biti završen tek za nekih desetak godina. Ova ruska podmornica je opremljena balističkim projektilima ‘bulava’ sa više bojevih glava. Ima visoke manevarske mogućnosti i sposobnost rada na velikim dubinama. Stvorena je za oko 40 godina službe, ako se uzme u obzir i modernizacija“, kaže Dandikin.
Podmornica „Imperator Aleksandar treći” opremljena je savremenim kompleksima raketnog i torpednog naoružanja, navigacije, radiotehničkog i hidroakustičkog naoružanja. Dobro je naoružana i gotovo nečujna. Brod može da nosi 16 interkontinentalnih balističkih raketa „bulava“.
Inače, podmornice klase "Borej" nazvane su u čast istaknutih ruskih komandanata i državnika – nuklearne krstarice „Jurij Dolgoruki“, „Aleksandar Nevski“, „Vladimir Monomah“, „Knez Vladimir“, „Knez Oleg“ i od sada „Imperator Aleksandar treći“ pouzdano osiguravaju bezbednost Rusije.
© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin je, na ceremoniji podizanja zastave na te dve atomske podmornice u brodogradilištu Sevmaš u Severodvinsku, naglasio da Rusija nastavlja da jača Ratnu mornaricu najsavremenijom opremom i naoružanjem, te da povećava serijsku proizvodnju
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Vladimir Putin je, na ceremoniji podizanja zastave na te dve atomske podmornice u brodogradilištu Sevmaš u Severodvinsku, naglasio da Rusija nastavlja da jača Ratnu mornaricu najsavremenijom opremom i naoružanjem, te da povećava serijsku proizvodnju

„Krasnojarsk“ u službi Pacifičke flote

Pojava novih nuklearnih podmornica se smatra značajnim jačanje ruske mornarice i nuklearne trijade. Podmornice će služiti na Kamčatki i postaće deo Pacifičke flote, kaže Dandikin.
Prema njegovim rečima, očekuje se da će u bliskoj budućnosti ruska flota dobiti još tri strateške nuklearne podmornice klase „Borej“ i to - „Knez Potemkin“, „Knez Požarski“ i „Dmitrij Donski“.
„Krasnojarsk“ je, dodaje Dandikin, višenamenska nuklearna podmornica projekta „Jasen-M”, koja takođe pripada četvrtoj generaciji podmornica.
Višenamenske nuklearne podmornice klase 885M „Jasen-M” poseduju, kako je rekao Vladimir Putin, zastrašujuće oružje i opremljene su raketama „Jasen-M” velikog dometa, visoke preciznosti i mogu da gađaju ciljeve na površini vode, kao i na obali.
„’Krasnojarsk’ će biti naša osnovna višenamenska podmornica. Njen zadatak je da se bori protiv protivničkih brodova, uključujući i nosače aviona. Naoružana je raznim oružjem, među kojima su i rakete ‘kalibar’ i ‘oniks’, a najverovatnije biće naoružana i hipersoničnim projektilima ‘cirkon’.Takođe, može, ako je potrebno, da gađa obalske ciljeve i, naravno, obezbediće pristup nuklearnim podmorničkim snagama. To su podmornice koje će, kao i ‘Imperator Aleksandar treći’ ploviti u Pacifičkim vodama“, navodi Dandikin.
Ekspert napominje da je u toku izgradnja još pet podmornica projekta „Jasen M”. U završnoj fazi je atomska krstarica „Arhangelsk”.

Hipersonični „cirkoni“ na ruskim ratnim brodovima

Jačanje flote je rezultat uspešnog programa razvoja i modernizacije tog vida oružanih snaga. Uz direktnu podršku predsednika Rusije Vladimira Putina ruska mornarica je usvojila nove tipove podmornica, a stare jedinice modernizovala. Tako je gotovo cela flota raketnih podmornica osavremenjena.
Putin je naglasio da će Rusija realizovati sve planove za izgradnju podmornica i brodova. Pojačaće borbenu gotovost Ratne mornarice, kao i pomorsku moć na Arktiku, Dalekom istoku, Crnom, Baltičkom i Kaspijskom moru – najvažnijim strateškim oblastima svetskog okeana.
„I što je najvažnije, naše podmornice će imati hipersonične rakete, koje je sa sadašnjim sistemom protivraketne odbrane gotovo nemoguće oboriti“, istakao je Dandikin.
Ruski predsednik je istakao da podmornice „Krasnojarsk” i „Imperator Aleksandar treći” nemaju sebe ravnih u svetu, a naoružane su „zastrašujućim” oružjem.
Putin je, na ceremoniji podizanja zastave na te dve atomske podmornice u brodogradilištu Sevmaš u Severodvinsku, naglasio da Rusija nastavlja da jača Ratnu mornaricu najsavremenijom opremom i naoružanjem, te da povećava serijsku proizvodnju.
U Severodvinsku je Putin pregledao i fregatu „Admiral Kasatonov“, koja je nedavno prošla modernizaciju za korišćenje hipersoničnih projektila „cirkon“.
Inače, prvi nosač „cirkona“ bio je glavni brod projekta 22350 „Admiral Gorškov“. Krajem septembra ove godine fregata se vratila u Severomorsk nakon završetka dugog putovanja koje je trajalo 261 dan. Fregata sa hipersoničnim „cirkonima“ obavljala je zadatke u zapadnom Atlantiku, kod obala Afrike, u Indijskom okeanu i Sredozemnom moru.
Ruski eksperti zaključuju da nove nuklearne podmornice i fregate, naoružane „cirkonima“, značajno menjaju odnos snaga između ruske i zapadnih flota.
Protivbrodski raketni sistemi Bastion na ostrvu Aleksandrina zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
RUSIJA
„Cirkon“, „kalibar“, „oniks“ i „uran“ brane Arktik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala