- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vazalna Evropa ne može da stvori svoju vojsku

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINVojska EU
Vojska EU - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Pratite nas
Stvaranje zajedničke vojske Evropske unije u bližoj budućnosti nije moguće, zato što Evropa i dalje igra ulogu američkog vazala i trenutno nije u stanju da bude nezavisna, između ostalog i zato što većina evropskih zemalja nabavlja oružje od Sjedinjenih Država, budući da su većina njih članice NATO-a.
S druge strane, problem Evrope je što je svoju bezbednost „stavila u ruke SAD“.
Komentarišući predlog italijanskog ministra spoljnih poslova Antonio Tajanija da bi EU trebalo da formira sopstvenu vojsku kako bi imala mogućnost da „spreči izbijanje ratova i održi mir“, ruski ekspert Georgij Fjodorov napominje da unutar EU nema jedinstva po mnogim pitanjima, uključujući i ovo o stvaranju zajedničke vojske.
„Morate shvatiti da Evropska unija nije jedinstvena i da tu postoje unutrašnje protivrečnosti. Sada je pitanje bezbednosti jedno od glavnih pitanja i to ne samo u Italiji, nego u celoj Evropi, u Evropskoj uniji. To se ne tiče samo nekakvih vojnih akcija u Ukrajini, već i terorizma, unutrašnje i spoljne bezbednosti EU, migracija i tako dalje. S tim u vezi, pitanje bezbednosti u Evropskoj uniji je veoma aktuelno“, kaže Fjodorov.
Prema njegovim rečima, i u ovom slučaju postoji konkurencija između različitih interesnih grupa, kao i zemalja unutar Evropske unije za uticaj unutar EU.
„Oni imaju resurse, imaju uticaj i s tim u vezi Italija želi da preduzme novi korak u okviru diskusije unutar Evropske unije kako bi povećala svoj status, jer Italija, u ovom spoljnom sporu između Nemačke i SAD, Britanije i Francuske uvek stoji po strani, ali unutar Evropske unije ona ima priličnu težinu i u tom pogledu, ona želi da poveća svoj ulog“, kaže Fjodorov.
Eksperti podsećaju da pitanje stvaranja evropske vojske nije novo. Prethodnih godina, pa i decenija pojavljivale su se različite ideje u Evropi, koje američki zvaničnici nisu podržavali.
© Sputnik / Lola ĐorđevićEvropska unija bi trebalo da formira sopstvenu vojsku kako bi imala mogućnost da spreči izbijanje ratova i održi mir, smatra italijanski šef diplomatije Antonio Tajani
Antonio Tajani - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Evropska unija bi trebalo da formira sopstvenu vojsku kako bi imala mogućnost da spreči izbijanje ratova i održi mir, smatra italijanski šef diplomatije Antonio Tajani

Evropska vojska – pretnja NATO-u?

Još devedesetih godina kada su Francuska i Velika Britanija radile na zajedničkim inicijativama u odbrambenoj sferi tadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt je poručila da je poželjno da se ti programi sprovode pod okriljem NATO-a, a ne van alijanse. U decembru 2000. američki sekretar za odbranu Vilijam Koen je odbacio mogućnost stvaranja zajedničkog odbrambenog potencijala Evropske unije kao „pretnju samom postojanju NATO-a“.
Poslednji koji je zagovarao ideju o stvaranju evropske armije bio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj, a pre njega i francuski predsednik Emanuel Makron koji je posle toga naglo zaćutao. Makron više ne razmišlja o evropskoj vojsci, već smatra da je u ovom trenutku bolje da se ojača evropski stub NATO-a.
Makronov predlog su svojevremeno podržali Angela Merkel i Vladimir Putin koji je rekao da namera Evrope da oformi vlastitu vojsku nije samo razumljiva, već bi bila pozitivna stvar, dok su NATO čelnici kritikovali zemlje koje žele da ojačaju evropsku odbranu, ističući da osnivanje „konkurentskih“ struktura može dovesti do slabljenja i podele Severnoatlantskog saveza.
Fjodorov podseća da NATO-u ne ide sve glatko, s druge strane evropske zemlje ne mogu istovremeno da finansiraju i NATO i evropsku armiju.
„Setimo se, na primer, krize kada je Tramp u određenom trenutku prestao da finansira NATO i vrlo otvoreno pokrenuo ovo pitanje. S tim u vezi, nije tajna da će se u bliskoj budućnosti, možda, Tramp vratiti i, shodno tome, možda će mu NATO, kao vojno-politički blok, takođe zadati izvestan udarac. U svakom slučaju, Italija ne govori samo u svoje ime, jer postoji jedan broj država koje, u principu, imaju lidere koji dele takvu poziciju...“, kaže ekspert.

Evropa zavisna od Sjedinjenih Država

Italijanski šef diplomatije je naglasio da u svetu gde postoje tako moćni igrači kao što su SAD, Kina, Indija i Rusija. Prema njegovim rečima, kriza je zahvatila teritorije od Bliskog istoka do Indo-pacifičkog regiona, pa zajednička vojska evropskih zemalja treba da postane „konkretna stvar”.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je poručila da EU pre nego što se upusti u ovaj poduhvat, treba da reši nekoliko pitanja, kao što su pravljenje sopstvene vakcine protiv kovida, kao i rešavanje pitanja izbeglica i migranata. Ona je dodala da je pre formiranja vojske potrebno videti kakvo će gorivo koristiti, jer američki predsednik može doći u Brisel i reći da će podići cenu goriva ako vojska EU ne napadne one na koje on pokaže prstom.
Fjodorov ocenjuje da italijanske političare odlikuje populizam, ali istovremeno podseća i da Italijani nisu uvek tako grčevito sledili američku politiku, kako to recimo čini Nemačka.
„U ovom slučaju, mislim, da im je potrebno da pričaju o zajedničkoj evropskoj vojsci, jer kriza evropske državnosti i EU, uključujući bezbednost, već sazreva“, dodao je ekspert.
Ruski stručnjaci zaključuju da diskusije o stvaranju vojske EU ne vode nigde. Između ostalog, evropska vojska trenutno nije u stanju da bude nezavisne zbog nedostatka municije i problema sa standardizacijom vojne tehnike - avioni i tenkovi, koje su zajedno razvvijale Francuska i Nemačka „ostale su na papiru“. Drugo, ti razgovori o stvaranju zajedničke vojske traju decenijama i do sada nisu dali nikakve rezultate, pa zašto bi sada bilo drugačije.
Pogledajte i:
Petr Pavel  - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
RUSIJA
Češka: Evropske vojne snage spremaju se za sukob visokog intenziteta sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala