- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Snežne padavine na jugu Kine, rekordno niske temperature na severu /video/

© AP Photo / Andy WongSneg u Pekingu
Sneg u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Zahlađenje koje je zahvatilo Kinu donelo je danas retke snežne padavine u južnoj pokrajini Guangdung, dok je temperatura na severu Kine pala na najniži nivo od početka evidencije za decembar mesec.
Temperature su ove nedelje pale na nivoe ispod nula stepeni Celzijusa na severu zemlje, poremetivši drumski, železnički i vazdušni saobraćaj, a izazvale su i kvar na kočnici u vozu u Pekingu.
Meteorolozi su početkom novembra predvideli topliju zimu ove godine zbog fenomena El Ninjo, ali su upozorili da bi temperature mogle da variraju nakon što je ovaj oktobar bio jedan od najtoplijih u proteklih nekoliko decenija.
U pokrajini Guangdongu na jugoistoku Kine, gde sneg uglavnom pada samo u severnijim oblastima, ove godine sneg je prekrio vrh planine u gradu udaljenom samo 80 kilometara severno od glavnog grada pokrajine Guangdžou.
Zvaničnici su u Guangdžou upozorili ljude da preduzmu mere predostrožnosti, posebno mladi i stari, koji bi mogli biti osetljivi na "bolesti hladnog talasa" koje donosi zima.
U susednoj pokrajini Guangsiju, gde je kineski predsednik Si Đinping prošle nedelje pozvao na "potpuno" reagovanje u vanrednim situacijama, u pojedinim gradovima se očekuje susnežica, uključujući u Guilinu.
Snežne padavine zabeležene su danas i u Šangaju.
U Pekingu su jutros temperature pale na minus 15,5 stepeni, što je blizu istorijskog minimuma iz 1952. godine od 15,2 stepena zabeleženih 19. decembra i minus 17,7 stepeni 20. januara te godine.
Najniža zabeležena temperatura u decembru je minus 18,3 stepeni.
Niske temperature zadržaće se do četvrtka, upozorila je nacionalna meteorološka služba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala