- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Demonstracija sile: Šta traže američki borbeni avioni nad Bosnom dok Srpska slavi svoj praznik

CC0 / Unsplash/Colin Lloyd / Avioni F-16
Avioni F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Pratite nas
Amerika je grubo prekršila Dejtonski sporazum jer njeni avioni nisu dobili dozvolu za preletanje nad teritorijom BiH, a posebno ne od Republike Srpske. Demonstriraju silu zajedno sa vojskom BiH kako bi pokazali šta može da očekuje Srpska u budućnosti, kaže analitičar Aleksandar Lukić.
Republika Srpska obeležava Dan državnosti, a svečanost na svoj način upriličili su i američki borbeni avioni - dva lovca F-16, “borbeni sokolovi,” američkog vazduhoplovstva posle Brčkog i Tuzle izvode, kako su najavili, izveli su bilateralnu kopneno-vazdušnu vežbu sa timovima Zajedničke kontrole napada (JTAC) iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Gruba demonstracija američke sile

Bio je tu i treći avion, koji je lovcima dopunio gorivo iznad teritorije Republike Srpske, piše RTRS.
Dr Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije ovaj potez, koji se do sada nikada nije desio od kako postoji Dejtonska BiH a samim tim i RS, vidi kao demonstraciju sile iznad RS.
„Što se tiče nadletanja američkih aviona nad RS i Banjalukom, to jeste gruba demonstracija sile Amerike koje su ovaj svoj potez opravdali zaštitom ustavnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma. Time su hteli da zapravo pokažu da postoje i Oružane snage BiH. Ali pre svega treba reći da Srpska ni na koji način ne ugrožava Dejtonski sporazum već ga u stvari štiti i nikoga vojno ne ugrožava tako da je zaista neprimerena ova demonstracija sile od strane Amerike sa dva borbena aviona,“ ističe Lukić.
Kako kaže, Amerika ne bi smela da demonstrira silu nad RS zato što je Srpska međunarodno priznat entitet koji ima pravo da slavi svoj Dan državnosti.
Naš sagovornik podseća da je Republika Srpska izraz težnje srpskog naroda za slobodom i međunarodno priznati entitet, a da je paradoks da su Amerikanci svojevremeno bili jedni od glavnih sponzora priznanja RS kao državotvornog entiteta.
„Sami Amerikanci su bili jedan od najjačih garanata Dejtonskog sporazuma na osnovu koga je Srpska i stvorena. Republika Srpska nije slučajno nastala niti iz hira već kao odgovor na neustavne poteze druge dve strane u BiH. Podsećam da se BIH neustavnim referendumom otcepila od tadašnje Jugoslavije i proglasila nezavisnost i to uz pomoć Evropske unije, Badinterove komisije koja je taj referendum i predložila, iako Ustav tadašnje BIH nije dozvoljavao referendum u kome bi jedan narod bio preglasan po tako fundamentalnim pitanjima,“ kaže Lukić.
Dakle, kaže sagovornik Sputnjika, Srbi su napravili RS,kako bi se odbranili i sačuvali od neustavnih poteza druge dve strane.
„Amerika treba danas da Republici Srpskoj čestita praznik, jer ona možda i ne bi postojala da su muslimani prihvatili Kutiljerov plan koji je Amerika tada odbila. Takođe, treba se malo vratiti unazad i videti šta se sve dešavalo početkom 1992. godine i šta je uzrokovalo rat", naglašava Lukić.

Amerika je kontradiktorna

U međuvremeno, povodom Dana Republike Srpske oglasio se i američki ambasador u BiH Majkl Marfi koji je rekao da problem nije u proslavi praznika, nego u odluci da to bude 9. januar jer je, kako tvrdi, „povezivanje tog obeležavanja sa pravoslavnim verskim praznikom u suprotnosti sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija“.
Inače, radar nije mogao da registruje lovce F-16 ali jeste uhvatio avion koji vrši popunu gorivom. On je poleteo iz Engleske, kružio je na potezu od Teslića preko Kotor Varoši, Krupe na Vrbasu sve do Sanskog Mosta, gde je pravio okret i vraćao se od Petrovca prema Mrkonjiću.
Iz američke ambasade u BiH su naveli da je nadletanje aviona u sklopu aktivnosti Američkih oružanih snaga na razmeni taktike, operativnih metoda i procedura sa Oružanim snagama BiH (OSBiH). Dalje se navodi da se jedinice američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku redovno vojno angažuju sa regionalnim partnerima, s ciljem osiguranja obuke, poboljšanja interoperabilnosti i demonstracije zajedničke posvećenosti sigurnosti.
Pogledajte i:
Zastava SAD - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
REGION
Dan Republike Srpske - Amerika objavila gde vidi problem
Svetlosni šou dronovima - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
REGION
Obeležen Dan Republike Srpske: Svečani defile u Banjaluci, šou sa dronovima i veličanstveni vatromet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala