- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Naučnici prognoziraju: Pred nama je najtoplije leto u istoriji

© AP Photo / FERNANDO BUSTAMANTEČovek šeta sa psom duž suvog napuklog korita rezervoara u Alkori, u istočnoj Španiji
Čovek šeta sa psom duž suvog napuklog korita rezervoara u Alkori, u istočnoj Španiji - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Pratite nas
Ova godina bi mogla da bude najtoplija godina u istoriji zbog visokih temeratura koje su prouzrokovane globalnim zagrevanjem i prirodnim fenomenom El Ninjo, piše list „Blumberg“.
Prosečna temperatura 2023. godine je za oko 1,4 stepena Celzijusa veća nego što je bila pre pojave industrije u XVIII veku. Prema preliminarnim procenama eksperata, ove godine će se temperatura povećati za 1,3-1,6 stepeni.
„Za to su krive klimatske promene. Sagorevanje fosilnih goriva povećava količinu gasova u atmosferi sa efektom staklene bašte što dovodi do povećanja prosečne globalne temperature“, objašnjava se u članku.
Drugi razlog je prirodni fenomen El Ninjo za koji je karakteristično veliko povećanje temperature na površini vode u ekvatorijalnom delu Pacifika.
Ekspert nekomercijalne organizacije za modeliranje okeana [C]Vorti Ala Hid je istakla da što duže bude bio aktivan El Ninjo toliko će biti topliji Pacifik i vazduh iznad njega. Ekspert Nacionalne uprave za okeane i atmosferu Majkl Makfeden je precizirao da je potrebno nekoliko meseci da El Ninjo dostigne vrhunac, pa je moguće kašnjenje između zagrevanja Pacifika i porasta temperature na površini Zemlje.
„Drugim rečima, El Ninjo će biti još topliji“, navodi list.
Meterolog Peteri Talasa smatra da će 2024. godina biti toplija, ali i da će sve češće biti suša ili poplava. Prošle godine su suše u Centralnoj Americi dovele do isušivanja jezera Gatun kojim prolazi Panamski kanal.
Veliki deo morskog leda rastopio se prošle godine zbog visokih temperatura, a to bi moglo da promeni tok preko Severnog Atlantika, rekla je Viki Tompson, klimatolog sa Kraljevskog meteorološkog instituta u Holandiji. Ona je dodala da se na taj način mogu pojačati oluje u Evropi ili se mogu pojaviti na novim lokacijama.
Osim toga, zbog fenomena El Ninjo će se dogoditi promene koje veoma mogu da utiču na poljoprivredu i na pojavu sve većeg broja šumskih požara, na primer u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.
List zaključuje da je čovečanstvo došlo do neke vrste prekretnice u okviru klimatskog sistema.
Prema prognozi Svetske meteroološke organizacije UN narednih pet godina bi temperature mogle da dostignu rekordne vrednosti. Tome će doprineti i antropogeni faktor, odnosno gasovi staklene bašte i dešavanja u prirodi, uključujući fenomen El Ninjo, koji će uticati ne samo na prosečnu temperaturu na planeti, nego i na režim padavina.
Pogledajte i:
Sneg u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
DRUŠTVO
Snežne padavine na jugu Kine, rekordno niske temperature na severu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala