- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Ukrajinska vojska naoružala američka oklopna vozila sovjetskim „praćkama“

CC BY 2.0 / Flickr / James Avery / Američki tenkovi M1A2 "Abrams" na vojnim vežbama u Litvaniji
Američki tenkovi M1A2 Abrams na vojnim vežbama u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Pratite nas
Oružane snage Ukrajine pokušavaju da dorade stare američke oklopne transportere M113 postavljajući na njih sovjetsko naoružanje. Na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima se na oklopna vozila stavljaju dvocevni raketni topovi ZU-23-2 „rogatka“ (praćka), piše list „Forbs“.
Ukrajina je sačuvala veliki broj ZU-23-2 i nastavlja da ih postavlja na sve moguće vrste nadzemne tehnike kao jednostavno i pouzdano naoružanje. List piše da su M113 i ranije imali sovjetske topove. „Rogatku“ su stavljale na američke oklopne transportere i egipatske i libanske oružane snage, kao i kurdska milicija.
„Čudno je da je proces trajao tako dugo. Saveznici Kijeva su ih snabdeli hiljadama M113. Oklopni transporteri su osim svoje tradicionalne uloge korišćeni i u medicini. Ovi transporteri sa ZU-23-2 mogu da uništavaju i bespilotne letelice“, piše list.
Rad sovjetskog automatskog topa, koji će za nekoliko meseci napuniti 64 godine, ocenjuje se kao odličan. On može da ima ozbiljan uticaj na tok ratnih dejstava, za razliku od klasičnog naoružanja američkog oklopnog transportera. Osim toga, M113 i „rogatka“ su isto godište. Oklopni transporter je počeo da se koristi u naoružanju Sjedinjenih Američkih Država u januaru 1960. godine.
Ranije je saopšteno da su ruski vojnici postavili automatski top ZU-23-2 kalibra 23. milimetara na džip „Tojota megan kruz“, sličan američkom oklopnom vozilu „Humve“, i koristi se u sukobima protiv ukrajinske vojske.
Pogledajte i:
Američki tenkovi M1A2 Abrams na vojnim vežbama u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kijev priznao: „Abramsi" neće preživeti na frontu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala