- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Stepi za Sputnjik: „Kako sam velikom Kajzeru rekao – ne''!

© AFP 2023 / JAN COLLSIOOFranc Bekenbauer
Franc Bekenbauer - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Pratite nas
Nemačka i fudbalski svet u suzama su zbog odlaska velikog i neponovljivog Franca Bekenbauera, koji je preminuo u 79. godini života. Sputnjik je povodom smrti jednog od pet najvećih u istoriji fudbala pozvao Dragoslava Stepanovića Stepija, koji živi u Nemačkoj i koji je sa Kajzerom vodio bitke i kao igrač, i kao trener.
Franc Bekenbauer je u Nemačkoj bio ono što je Pele u Brazilu, Maradona u Argentini, ili Krojf u Holandiji.
Preteča svega, sinonim za fudbal, ikona, Bog...
Stepiju po običaju, nije bilo potrebno postavljati pitanja, reči i emocije izbijale su prosto iz njega...
„Plače Nemačka za svojim šefom, za velikim i neponovljivim Francom Bekenbauerom. Novine i portali su puni i prepuni slika i tekstova o njemu, po tome vidite i znate da je otišao jedan od onih koji je promenio nemački fudbal i koji je ostavio neizbrisiv trag u svetu fudbalu. On je promenio nemački fudbal za koji smo mislili da je uvek borben, pun duela, da nema tehnike, da nema gracioznosti, kao što je imaju Brazilci. I onda se rodi i dođe neko kao on – veliki Kajzer Franc. S tim se rodite jednostavno, njemu je Bog dao sve što treba i više. Jedan veliki fudbaler, istinski lider koji je vodio Nemce i kao igrač, a kasnije i kao selektor“, počeo je Stepanović razgovor za Sputnjik iz Frankfurta.
© Foto : Printskrin/Jutjub - „Harald Schmidt“Dragoslav Stepanović
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Dragoslav Stepanović
Kajzer Franc osvojio je kao igrač Mundijal s „pancerima“ 1974. godine, dok se kao selektor popeo na krov sveta u Italiji 1990. godine. To dovoljno govori o njegovoj veličini.
„Ma, on je osvojio sve što se osvojiti može i na klupskom i na reprezentativnom nivou. Sa Bajernom je osvojio tri uzastopne Lige šampiona. Reči su suvišne... Svi su tužni i svima nam je žao što je preminuo. Ali, mnogo ljudi ne zna u kakvom je on zapravo teškom zdravstvenom stanju bio. On već od 2022. godine nije izlazio iz kuće, kao i celu 2023. godinu. Infarkt oka, veštački kud, izdavalo ga je srce, demencija. Čak i kada su proslavljali 25 ili 30 godina od osvajanja zlata u Italiji. Nije mogao da se pojavi zbog zdravstvenih problema. Ponavljam, plače Nemačka, a Bogami su i meni pošle suze. Odavno nisam video da je neka osoba bila tolik cenjena i poštovana. Takva veličina kao što je Pele, rađa se jednom u svetu. Ja sam imao tu sreću da sam nekoliko puta igrao protiv njega“, rekao je Stepi.
Zamolili smo ga da se priseti tih duela i da li je bilo nekih anegdota između Stepija i Kajzera Franca.
„Kako da se ne sećam, odlično pamtim sve. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao sam protiv njega tri meča i dvaput smo pobedili, jednom izgubili. Igrao sam i protiv njega i Pelea protiv Kosmosa sa mojim Mančester sitijem. To je bilo, čini mi se 1979. ili 1980. godine i mislim da je bilo nerešeno ili da smo ih čak pobedili. Kosmo je tada imao strašnu ekipu, okupio je veliki broj zvezde i tamo se igrao turnir, na kom su osim nas, učestvovali Njujork, Roma, Vankuver Vajtkepsi. Pamtim da se igralo na veštačkoj travi koja je bila suva kao barut, bilo je jezivo igrati. Kao igrači nije bilo anegdota, ali jeste tokom trenerske karijere. Kada sam vodio Bajer Leverkuzen, a on sedeo na klupi Bajern Minhena, mi smo bili prvi na polusezoni. Posle remija u Minhenu, prišao mi je i pitao me da razmenimo igrače. da Nudio mi je Labadiju, a tražio da mu dam Ulfa Kirstena. Usudio sam se da kažem 'ne' velikom Kajzeru Francu. Igrali smo nekoliko puta u Bundesligi i kao igrači i kao treneri smo vodili bitke. To je bio čovek, gospodin u svakom smislu te reči. Mislim da je praktično zbog njega izmišljena pozicija libero, da bi mogao iz odbrane da ide u napad prilikom prekida“, zaključio je razgovor za Sputnjik Dragoslav Stepanović i dodao:
„Napustio nas je ne samo veliki fudbaler, nego i veliki čovek, koji je promenio i učestvio nemački fudbal svojim igrama i odnosom prema svemu. I da, jedna bitna stvar. On nije imao trenersku diplomu, ali kada se biralo da bude selektor, svi su digli obe ruke! To dovoljno govori o veličini. Uostalom, takvoj legendi nije ni bila potrebna diploma, taj je imao fudbal u malom prstu“, slikovito je dočarao Francovu veličinu Stepi.
Pogledajte novu epizodu emisije Sputnjik sport.
Nemanja Gudelj - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
SPORT
Težak udarac za Srbiju: Gudelj propušta Evropsko prvenstvo?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala