- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uspeh kineske diplomatije: Peking otkriva značaj razgovora Putina i Sija

© POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping u Pekingu
Vladimir Putin i Si Đinping u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Pratite nas
Plodotvorni sastanci i kontakti predsednika Kine Si Đinpinga sa ruskim liderom Vladimirom Putinom svrstavaju se među ključne uspehe kineske spoljne politike u 2023. godini, izjavio je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji.
Šef kineske diplomatije posebno je podsetio na posetu Đinpinga Moskvi u martu prošle godine i dug razgovor koji je kineski lider tada vodio sa Putinom u Kremlju.

„Predsednik Kine je prošle godine za svoju prvu posetu izabrao Rusiju. Dva puta se sastajao sa Putinom tokom godine. Uz visok stepen međusobnog poverenja i pod strateškim vođstvom šefova Kine i Rusije, treba da praktikujemo istinski multilateralizam, produbljujemo pragmatičnu saradnju u različitim oblastima i održavamo globalnu stratešku stabilnost“, rekao je Vang Ji.

On je dodao da će Peking nastaviti da produbljuje sveobuhvatnu stratešku saradnju Kine i Rusije, da podržava kretanje sveta ka multipolarnosti i da doprinosi demokratizaciji međunarodnih odnosa.
Među diplomatskim uspesima Kine u prošloj godini, Vang Ji je naveo i sastanke Si Đinpinga u San Francisku tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, forum „Pojas i put“ u Pekingu, samit BRIKS u Johanesburgu, normalizaciju odnosa između Saudijske Arabije i Irana, kontakte kineskog predsednika sa liderima Francuske, Nemačke i drugih evropskih zemalja, samit „Kina-Centralna Azija“, posetu Si Đinpinga Vijetnamu i druge događaje i aktivnosti.
Ranije je Si Đinping rekao da su odnosi Rusije i Kine 2023. godine izdržali u uslovima nestabilne međunarodne situacije, i da su očuvali zdrav i stabilan razvoj. Takođe je istakao da se produbilo međusobno političko poverenje između Moskve i Pekinga, strateška saradnja je postala bliža, a uzajamno korisna saradnja konstantno davala nove rezultate.
Pogledajte još:
Niger - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2023
SVET
Veliki događaji koji su nepovratno promenili svet tokom 2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala