- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nasilje potresa Ekvador: Vlasti uništile pravnu državu, narod osiromašio

© AP Photo / Dolores OchoaEkvador
Ekvador - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Pratite nas
Nasilje koje potresa Ekvador rezultat je namernog uništavanja pravne države kao rezultat politike koju su sprovodile tri poslednje vlade u republici, smatra profesor sa Centralnog univerziteta Ekvadora, stručnjak iz oblasti prava i političkih nauka Horhe Paladines.
On smatra da je nagli porast broja ubistava u poslednje tri godine posledica niza faktora među kojima glavnu ulogu imaju siromašenje i pad životnog standarda velikog dela stanovništva.

„Počevši od vlade Lenjina Morena, a zatim bankara Giljerma Lasa koga je zamenio mladi preduzetnik Danijel Noboa, odvija se proces koji je povezan sa smanjenjem socijalnih davanja države“, primećuje Paladines.

Paladines ocenjuje da je proglašenje vanrednog stanja neproduktivna mera koja neće pomoći da se zemlja izbori sa nasiljem i prevaziđe krizu u kaznenom sistemu. Takođe je podsetio da su za vreme bivšeg predsednika zemlje Giljerma Lasa donete slične odluke koje nisu dale rezultata.
„Tokom vanrednog stanja, kao što je više puta potvrđeno, dižu se u vazduh automobili i dešavaju se ubistva. To ne dovodi do smanjenja kriminala“, napominje stručnjak.
U Ekvadoru su početkom godine izbili neredi u zatvorima iz kojih su pobegle vođe najvećih bandi. Predsednik Noboa uveo je vanredno stanje na 60 dana kako bi angažovao vojsku da uspostavi kontrolu. On je rekao da se u zemlji odvija unutrašnji oružani sukob i naredio je vojsci da neutrališe 22 kriminalne grupe koje broje desetine hiljada učesnika.
Mere vlade izazvale su talas nemira – u ponedeljak veče kriminalci su počeli da pale autobuse i automobile, a u Gvajakilu su odjeknule eksplozije. Naoružane osobe su tokom direktnog prenosa upale u studio televizije „TC“. Policija je uspela da oslobodi sve taoce, a napadači su uhapšeni.
Šef zajedničke komande oružanih snaga Ekvadora Hajme Vela Eraso posle sednice Saveta bezbednosti proglasio je kriminalne grupe vojnim ciljevima i poručio da sa njima neće biti pregovora.
Kako je saopštila policija, tokom nereda u Gvajakilu i susednom Nobolu poginulo je najmanje desetoro ljudi, uključujući dva pripadnika policije.
Pogledajte još:
Vertolet policii Эkvadora nad telestancieй v Kito  - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
SVET
Ekvador podiže vojsku za borbu protiv mafije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala